Árpád-kori élménypark épül Zsámbékon – a megálmodó mesél terveikről

2023. március 30. 16:01

Az érdeklődők szeme előtt épülhet fel egy 11-12. századi udvarház korabeli műhelyekkel, kiszolgálóhelyiségekkel nyugat-európai példák alapján. Izgalmas, nagyívű projekt körvonalazódik – az ötletgazda alkotóval, Fejér Mátéval beszélgettünk!

2023. március 30. 16:01
null
Kovács Gergő

Nyitókép: A zsámbéki uradalom látványterve, részlet

 

A zsámbéki középkori uradalom a korabeli mesterségeket, gasztronómiát és építkezést is bemutatná – tudjuk meg Fejér Mátétól (1983) az Uradalom Egyesület és a projekt vezetőjétől, aki „civilben” kőfaragó, épületszobrász és népzenész egyben.

„Zsámbék abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem csak a föld alól előkerült alapokból kell kirakósként értelmezni az Árpád-kor emlékeit, hanem láthatjuk, érinthetjük templomunkat, ez felbecsülhetetlen érték” – meséli Máté. Hozzáteszi: „Kőfaragóként számomra mindig is központi helyen állt a középkori ember tudása, az egymásba fonódó szakrális és fizikai gondolkodás. Mivel testvéreimmel régóta foglalkozunk a tematikában gyerekekkel, így a következő generáció nevelésének lehetősége meghatározó tényező volt. A feladatot, hogy

mi kaptuk, reményeink szerint új fejezetet nyitva az ország történeti parkjainak fejlődésében.”

Emellett elmaradás a magyar katonai hagyományőrzés és történelmi újrajátszó közösség részéről is a korszak megjelenítése, hiszen a XII. század az Árpád-kori Magyar Királyság fénykora, ennek megszervezését Tompa Balázs vezetésével, a Nyugati Gyepük Pajzsa csapat vállalta – derül ki.

Imádság után

Szakmai hitelesség és a nagyközönség

Hogy mi a fő vízió? „Turisztikai szempontból agglomeráció-komplexusként írhatnám le legegyszerűbben azt a folyamatot, amit szeretnénk megfordítani. Átutazunk vagy elutazunk, pedig sok rejtett történelmi, néprajzi és természeti gyöngyszem rejtőzködik Zsámbékon és a környékbeli falvakban.”

Az Uradalom élménypark ebben a kontextusban kap helyet. Egy olyan parkot szeretnének létrehozni, ami a lehetőségekhez mérten szakmailag hiteles és képes megszólítani a nagyközönséget is. Fő célja a látogatónak

feltárni történelmen és néprajzon keresztül az évszázadokon át egymásra épülő tudást,

ami generációról generációra a családban adtak át és a természettel együtt élő ember hétköznapjait jellemezte – ismerteti Fejér Máté.

Hangsúlyozza, hogy a népek, melyek egykor itt éltek, nem eltűntek, hanem beolvadtak. Úgy értelmezhetjük leginkább, mondja, hogy a fának, aminek most leveleit látjuk, ők a gyökerei. „Ha nem ismerjük őket, magunkat sem ismerjük, ezáltal elveszítjük identitásunkat. Márpedig ebben

– vallja.

Az egyesület vezetője elmondja, hogy Zsámbékon jelenleg minden lehetőség adott arra, hogy átfogó módon alakítsák a projektet. Az épített örökségi háttér országos jelentőségű, erős önkormányzati és lakossági támogatást kapnak, forrást nyertek a kivitelezésre, van történeti alapjuk is az Aynard/ Smaragd nemzettség személyében. Az egykori családi egyház szolgálatában álló Premontrei szerzetesrend közössége most is a településen él. Elindultak a tárgyalások a Perbál határában egykor állt, a nemzetség menedékét szolgáló kisvár megjelenítéséről, valamint nagy az érdeklődés a hosszú évek munkájának tudását felhalmozó hagyományőrző csapatok részéről, általuk nemzetközi kapcsolatok is építhetők.

Persze, nehézségek is vannak: „Az anyagi sávszélesség a tervezett volumenhez képest igen szűk, de ezt erős közösségi összefogással orvosolni lehet. Azt gondolom, ettől válik igazán élővé az udvarház” – bizakodik Máté.

Fejér Máté

Történelmi háttér

Az újabb kutatások arra mutatnak, hogy

a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében,

aki szicíliai normann származású grófnő volt. Ezt támasztja alá, hogy az 1100-as évek végétől több nyugati (francia) genetikájú család temetkezési helyét tárták fel a Templomdomb platóján, valamint 1166-ban a nemzetséghez tartozó Smaragd ispánként jelenik meg az okleveles forrásban.

