„Én ellenállhatatlan szenvedélyt érzek a színészethez”

2024. szeptember 25. 22:13

Rég vártam annyira premiert, mint most a Vígszínházban az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte Liliomfit. És szerencsére nem is lett csalódás a vége: virtuóz színészek játsszák nagy kedvvel a magyar drámairodalom egyik legtöbbet színre vitt komédiáját.

2024. szeptember 25. 22:13
null

Nyitókép: Vígszínház

Az ember mindig igyekszik elkerülni az összehasonlításokat, de a Vígszínházban a hétvégén bemutatott Liliomfi esetében ez szinte lehetetlen. Nyilván nem az 1849-ben, állítólag mindössze két délután alatt megírt mű születése óta eltelt sok évtized feldolgozásaira gondolok, még kevésbé az 1954-es, Makk Károly jegyezte legendás filmre. Hanem arra a sokunknak alapvetést jelentő változatra, amelyet 2015-ben a Budaörsi Latinovits Színházban vitt színre ugyanez az alkotói csapat, azaz a tehetségét trióként azóta máshogy és máshol is – A nagy Gatsby, Ifjú barbárok, Szerelmek városa – bizonyító ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós és Kovács Adrián zeneszerző. Itt rögtön tennék egy kis kitérőt is, és javasolnám, hogy ha valaki bárhol belefutna a Bartók és Kodály barátságát mély értéssel-érzékenységgel kibontó Ifjú barbárokba, mindenképpen nézze meg; ha meg tudja nyitni magát az elsőre talán meghökkentő látvány és formanyelv előtt, egészen biztosan megrendítő és sokáig ható élményben lesz része.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!