Vezető nélküli Nissanokat tesztelnek Japánban

2016. január 25. 14:00

A 2020-as olimpián Japán vezető nélküli járművekkel szeretné a sportolókat és a nézőket a rendezvényhelyszínekre szállítani.

2016. január 25. 14:00

Az elöregedő lakosság Japán egyik legfőbb társadalmi-demográfiai problémája a közlekedésben is érezteti hatását. A szigetország autógyártói megoldást keresnek rá, és a kevés választási lehetőség közül a vezető nélküli autók tűnnek a legígéretesebbnek.

A japán kormány évi 16,3 millió dollárnyi összeggel támogatja a vezetés automatizálásához nélkülözhetetlen térképszoftverek és más technológiák fejlesztését. Meg akarják valósítani, hogy a 2020-as olimpián robotautók szállítsák a sportolókat és a nézőket az események helyszínére.

A Nissan Motor és a Renault szakértői szerint kormányzati háttérrel könnyebben megoldhatók a szabályozási kihívások, és elképzelhető, hogy Japánban kerülnek először kereskedelmi forgalomba a vezető nélküli autók.

A Kanazawa Egyetemen fejlesztett Toyota Prius prototípust Suzu város útjain tesztelik. Naoyuki Kaneda önkormányzati vezető szerint az autonóm technológiát buszok és taxik is használhatják. A gyártóknak az autonómiával járó technikai felszerelés (radar, kamerák, lézerek, processzorok stb.) magas költségére kell megfelelő választ találniuk. Rossz időjárási körülmények és látásviszonyok közötti biztonságos működtetésük szintén komoly kiadás.

A Toyota az önvezető autótechnológiát is támogatandó nyitott nemrég mesterségesintelligencia-kutatóközpontot a Szilícium-völgyben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!