Nanorobotokat küldene az Alfa Centaurihoz Stephen Hawking

2016. április 13. 09:37

A világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking nanorobotokat küldene az Alfa Centauri csillagrendszerbe egy orosz milliárdossal, Jurij Milnerrel karöltve.

2016. április 13. 09:37

Okostelefon nagyságú robotokat küldene fel a világűrbe Stephen Hawking és Jurij Milner. A nanorobotok az Alfa Centauri csillagrendszerbe indulnának legalább 20 év múlva – tudósít a New York Times.

A tudós többek között a következőket mondta a fejlesztés bejelentésénél: „Mi teszi egyedivé az embert? Azt hiszem az tesz egyedivé minket, hogy meghaladjuk határainkat. Ma megtesszük a következő nagy ugrást a világegyetemben, hiszen emberek vagyunk és természetünknél fogva szárnyalunk.”

Százmillió dollárral indul a Breakthrough Starshot

Milner és Hawking Breakthrough Starshot néven, százmillió dollárból indítanak kutatási programot a cél elérésére. Ehhez először olyan nanobotokat kell kifejleszteni, amelyek a fény energiáját felhasználva a fénysebesség húsz százalékával képesek haladni. Ilyen sebességgel a nanobotok a Plútót három nap alatt hagynák el, legközelebbi szomszédunkhoz, az Alfa Centaurihoz pedig húsz év alatt érnének el – írja a Gizmodo.

A szomszédos csillagrendszerbe küldött eszköz egyik része a Starchip, amely tulajdonképpen egy minilabor kamerával, kommunikációs és navigációs felszereléssel, valamint fotonhajtóművel; a másik része pedig a Lightsail, egy egyméteres vitorla, ami mindössze párszáz atom széles és pár tucat gramm nehéz. Az orosz milliárdos terve ambiciózus, ezt ő is elismeri, ugyanakkor azt mondta: elérhető a ma ismert, vagy a hamarosan felfedezett technológiák segítségével.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bloki
2016. április 15. 00:31
Persze, olvasni a terveket, az anyagtudomány csodákra képes, de néhány száz atomnyi vastagságú fólia nem lehet golyóálló. Bírni kell a nagy hőingadozást, a fényvisszaverőképesség, az abszorpció problematikája jön még pluszként, a vitorlának simának kell lennie, a gyűröttség rontja a hatásfokot, önreflekciót okoz, stb. S, amiről még nem volt szó, a nyalábnak középpontosan szimmetrikusan kell eltalálnia a ketyerét, hiszen a legkisebb eltérés is igen nagy forgatónyomatékot eredményezne. Ha valamiféle önbeálló formájú vitorla lenne, akkor a belengés mértéke szaggatná szét a ketyerét. A kis tömeg elvileg rendben van, csak nagy sebességet akarnak elérni. Ehhez viszont nagy gyorsulás kell, mert rövid idejű a gyorsítási szakasz. Vagyis, óriási erő hat a könnyű szerkezetre. Akárhogy is merengek a dolgon, mindig öngyilkos akció a vége.
bloki
2016. április 14. 16:55
A Naprendszer legközelebbi csillagszomszédja nem az Alfa, hanem a Proxima Centauri - 4,33 fényév. A nanorobot fogalma üti a telefonméretet. A bot és a robot nem ugyanazt jelentik. A terv megvalósíthatósága jelen állapotokat ismerve, illuzórikus.
3M..
2016. április 14. 16:55
Igen ez tegnapi hír. Csaknem fénysebességgel közlekedő hajót kívánnak építeni. Ez viszont szerintem a technika jelenlegi állása szerint lehetetlen. Sokkal reálisabb az oroszok által előállítandó szuperhajtómű, amellyel pár hét alatt elérhető lesz a Mars. Szebb Jövőt!
3M..
2016. április 14. 13:51
Az a nép amely kibírta a Sztálin-féle golodomort, akik kibírták Leningrád 900 napos ostromát, nem hinném hogy egy kis szankciótól megrémülnének. Mindez persze csakis megerősítette őket, így a kieső szankciós termékeket egyrészt más irányból szerezték be, akik villámgyorsan kihasználták a keletkezett piaci rést. Másrészről a belföldi termelést erősítették. Az éhséglázadás enyhén szólva is sci-fi, Oroszország lakossága ma legalább olyan szinten él mint a magyarok. És mindezt 15 év alatt érték el! Mi 25 éve hanyatlunk, és egyre rosszabb Magyarországon a kilátás. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!