Egy batyuval (1945)

2016. január 19. 19:01

Nem érdemli meg a svábság a kegyelmet. A fasiszta métely, a hitleri őrület, a bűnös háborús politika szálláscsinálói és melegágyai voltak, most takarodjanak.

2016. január 19. 19:01
Kovács Imre

„Nem érdemli meg a svábság a kegyelmet. Ha végigtekintünk az elpusztított országon, a felrobbantott hidakon, a kiégett Váron, ne feledjük el, hogy ez majdnem teljes egészében az ő bűnük. Ők hozták, ők közvetítették Hitler politikáját Magyarországra, a propaganda ocsmány szólamaiban éppen úgy, mint az ördögi robbantások detonációiban benne van az ő hangjuk is. Német egyenruhába öltöztek. Budapestet a magyarországi svábokból toborzott SS-hadosztályok védték: a svábság Hitlerrel vállalta a sorsközösséget, most osztozzék Hitler sorsában. Mentő körülményeket nem fogadunk el, nincsenek, ne is beszéljünk róla.

Az egész magyarság kollektíve bűnhődik bűnös politikájukért, az egész svábság kollektíve felelős a svábok tetteiért: nincs irgalom nincs kegyelem. A legradikálisabb megoldást követeljük: a svábokat egytől egyig ki kell telepíteni az országból. A fasiszta métely, a hitleri őrület, a bűnös háborús politika szálláscsinálói és melegágyai voltak, most takarodjanak.

Takarodjanak, úgy, ahogy jöttek, egy batyuval a hátukon. A házuk, a birtokuk itt marad a magyar történelem legmostohább harcosának, az agrárproletárnak. Le merjük írni, ki merjük jelenteni: harminckilós csomaggal és ötven pengővel menjenek.”

Kovács Imre népi író, 1945 után a Nemzeti Parasztpárt politikusának írása a Szabad Szó 1945. április 22-i lapszámában. Az idézet a Népi Baloldal blogról származik.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2021. február 27. 21:40
TÉVEDSZ! Kizártnak tartom hogy ezt bizonyítani tudnád számokkal. Nagyanyám falujából (bakony) - összesen 4 olyan emberről van tudomás (2 családból) akik a volksbundba beléptek. A többi fiatal a magyar hadseregben szolgált, nagymamám mind a két fiutestvére a Don-Kanyarban tűnt el. Pedig azokban a falvakban nemigen találsz magyar nevet a sírköveken 45 előtt, gyakorlatilag színtiszta sváb falvak, dédanyám magyarul sem nagyon beszélt. Továbbá, a Horthy rendszerben a Észak-Erdély visszacsatolása után szükség volt magyar tanítókra így került el nagyanyám Csíkba és lett apám félig sváb - félig székely. Úgyhogy a szöveged még akkor is erősen Rákosista propagandaszöveget tükröz, ha a Horthyval takarózol.
Szorgos Lajhár
2021. február 27. 21:39
Arra még volt ideje az emigrációja előtt, hogy tartós károsodást okozzon egy fiatal nőnek, miután igazi szegényparaszthoz méltóan Budapesten furikázva elgázolta a hölgyet.
Senye Péter
2021. február 27. 21:39
A svábokat, ellentétben más betelepítettekkel (pl. szerbekkel) szétszórtan helyezték el az országban. Nem voltak politikai vagy kulturális gócpontjaik, nem voltak ellenségei a magyarságnak, lassú asszimiláció elején álltak. Jó néhányan jó magyarok lettek (még ha 'svábokból jött magyaroknak' is gúnyolta őket A.E.). Igaz, hatott rájuk a pángermán propaganda, de sokkal kevésbé mint pl. az erdélyi szászokra, akik a Észak-Erdély visszatértekor horogkeresztes zászlók kitűzésével 'üdvözölték' bevonuló honvédeinket.
balbako_
2021. február 27. 21:38
Hatalmas különbségek állapíthatók meg ugyanis a Volksbund szervezetei között. Míg az „anyaországi” tagok körében a náci propagandánál sokkal erősebb volt a mindenkori magyar kormánnyel szemben tanúsított lojalitás, addig az észak-erdélyi és délvidéki Volksbund szervezetek két évtizedes független egyesületi múltra és 1933 óta náci szervezési és irányítási elvekre tekinthettek vissza. Magyarországgal ellentétben ugyanis Románia és Jugoszlávia egyáltalán nem akádolyzta, hogy Németország vegye át a német népcsoport irányítását (abból a számításból, hogy az így jutalmazott német népcsoport majd kijátszható a magyarral szemben).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!