A prépostsági templom középső hajóját határoló oszlopsort egy jóval kisebb, egyhajós templom alapjaira helyezték, valamint a rendház sarkán egy azonos korból származó épületdarabot találtak, melyet plébániaként vagy udvarházként azonosítottak. A projekt megálmodói az utóbbi vonalon indultak el.

Az időutazás részletei: épületek, műhelyek, gasztronómia

A középpontban egy normann analógia szerinti kő udvarház áll majd, mellette egy favázas látogatóközpontként funkcionáló épülettel, melyben a későbbiekben fogadót alakítanak ki, ahol természetesen a korra jellemző ételeket és italokat kínálnak majd – osztja meg Fejér Máté. Hozzáteszi: megjelenítik a gazdaság fenntartásához és az építkezéshez szükséges műhelyeket, valamint a korra jellemző lakóházakat.

Az archaikus technológiákkal kivitelezett építkezés látogatható lesz nyitott hétvégéken,

szakmai napokon, folyamatosan követhető online közvetítésen, hiszen a projekt célja, hogy minél inkább érthetővé, átérezhetővé tegyék a történetet.

Faluostrom

 

Az egyhajós kőtemplom megépítését ugyanakkor, anyagi okokból egyelőre nem tudják megvalósítani, az egy következő fázis lesz, mondja. A terület lehetőségeihez mérten bemutatják a kor háztáji állattartását, növénytermesztést, élelmiszerkészítést. Komplex életmódrekonstrukciót terveznek profán és szakrális eseményekkel.

Megjelenítenek esküvőt, gazdálkodáshoz kapcsolódó ünnepeket, hadba vonulást,

vagy akár a korra jellemző temetési szertartást is, sorolja a kőfaragó-népzenész.

Ezzel még nincs vége: a 12. században a lovasság alap egysége a „lándzsa”, mely lovagból, fegyvernökökből és két-három könnyűlovas/íjászból áll össze. A Nyugati Gyepűk Pajzsának köszönhetően létrehoznak egy korszakbeli lovas és gyalogos csapatot. A nehézlovas felszerelés rekonstrukciója sok kutatást, és gyakorlati munkát igényel, hogy hitelesen tudják bemutatni az Árpád-kor nyugati és keleti ötvözött hadviselési kultúráját.

„A szakmai programok mellett hatalmas interaktív csatákkal,

Szeretnék lehetőséget adni középkori lagzik megrendezésére, tartunk beöltözős vigasságokat, valamint az évente megrendezett nemzetközi hagyományőrző találkozó és óriásbábos fesztivál, a Fékomadta is kihagyhatatlan élmény” – vázolja a vezető.

Óriás

Hogy állunk Európához képest?

„Egy kicsit lemaradtunk ebben az irányban az európai parkokhoz képest” – mondja Fejér Máté. Most kezd szerveződni egy olyan összefogás, ami talán képes lesz kimozdítani az eseményeket a holtpontról, mind lokális, mind országos szinten, hangzik el.

Hadd idézzük itt Gallina Zsolt régészt, az Ásatárs Kft vezetőjét: „Példa értékű és nagyon előremutató kezdeményezésnek tartjuk a zsámbéki Aynrad projektet. Fontos lépcsőfoka, próbaterepe lehet egy nagy, országos szintű vállalkozásnak, egy a Kárpát-medence történeti-régészeti korszakait, történelmét bemutató Archeoparknak. Ez egy

épített objektumokon és az azokban zajló korhű aktivitásokon keresztül  a paleolitikumtól a kora-újkorig. A magyar régészet nagy bűne, egyben a hagyományőrző világ elmaradása, hogy Magyarországon máig nem jött létre ilyen típusú és léptékű kezdeményezés. Az ilyen lokális projektekre épülve nagyon hiányzik egy Kárpát-medencei szintű, összefoglaló történelmi park, ami tükrözi a régészet és történettudományok fizikai valóságban megjeleníthető ismereteit.”

Aynard út, alvó óriás látványterv

Formálódik a Visegrád-Esztergom Zsámbék történelmi-turisztikai út

Megtudjuk, hogy a Zsámbékot, Tököt és Perbált összekötő Nyakas-hegyen különleges mikrovilágot hozott létre az egykori kőfejtés. A sziklafalak, barlangok, vízmosások tagolta felszínén változatos a növény és élővilág, így kimondottan izgalmas kerékpáros és gyalogos túrahely. Ez a land art koncepció

a környezet minimális alakításával aktív, természetalapú turistalátványossággá formálja a területet,

védve a kiemelt természeti értékeket.  

Hogy mit jelent mindez? Alapját a magyar népmesék ősi világa, valamint a keresztény kultúrát képviselő Aynard lovag legendája adja. Az ösvény menti hatalmas kőtömbökbe és sziklafalakba a helyszínen megfaragott szobrok beépülnek természetbe, izgalmas élményt nyújtva az arra járó felfedezőknek. Igazi mese keletkezik, ám mindenkinek más – magyarázza Fejér Máté. 

