„Mindenki elájul a gyönyörtől” – előkerült Honthy Hanna rá jellemző levele

2022. augusztus 22. 11:31

Az operettprimadonna Honthy Hanna egész élete egy nagy szerep volt. Ezt igazolja a most előkerült levél is, amelyben egy tévés szerepléséről egyeztetett: „Bevezető 8 taktus után vagyok szíves megjelenni. Mindenki elájul a gyönyörtől” – írta a forgatókönyvnek is felfogható levélben.

2022. augusztus 22. 11:31
null
Sal Endre
Sal Endre

Honthy Hanna elvárta, hogy mindenki rajongjon érte, hogy ő legyen a középpontban. Már negyvenen túl például halálosan féltékeny volt a feltörekvő, fiatal énekesnőkre, s tett is róla, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe.

Számtalan operettben énekelt,

a főszerepe viszont az volt, hogy ő az operett első számú csillaga.

Úgy is viselkedett.

Nem egyszer hisztériás rohamot kapott, ha nem állt elő időben az autó, ami az előadásra vitte; de olyan is megesett, hogy az előadás előtt órákkal mondta le a szereplést, mert valami nem tetszett neki. A lemondást persze úgy időzítette, hogy más ne ugorhasson be a szerepébe.

Részlet a levélből, amelyben Honthy a tévés szerepléséről egyeztet (fotó: Mandiner)

 

A Fővárosi Operettben idő után már készültek az újabb lemondásra, ezért Fenyvessy Éva állandó készenlétben várta, be kell e szállnia Honthy helyett. Ő persze megneszelte a cselt és soha többé nem mondott le egy előadást sem.

Persze ne legyünk igazságtalanok Honthy Hannával, hiszen a színpadon hallatlanul profi volt, és csodásan bánt a közönséggel. Nem véletlen, hogy rajongtak érte az emberek.

Honthy megküzdött a primadonna szerepéért, hiszen szegény családban született, ráadásul az apja a kislány hároméves korában elhagyta a családot.

Gyerekként balett-táncosnak készült, ám a testalkata miatt eltanácsolták, ami szintén nagy törés volt az életében.

Habár háromszor házasodott, nem a férfiak, hanem a színpad jelentette számára a mindenséget.

Erről tanúskodik a most előkerült levél is, amely Dani Viktor gyűjteményében lapult. Ebben Honthy egy tévés szereplésről egyeztetett, a rá jellemző stílusban.

A levél ugyanis így indul: „Bevezető 8 taktus után vagyok szíves megjelenni. Mindenki elájul a gyönyörtől. Szünninemakaró taps után verses próza.”

A forgatókönyvben azt is jelezte, mikor jön majd el a pillanat, amikor kidobja a virágot az „imádott közönségének”.

A levél befejezése némileg meglepetés, Honthy ugyanis azt fejtegeti benne, hogy ritkán kap lehetőséget a Magyar Televízióban: „Én 100 évben egyszer jutok a TV magas színe elé” – jegyezte meg Honthy. Ez a mondat is a primadonnaság része lehetett,

hiszen Honthy Hanna és vele együtt az operett az ötvenes évektől kiemelt szerepet kapott a Kádár-rendszerben,

a legjobban fizetett művészek közé tartozott ő is, valamint Latabár Kálmán és Feleki Kamill. A Csárdáskirálynővel bejárt a világot és a Magyar Televízióban is rendszeresen feltűnt, nem egyszer a szilveszteri műsorokban is.

Honthy Hanna a Deres utcai villájában, idős korában.  (fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

 

Honthy amúgy humoránál volt a levél írásánál, ugyanis utóiratként odabiggyesztette: „gépíróversenyre nem nevezek be”.

Kevés barátja akadt, idős korában legtöbbet a Deres utcai villájában időzött. A primadonna végül 1978. december 30-án hunyt el 85 éves korában. Az imádott villából a halála után értékes ékszerek és bundák tűntek el. Sokan az egyetlen barátnőjét gyanúsították, ám ő állította: Honthy halála utána a kerületi tanács emberei jártak az épületben és minden értéket összeszedtek…

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laikus19
2022. augusztus 23. 09:27
Ami a sznobizmust illeti, a magyar társadalomnak sincs mit ezen a téren szégyenkeznie. A sznobizmus sok mindenre jó, egyebek mellett az elfojtott vágyak, kívánságok kiélésére is pl. egy olyan múlt iránt, amelyikről hivatalosan csak rosszat lehetett hallani, de azért sokak számára nem volt annyira rossz a két vh. közötti időszak, különösen az 50-és évekhez képest. Honthy is jórészt az ilyen nosztalgiáknak köszönhette a népszerűségét, persze jó pár más tényező mellett, amelyek már említésre kerültek. Ennek a sznobizmusnak nem csak proli változata volt, hanem a felső elvtársi körökben is dívott -, nem véletlen az sem, hogy az utóbbiról itt is kevesebb szó esik. Mondok egy másik példát erre a sznobizmusra, amellyel sokan nem fognak egyetérteni. A rendszerváltás, majd az azt követő időszak ilyen "múltkiélő" sznobizmusának a legemblematikusabb kulcsfigurája Eszterházy Péter volt. Annyi közös volt benne Honthyval, hogy mindketten csinálhattak bármit, a rajongóiknak ez nem számított. Ha valakit nagyon feldühítettem volna ezzel a buta eszmefuttatásommal, csak egy kérdésem van: vajon ki-kik és hányan olvasnak ma Eszterházyt?
MyOp
2022. augusztus 23. 08:17
Mindenkinek ajánlom Sztankay Ádám írásait (részletes életrajzait) a legnagyobb magyar színészekről, köztük van Honthy Hannáé is. Érdemes végigolvasni és utána véleményezni a művészi pályafutását, nem csak egy korszakot kiragadva, hanem egész életpályáját értékelve.
nyugalom
2022. augusztus 22. 17:38
A műveszeket -az igaiakat - nem lehet atlagos mercevel merni!
brekker
2022. augusztus 22. 17:33
Talán valami külföldi, feliratos filmre emlékezem? Nem, csak összekötöttem az operettet Honthy Hannával, aki az 1971-es Csárdáskirálynőben nem játszott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!