A győztes étel a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta strandbisztrók kínálatában szerepel, Bezerics Dániel specialitása, egy különleges, harmonikus, viszonylag könnyen elkészíthető univerzális strandétel, fejtette ki Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője. A verseny előválogatását idén is a We Love Balaton portál végezte, a győztesről szakmai zsűri határozott. Kiosztották az Év Felfedezettje különdíjat is, amit a vonyarci Spot nevű strandbüfé nyert meg. Kardos Gábor beszámolója szerint az idén nyílt hely a Balaton egyik legjobb strandbüféjévé válhat a jövőben lángosburgerük, a hozzá készített coleslaw (amerikai káposztasaláta) és az egyedi mártogatós szószaik révén.
Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele díjjal a vendéglátós szakemberek jobb elismerése. Ezt szolgálja a társaság tavaly meghirdetett Beach Food programja is, amely együttműködéssel és versenyeztetéssel kívánja elérni, hogy minél több helyen frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg a balatoni vendéglátásban a mirelit tömegáru helyett.