A drónok is rendszámot kapnak

2015. december 15. 13:55

Jövőre már csak regisztrációval repülhetnek a drónok Amerikában, december 21-től indul a lajstromba vétel, a háztartásokban rejtőző milliónyi drón felderítése. Ha valaki elmulasztja 8 milliós bírságot szabnak ki rá, maga a regisztráció viszont csak 5 dollárba kerül. A nagy karácsonyi drónvásárlás így adminisztrációs ügyintézést is igényel sok amerikainak, hiszen ez most a legfelkapottabb ajándék felnőttnek és gyereknek.

2015. december 15. 13:55
Gregory Ferenstein

Hivatalosan 2016 február 19-től lép érvénybe a törvény az Egyesült Államokban, így már csak regisztrációval lehet reptetni drónokat. Az FAA (Szövetségi Légügyi Hatóság) nagyon szigorú volt, mert a 25 dekától a 23 kilogrammig minden robotrepülőt regisztrációra kötelezett. Ha valaki a drónnal valamilyen büntetőjog alá eső cselekményt követne el, akkor pedig 250.000 dolláros bírságot vagy akár 3 éves szabadságvesztést is kaphat, attól függően bankot rabolt, vagy merényletet követett el. Érzik viszont, hogy a betartatása a dróntörvénynek elég nehézkes lesz, mert 30 napos moratóriumot adtak rá, vagyis ha a boltban megvesszük a parkolóban még nem bírságolhatnak meg, csak 1 hónap múlva, de mindegy repült vagy sem már a gépünk. 

 
Csak 13 év felett lehet már így regisztrációval egyáltalán drónja valakinek, a név, lakcím és email cím kötelező a kiváltásához. Szerencsére ezt online is megtehetjük, majd a generált igazolás egyedi azonosítószámát fel kell ragasztani is a drónra jól láthatóan.  December 21-től már megcsinálhatjuk ezt, de a karácsonyra vásárolt ajándék drónokkal is érdemes megtenni, mert nyilván sokan megfeledkeznek majd róla és az amerikai FAA csak erre vár, nyilván a regisztrációs rendszer sem került kevés pénzbe az USA adófizetőinek, meg bírságból élenk az újonnan erre a feladatra felvett alkalmazottak is. Érdekes dolog még, hogy most csak az amatőröket sarcolják meg, az ipari drónokat (az USA mezőgazdaságában állítólag több van belőle, mint traktor) majd csak tavasszal kell regisztrálni, de ott sokkal bonyolultabb feltételeknek kell megfelelniük, mint a hobbistáknál.
 
 
A dróntörvény már régóta napirenden volt, mert peres ügyekben is megjelentek, amikor illetéktelen birtokháborítást végeztek, de személyiségi jogokat is sértettek már drónokkal koncerteken és sportrendezvényeken, az újságírók is előszeretettel figyelik a celebeket velük. Most végre következhetnek akkor a drónos perek, hiszen rögvest be lehet azonosítani kié a repülő alkalmatosság. Hazánkban is, ha minden igaz jövőre lesz drónszabályzás, ami annyira szigorú és hungaricum lesz, hogy állítólag majd csak kijelölt helyeken lehet reptetni őket, hasonlóan, mint ahogy a kutyákat is a kutyafuttatóban. Sebaj, a stadionok mellé lehet majd drónparkolókat és reptető mezőket is építeni a hozzájuk csatlakozó kiszolgáló létesítményekkel. Így végre lehetnek elit drónklubbok is, mint a golf esetében. Új munkahelyek teremtődnek végre megint hazánkban, csak egy jól megírt törvény kell hozzá, semmi más. Más kérdés ismerve a magyar rögvalóságot, ha nálunk is kell hozzá rendszám, akkor majd kilobbizzák azt is a politikusaink legyen hozzá jogosítvány is, melyhez tanfolyam és vizsga is dukál és orvosi alkalmassági. Hogy mennyire komoly ez a fenyegetés, Budapesten a kerékpárosoknak is bevezetné a jogosítványt a jelenleg regnáló főpolgármester, mert túl sokan vannak és elszemtelenednek. Ha valaki mostanában egy plázába téved láthatja, minden második apuka drónt vesz a gyermekének. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!