Hozzáfűzi: „A terület végpontja, a Perbál és Tinnye település határában álló Zajnát-hegy csúcsa rejti Aynard várát, melyet egy palánkkal körülvett fatoronnyal tervezünk megjeleníteni.” A hegy alatt elhaladó forgalmas autóút fölé, vonzó úti célként magasodó torony kiváló kilátópontot adna a medencére, valamint a Pilis hegyvonulataira. Megépítése perspektívát nyitna a korabeli udvarház és kisvár kapcsolatának bemutatására, bekötve a környéken található kisebb Árpád-kori építészeti emlékeket,

későbbiekben pedig egy Visegrád-Esztergom-Zsámbék történelmi turisztikai út kialakítására.

Mi lesz öt év múlva?

„Leginkább azzal lennék elégedett öt év múlva, ha erős és összetartó országos hálózat alakulna ki a tematikában dolgozó, nagyobb történelmi emlékek köré szerveződött csoportokból az oktatást és utánpótlást szolgáló pontokkal. Ez kell ahhoz, hogy a befektetett rengeteg idő és energia átadódjon a következő generációnak, véleményem szerint ez a legfontosabb” – válaszolja kérdésünkre Fejér Máté. Ha minden jól megy, a projekt 2023 őszén indul.

Aynard út, Egy lovag sírja látványterv

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Losonci
2023. április 05. 21:16
Jó, hogy foglalkoznak ilyenekkel is, de a FŐ alap, ami az egésznek ÉRTELMET ad mégiscsak a csodálatos (ma még) premontrei részleges templomrom. Végignéztem és kutattam a templom állagát, és a földrengés ellenére az épület hihetetlenül nagy része áll - - kb.60, sőt 70 százaléka. és ezért szinte érthetetlen, miért kellett várni évtizedekig a rekonstrukcióval (mert CSAK ez jön számításba), s hagyni lassan tönkremenni az épületet, hagyni eltűnni a freskókat.Néha az a benyomásom, hogy az ún.műemlékesek többet ártatanak mindenféle CHARTÁS blődlikkel a műemlékeinknek, a téglás és beton kiegészítések réven még jobban rontanak az állagon. Teljesen, és hitelesen helyreállítható a zsámbéki templom, különben összeomlik, és aztán a "műemlékesek" majd isteníthetik a megmaradt alaktalan kőkupacot. Ez a cél? Nincs más helyes út, nem kell vitatkozni és "modernista" spekulációkkal tönkretenni megmaradt kincseinket úgy mint a 60-as évek beton- tégla, műkő "csodáival" tettek tönkre több műemléket mint pl a egri székesegyház maradványait, vagy a visegrádi példát. Möllert isteníteni ezekért a téglakiegészítésekért nevetséges, mert egyáltalán nem ezt akarta, csakis követ akart hastnálni, csak pénzhiány miatt KÉNYTELEN volt egyes részeket megtámasztani, hogy ne dőljenek össze.Ennyi volt az egész. Nagyon remélem, hogy a zsámbéki templomot semmiféle "modernista" idiótizmussal nem teszik végleg tönkre - alkalmazni a kiegészítéseknél a szolid, eredeti követ, és meghagyni az eredeti középkori tömeget, amennyire csak lehet.Segítségként, csak neutrális minimumként, nem elütő, korszerű anyagot lehet használni - módjával.
írmag
2023. március 31. 10:45
Szenzációs a helyszín és a hír!
lazio154
2023. március 31. 09:28
Megnéztem képeidet az idealizált kora középkorból. Sok minden hiányzik a képekről. A középkori ember a kistestű háziállatokkal közös térben élt. Gondold a képeidhez hozzá, hogy az udvar, az építmények állatokkal zsúfoltak, ürülékükkel szennyezett. A Fortefan oldalán találni fényképeket a 19. század második felének honi falvairól. Bizony siralmas képek vannak ott. Bár én nem rég jártam Borsod olyan vidékén, amelyik még mindig olyan! A tájtól félelem érzetem volt, többet nem megyek arra!
emesealma
2023. március 31. 08:35
"Megtudjuk, hogy a Zsámbékot, Tököt és Perbált összekötő Nyakas-hegyen különleges mikrovilágot hozott létre az egykori kőfejtés. A sziklafalak, barlangok, vízmosások tagolta felszínén változatos a növény és élővilág, így kimondottan izgalmas kerékpáros és gyalogos túrahely." A Nyakas-hegynél sivárabb és unalmasabb hegyen még nem jártam. A Zsámbék felé eső hullámerdőn kívül az égvilágon semmi érdekes nincs benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!