Nyomorgott és koldult a halála előtt Görgei Artúr lánya

2024. szeptember 24. 09:47

Félek, hogy nyomorult módon meghalok! – írta segélykérő levelében a korábbi hadvezér gyereke. Bekövetkezett…

2024. szeptember 24. 09:47
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Görgei Artúr hadvezér és a lánya, Berta. Fotó: Wikipedia/Arcanum/Fotóművészet.

A világosi fegyverletétel miatt sokáig gyűlölt, később rehabilitált Görgei Artúr 1850-ben a klagenfurti száműzetését töltötte, amikor a felesége, Adéle Aubouin világra hozta első gyermekét, a kis Bertát (Görgei fia, Kornél öt évvel később született). Az osztrák titkosrendőrség által megfigyelt egykori magyar hadügyminiszter a nagy tétlenségben örömmel hallgatta kislánya zongorajátékát, főleg ha Chopin keringőjét játszotta Berta. 1867-ben a kiegyezés után aztán elhagyhatta a családjával Ausztriát. 

A szőke és módfelett csinos Görgei-lány az újságok szerint a „hetvenes évek leghódítóbb báli szépsége” lett, 

de ekkor már férjnél volt, mivel 1867-ben, 17 évesen hozzá ment Bohus János, Arad megye főispánjának fiához. A sors fintora, hogy Bohus János annak a világosi kastélynak volt a tulajdonosa, ahol 1849 augusztusában aláírták a magyarok számára gyászos fegyverletételt. 

Görgey Berta kisgyerekként, és édesanyja, akit elhagyott a híres hadvezér. Fotó: Wikipedia

Görgei Artúr barátságot ápolt a férfival így azt is pártolta, hogy Berta nevű lánya ifjabb Bohus Jánoshoz menjen feleségül. A kapcsolatból két lány született, Elma és Margit. Az egykori hadvezér közben magára hagyta a száműzetésben mindvégig mellette kitartó feleségét, mindez pedig mély sebet ejtett Berta lelkében is. A kapcsolatuk megromlott, főleg, hogy Berta közben elvált Bohustól és Bubna Ferenccel kötötte össze az életét. Egy ideig Londonban is éltek, mivel a férfi az Adria hajózási társaságban töltött be magas pozíciót. 

Apa és lánya kapcsolata nem javult, ennek jele, hogy Görgei Artúr már 1892-ben végrendeletet írt, amelyben egyetlen fillért sem hagyott a lányára és a fiára.

Egyetlen örökösének az öccse feleségét, Dedinszky Arankát jelölte meg. A 18 évvel fiatalabb asszonnyal viszonya volt Görgeinek, Aranka volt az, aki idős korában ápolta és az ő visegrádi villájában lakott a megfáradt hadvezér. Görgei Berta soha nem békélt meg az apja fura viszonyával. 

A világosi Bohus-kastély, ahol 1849 augusztusában aláírták a magyar nemzeti számára gyászos fegyverletételt. Fotó: Wikipedia

Görgei Berta élete aztán 1905-ben, a második férje halála után kapott végképp léket. A férfi után nem maradt vagyon, apjával nem tartotta a kapcsolatot, így egy osztrák településen, Gumpoldskirchenben élt egyre szűkösebb körülmények között. 1916-ban aztán 98 évesen meghalt Görgei Artúr, akit ekkor már régen nem árulóként, hanem korszakos hadvezérként könyvelt el a világ. Berta a korábbi jómódú élet után nehezen vette tudomásul a nélkülözést. Ekkor még szakácsnőt tartott, ám 1926-ban odáig jutott, hogy az apja hazafias tetteire hivatkozva levelet írt az Amerikában élő, egykori szabadságharcos leszármazottaknak és anyagi támogatást kért: 

„Ékszereimet, ruháimat, fehérneműmet utóbbi időben el kellett adnom, hogy éhen ne haljak. (…) Legyenek irgalmasok és segítsenek rajtam, ne keljen nyomorultan tönkre mennem!” 

