Összefogtak a külhoni kulturális örökségért

2012. szeptember 04. 18:01

A határon túli magyar kulturális örökség megóvása érdekében írt alá kedden együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Balassi Intézet, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Teleki László Alapítvány.

2012. szeptember 04. 18:01

A megállapodás értelmében a szerződést aláírók 82 millió forintot fordítanak a határon túli kulturális örökségek megóvására, valamint szakértői bizottságot állítanak fel, felmérik, milyen fontos kulturális örökségek szorulnak támogatásra. A együttműködéshez a KIM Nemzetpolitikai Államtitkársága 30 millió forintot, az Emmi Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkársága 31, a kulturális államtitkárság 8, a Balassi Intézet pedig 13 millió forintot biztosít.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a határon túli kulturális örökség része az egyetemes magyar kulturális értékeknek. L. Simon László kulturális államtitkár a szerződést szimbolikusnak nevezte, szerinte ez csak az első lépés a kulturális örökség hatékony védelmére. L. Simon megjegyezte: a határon túli kulturális örökség megvédése nemcsak azokon a területeken fontos, ahol még élnek magyarok, hanem azokon is, ahol már nem. Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az összefogás erejét hangsúlyozta. Elmondta, hogy a határon túli magyar kulturális örökség döntő többsége egyházi tulajdonban van, ezért is volt fontos, hogy az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárság is részt vegyen az együttműködésben.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. szeptember 04. 19:12
Egy várat vagy kastélyt sem lehet rendbetenni abból a pénzből...
kjkj945
2012. szeptember 04. 18:44
Ez szép. De ha tudomásom szerint az országon belüli külföldi kulturális örökségre a Magyar állam eleget fordít, miért nem teszik ezt a külföldiek is?? Vagy nincs megállapodás a műemlékek közös védelméről????
jan
2012. szeptember 04. 18:37
A szandek nemes, de a 82 millio forint kisse alacsonynak tunik a kituzott celhoz kepest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!