Max Headroom, 1987: az első televíziós hackelés története

2015. november 20. 13:53

Max Headroom az 1980-as évek populáris kultúrájának egyik legismertebb figurája volt. 1987-ben az ő maszkjában követték el a történelem első ismert tévés hackelését is.

2015. november 20. 13:53
Jeremy Berke

1987. november 22-ig senki nem ismerte a „hacker” kifejezést, valószínűleg nem is létezett még.

November 22-én este 9.14-kor a chicágói WGN televíziós hírcsatorna adása megszakadt. Fura maszkos figura jelent meg a képernyőn, fémes háttér előtt. Nem jutott szóhoz, mert a WGN technikusai megoldották a problémát, és folytatódtak a helyi hírek.

Két órával később, 11.15 körül a PBS-hez tartozó, Chicago környéki WTTW-11 tévén szintén megszakadt a Dr. Who, és ugyanaz a maszkos figura tűnt fel ugyanazzal a hátérrel. Ezúttal hang is volt. Egy perc húsz másodpercen keresztül az ő bizarr és összefüggéstelen dumáját hallhatta a nagyérdemű, a végén pedig bevillantotta pucér fenekét, amit női kéz csapkodott egy kisebb seprűvel. A férfi bíztatta, hogy csak csinálja. A nő feje nem látszott. Aztán véget ért a szokatlan intermezzo.

Ez volt az első eset, amikor sikeresen meghackeltek egy tévéadót. Fel is keltette a szövetségi nyomozóiroda figyelmét, de a mai napig nem találták meg az elkövetőket.

A maszkos figura az 1984-ben debütált brit fiktív karakterre, Max Headroomra, a világ első számítógéppel generált tévébemondójára hasonlított. Max torzított beszéde hangmintákból állt össze. Mintha egy emberbőrbe bújt mesterséges intelligencia ismertette volna a nagy médiakorporációk uralta szomorú jövő híreit. 1987-ben már az egész világ jól ismerte, hírnevét az Art of Noise 1986-os Paranoimia klipje is öregbítette. A hackelésnél látott háttér Max Headroom retrofuturista világát idézte.

2010-ben egy bpoag nicket használó Reddit felhasználó saját elmélettel állt elő a megoldatlan ügy kapcsán. 1987-ben 13 éves volt, Chicago külvárosában élt, és tagja volt a telefonhálózatokat és az azokon alapuló rendszereket megbuheráló egyik csoportnak, az úgynevezett phreakereknek, a későbbi hackerek elődeinek. A csoportot egyébként két korai harmincas éveiben járó testvér vezette, akiket bpoag J és K néven emlegetett. Az Atlas Obscura sem bpoag, sem a fivérek identitását nem hozta nyilvánosságra (valószínűleg nem is tudta meg).

Az elhíresült hackelés előtt J és K szólt bpoag-nek, hogy „nagy dobásra” készülnek a hétvégén, és 22-én este 11 után kapcsolja be a tévét, nézze a WTTW-11-et. Bpoag szerint a csínytevés egyszerű volt, semmi olyan technológiai plusztudás nem kellett hozzá, amivel a phreakerek nem rendelkeztek. Azt jelezték vele, hogy a legitim hatalomnál létezik nagyobb hatalom is, a rádióhullámok védtelenek, bármikor megtámadhatók.

„Mintha leereszkedés előtt felraktuk volna a Mt. Everestre a fényképünket” – összegzett bpoag.

Ne felejtsük el: mindez 1987-ben, négy évvel a World Wide Web és még többel a heckelések, trollkodások elterjedése előtt történt. A közönséget valóban zavarta, mert soha nem tapasztaltak hasonlót. Az egyik néző például elárulta, hogy ki akarta dobni a televízióját.

A hackerek valódi személyazonossága és motivációi az idő ködébe vesztek, Max Headroom öröksége viszont máig él, például az Anonymous csoport is használta a Szcientológia Egyházat figyelmeztető 2010-es videóiban.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. november 21. 14:55
Ez nem a legutóbbi tisztelgés? https://www.youtube.com/watch?v=XbGs_qK2PQA
Ezért regisztráltam
2015. november 21. 14:55
Bocs, hogy grammar nazi vagyok, de vagy hackelés vagy hekkelés IMHO :-) A téma iránt érdeklődőknek ajánlom még a "webdriver torso"-t, de biztosan van még több is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!