Aki ünnepelt festőként is szerény maradt – Lotz Károly története

2021. január 20. 14:42

A monumentális falfestményei mindenkit elkápráztattak, a Budavári Palota Habsburg-termének mennyezetét egykor díszítő csodálatos freskókat is ő készítette. Következzék a magyar anyától és német apától származó Lotz Károly élete, aki 58 éves korában házasodott először és utoljára, majd a nevére vette és sajátjaként szerette a szerelme mindhárom gyermekét. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

2021. január 20. 14:42
null
Sal Endre
Sal Endre

Ahhoz, hogy megszülethetett, kellett egy német nagyherceg vadászszenvedélye. Őt kísérte el Magyarországra Wilhelm Christian Lotz, aki aztán megpillantotta Höfflick Antóniát. Hamarosan megházasodtak, majd nyolc gyermekük egyikeként megszületett a kis Károly is, 1833. december 16-án Németországban.

Mivel az édesapa váratlanul elhunyt, az özvegy a hazatérés mellett döntött, így a fiatal Lotz Károly 13 évesen már Pesten járt a piaristákhoz.

Az 1848-ban kitört szabadságharc idején 15 éves volt, s már ekkor akvarelleken örökítette meg a forradalmat.

Később Bécsben tanulta a festészetet, aztán Pesten is feltűnt, kezdetben a csodás tájképeivel. 1855-ben az egyik újság például ezt írta róla: „A Falusi jelenetek című festmény Lotz Károlytól igen ügyes munka”.

Aztán a festő Than Mórral – akivel együtt tanult korábban Bécsben, Karl Rahl festőiskolájában – országos hírnevet szereztek. Együtt készítették el ugyanis a Vigadó faliképeit, majd később a Nemzeti Múzeum falfestményeit is. Immár széles megrendelői körük volt, Lotz Károly készítette például 1869-ben gróf Károlyi Alajos pesti palotájának a falfestményeit is.

Ünnepelt festőként is szerény maradt,

nem véletlen, hogy az egyik lap a következő bevezetővel látta el az őt méltató írást 1876-ban: „Élő honfitársunk érdemeit kellően méltányolni, midőn tudjuk, hogy a szomszéd utczában laknak, s hogy a reggeli kávé mellett ez a lap is a kezükbe akad, vajmi kényes feladat. Még kényesebb a helyzet, ha tudjuk, hogy bokros érdemein túl, valódi szerénység jellemzi a bemutatandó férfit.”

Lotz Károly. Fotó: Arcanum/Vasárnapi Újság

 

Ekkor már kiváló barátságot ápolt a szobrász Huszár Adolffal is, olyannyira, hogy 1880-ban eldöntötték, hogy Lotz festményt készít Huszárról, a szobrász pedig Lotz Károlyról egy mellszobrot. A barátságuk tartós volt: nem véletlen, hogy amikor Huszár öt évvel később, mindössze 42 évesen váratlanul meghalt, Lotz Károly volt az első, aki a szobrász műterméhez sietett, s ő intézte a barátja temetését is. Keveset nyilatkozott, szerényen élt, ezért nem koptatták el a nevét az újságok. Erre a megállapításra jutott 1888-ban az egyik lap, amely ezt írta Lotzról: „csak példátlan szerénységének köszönheti, hogy az olvasóközönség még mindig kíváncsi életének körülményeire.”

Kevesen tudják azt is, hogy

az élharcosa volt annak, hogy a hölgyek is fessenek.

A Várkert Bazárban volt egy kifejezetten hölgyeknek szóló festőiskolája, ahol 18 tanítványt oktatott egyszerre. A magánéletét nem teregette ki, szinte mindent a művészet alá rendelt. Idősebb korára szerelmes lett Jakobey Károly festő feleségébe, Ónody Annába, akivel 1885-től kezdve együtt éltek, noha a háromgyerekes asszony ekkor még férjnél volt. 1890-ben aztán kimondták a válást, a rá következő évben pedig Lotz Károly feleségül vette Annát, a három gyermekét, Ilonát, Viktort és Kornéliát a nevére íratta. Lotz Károly 58 évesen házasodott először: boldog volt, amikor a Kálvin téri református templomban megtartották az esküvőt.

A Habsburg-termet csákánnyal próbálták megsemmisíteni. Fotó: Czagány István: A Budavári Palota

 

1896-ban, 63 éves korában kapta a megbízást, hogy készítse el az új Országház falfestményeit. Hónapokat dolgozott rajta, sokszor hidegben, hiszen az épület még nem nyerte el a végső formáját. Súlyos mellhártyagyulladást kapott, heteken át feküdt élet és halál között az Andrássy út 25. szám alatti lakásában. Végül felépült, és megélhette azt is, hogy 1898-ban őt ünnepelte a pesti művészvilág, a kortársak különböző ajándékokkal kedveskedtek neki. Ő viszont csak ennyit mondott:

Az utolsó éveiben a Budavári Palotában is alkotott. Neki köszönhetjük a Habsburg-terem magas mennyezetének csodálatos freskóit, amelyek középpontjában Magyarország megszemélyesítőjének, Hungáriának az alakja, valamint Ferenc József és Erzsébet királyné ábrázolásai voltak. A palota századfordulós építésze, Hauszmann Alajos 1903. július 3-án örömmel jelentette, hogy Lotz elkészült munkájával, „a magyar emlékszerű festészet egyik kiváló alkotásával”.

Ismét régi fényében pompázhat majd a Habsburg-terem. Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyűjteménye

 

A Habsburg-terem mennyezeti freskóit Ferenc József tíz hónappal később, 1904 májusában tekintette meg, és őszinte lelkesedéssel nyilatkozott róluk. Gróf Apponyi Lajos udvarnagyot pedig megbízta, hogy táviratban közölje elismerését Lotz Károllyal.

A Habsburg-terem szépségéről ma már csak archív fotók tanúskodnak. Bár a második világháborúban a terem nagy része sértetlen maradt,

az ötvenes-hatvanas években tudatosan, bontócsákánnyal semmisítették meg,

mint a palota többi reprezentatív termeit. Az elpusztított történelmi tereket most a Nemzeti Hauszmann Program részeként újra megalkotják. Idén augusztusban már elkészül és megnyílik a látogatók előtt a Szent István-terem, a következő években pedig a Habsburg-terem is újra régi fényében tündökölhet majd.

1904-ben Lotz már 70 éves volt, mégis sokat dolgozott. Egy nap ágynak dőlt, és október 13-án végül örökre elaludt. „Aranyom.”  Ez volt az utolsó érthető szava, amit a falfestészet eme csodás alakja, a legszerényebb zseni imádott nevelt lányának, Kornéliának mondott.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2021. január 20. 17:29
A Habsburgok annyit ártottak Magyarországnak, hogy igazán megérdemelnek egy termet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!