– szólt a drámai felhívás. A levélnek nem volt hatása, két évvel később pedig a kor neves írója, Herczeg Ferenc írt Görgey Berta hányattatásairól. Herczeget Berta egyik ismerőse kereste meg, hogy segítsen az asszonyon. „A magyar társadalom ne hagyja veszni Görgey Artúr leányát!”– állt a levélben, amelynek írója szerint félő, hogy a sok koldulás tönkre teszi a már idős asszony egészségét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Görgei Artúr idős korában. Nem tartotta a kapcsolatot a lányával. Fotó: Wikipedia

1931-ben Görgei lánya ismét tollat ragadott. Az újságokban is megjelent levélben pedig elkeseredetten fogalmazott: „Azt a kis orvosságot sem tudom megvenni, ami a fájdalmat csökkentené. Hetente kétszer elájulok már és jön a nagy fájdalom” – írta Berta. Két évvel később aztán meghalt az öccse, Kornél, akinek szintén kisiklott az élete. Idős korában sokat betegeskedett, a rokonokál kapott egy szobát Budán. A halála előtt nem sokkal már beszélni is alig tudott, az egyik keze lebénult. 1934-ben, az akkor 84 éves Görgey Berta újfent pénzért könyörgő levelet írt Ausztriából: 

„Beteg vagyok, teljesen legyengült, jól kellene táplálkoznom. De ne higgye el azt, hogy jóllakni akarok, csak 56 kiló vagyok, nem szoktam jóllakni, csak erősödésre kellene az élelem (…) Félek, hogy nyomorult módon meghalok” 

– írta az idős asszony. Az újságok gyűjtést indítottak, az állam is küldött segélyt, Rákosi Szidi, a híres színésznő pedig felajánlotta, hogy Berta a lakásának egyik szobájába költözhet. Már nem történhetett meg. Görgey Berta, a nagy hadvezér egyszem lánya még ebben az évben nyomorúságos körülmények között hunyt el Ausztriában. Ahogy megjósolta...

Ezt is ajánljuk a témában

A nap, amikor vitorlásbalesetet szenvedett a Balatonon Görgei Artúr

A Budavári Palota századfordulós fejlesztésével megbízott Hauszmann Alajos sokoldalú ember volt. Ha éppen nem épületeket tervezett, rendszeresen vadászott vagy vitorlázni járt. Egy esetben például az 1848-as szabadságharc egykori hadügyminisztere, az akkor már idős Görgei Artúr is fent volt a vitorlásán, amikor komoly veszélybe kerültek a Balatonon. Ismét egy izgalmas írás a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról!



 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fehér Agyar
2024. szeptember 24. 11:55 Szerkesztve
A szokásos történet. Az idősödő és egyre gyámoltalanabbá váló férfit egy rafinált nőszemély a környezetében az ujja köré csavarja, majd kitagadtatja a jogos örökségükből a vér szerinti leszármazottakat. Lehetett akár írófejedelem (Jókai), Nobel díjas tudós (Szentgyörgyi) vagy nagyszerű színész (Bács Ferenc), vagy akár rock and roll sztár (Komár). Legalább a hozzátartozóknak észnél kellene lenniük, mert akár az utolsó pár hónapjukban is beelőzhet egy ilyen rafinált nőszemély.
hannibal2
2024. szeptember 24. 11:34 Szerkesztve
Görgei senkitől sem tűrte az emberi gyengeséget - apja miatt, akit megvetett, amiért az volt és elherdálta a családi vagyont -, még a gyermekeitől sem ezért hidegült el tőlük. "Egyetlen örökösének az öccse feleségét, Dedinszky Arankát jelölte meg. A 18 évvel fiatalabb asszonnyal viszonya volt Görgeinek, Aranka volt az, aki idős korában ápolta és az ő visegrádi villájában lakott a megfáradt hadvezér." Ez egyébként nem igazolt feltételezés. Semmi jele, hogy Arankával intim kapcsolata lett volna, főleg, hogy öccsével is jó kapcsolata volt. Görgeit, főleg fiatalon, szerették a nők, de még 48-49-ben sincs jele annak, hogy feleségét csalta volna.
Tibi72
2024. szeptember 24. 11:23
Hat nagy csatájából ötöt megnyert. Ilyen statisztikája egyik 48-as hadvezérünknek sincs. Feltétlen tisztelöje vagyok, azért is, mert nála volt a katonáknak a legjobb túlélési aránya . Mégis megdöbbentő egy család sok szempontból.
Ergit
2024. szeptember 24. 11:15
Az apák néha kegyetlenek. És még ők nevezik magukat Istenhívőknek!!! Berta esetében hol volt az egyház segítsége?? Nem Hit ellen vagyok, hanem az emberek embertelen viselkedése ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!