Elképesztő felvételeken, ahogy elszállítják a Parlamentből a Munkácsy-festményt

2024. október 26. 21:58

Mégpedig a Szépművészeti Múzeum „Munkácsy – Egy világsiker története” című kiállításához.

2024. október 26. 21:58
GEBALI, Hanafi Ali El-; KÖVÉR László

Nyitóképen Kövér László, az Országgyűlés elnöke tárgyal Hanafi Ali el-Gebalival, az egyiptomi képviselőház elnökével az Országház Munkácsy-termében. MTI/Bruzák Noémi

 

Felhengerelik dicső honfoglalásunkat? – teszik fel a kérdést a Szépművészeti Múzeum közösségi oldalán. Mint az közismert, november 27-én nyitja meg kapuit „Munkácsy – Egy világsiker története” című kiállítás. Munkácsy születésének 180., halálának 125. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállításon több mint száz műalkotás, archív fotók, dokumentumok, kultusztárgyak segítenek még jobban megismerni az egyik leghíresebb magyar festő életét, sikereit és páratlanul gazdag életművét.

A tárlat egészen 2025. március 30-ig lesz látogatható, de elővételben már jegyet is lehet rá váltani EZEN és EZEN az oldalon, ha valaki nem akar sorban állni.

A múzeum egy videót is csatolt posztjához (ezt IDE kattintva, illetve alább tudják megtekinteni), amelyen Munkácsy Mihály honfoglalást ábrázoló festményének hengerre tekerése, csomagolása és az Országházból a szépművészetibe szállítása látható.

Mikszáth Kálmán egyébként így jegyezte le a festő szavait: „Árpád bejövetelét kétféleképpen lehet megfesteni – [...] –, vagy úgy, ahogy volt, vagy úgy, ahogy elképzeljük. [...] – Hogy milyen volt a magyarok bejövetele – folytatá Munkácsy –, azt senki sem tudja. És különben is isten mentsen a valóságtól: furcsán, dísztelenül nézhettek ki a ruháik [...] – Szóval – jegyzé meg a mester –, csak a képzeletre szabad bazírozni a képet. – Az a kérdés, kinek a képzeletére? – vetette fel a gróf [Tisza Lajos] az ő józan okosságával. – Mert az egész nemzet képzeletének ott kell lennie a képen.”

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. október 26. 23:36
nem mozgatnám ezt a cuccot.. ez nem egy zsírkréta rajz
rizotto
2024. október 26. 23:05
"Elképesztő" ??? Az elképesztő, hogy egy festmény elszállítását egy kiállításra , próbáljátok a médiában manapság szokásos módon figyelemfelkeltő címmel a képünkbe tolni. Van még lejjebb Mandiner? Nem akarok alpári lenni, de elmentek ti a ...! Igen, oda!
Reszelő Aladár
2024. október 26. 23:01
Csak óvatosan! Nincs ekkora nyomtató a földön.
sexykitty-5000126
2024. október 26. 22:03
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­­­ ­s­­z­­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­n­­c­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!