Nyomtatott ételek

2016. február 16. 14:00

Az ételnyomtatás eleinte csak dekorációs elemekre terjedt ki, de a Foodjet printer fejlesztői már komplett ételsorokban gondolkodnak.

2016. február 16. 14:00

A 3D nyomtatás egyre több területen terjed, és ezzel párhuzamosan a nyomtatóanyagok száma is nő. Rég túl vagyunk azokon az időkön, amikor a technológiát szinte csak gyors prototípuskészítésre használták.

Az ételek világa az egyik legszokatlanabb hasznosulási terep. Először űrhajósok ellátására gondoltak, de később hétköznapi táplálkozásunkra is. Édességekkel, Valentin-napi csokikkal kezdték, ma viszont már komplett menük sem hangzanak annyira sci-finek. Egyes jövőképekben akár sztár chefek Michelin-csillagos gasztrokölteményeit is letölthetjük a netről, aztán kinyomtatjuk.

Egyelőre nem tartunk itt. Több kajaprintert fejlesztenek, de az ételnyomtatás még inkább csak kísérletezgetés. A legismertebb gép a két éve debütált, nemrég megújított holland Foodjet cseppfolyós dolgok mellett kristályokat, rostokat is printel.

Fejlesztését 2005-ben kezdték, eleinte csak süteménydekorációra és más kiegészítőkre gondoltak, a későbbiekben viszont bővítették a kínálatot. Az újabb változaton több nyomtatófej lesz, és így lehetővé válik több anyag szimultán nyomtatása.

Hollandiai idősotthonokban már tesztelgetik a Foodjetet. A cél, hogy menüsorok minél nagyobb részét készítse el.
 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik