Idén is Bikavérünnep Egerben

2012. június 25. 10:32

Eger Város Hegyközsége az idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Egri Bikavér Ünnepét Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 5-től 8-ig Egerben az Érsekkertben.

2012. június 25. 10:32

A hevesi megyeszékhely legnagyobb és legnépszerűbb, immár hagyományos rendezvényén az idén 40 borász kínálja borait, illetve a város 20 legrangosabb étterme az italokkal harmonizáló étkeket ajánl a látogatóknak – tájékoztatta az MTI-t a gasztronómiai fesztivál médiareferense, Kubik Elvira. Elmondta: a borgasztronómiai gálán a zamatos egri borok, elsősorban a két zászlósbor, az Egri Bikavér és annak fehér párja, az Egri Csillag, illetve a különleges egri ételköltemények kölcsönösen kiegészítik egymást. Olyan csemegéket kóstolhatnak meg a látogatók, mint az érlelt marhahátszín vörösboros cseresznyezselével, a kemencében sült tanyasi kacsacomb káposztás rétessel és bikavéres almapürével, az erdei gombás kakasragu fenyőmagos puliszkával, desszertnek pedig a málnás-mákos bobojka.

A szórakozásról többek között a Kerekes Band, Mága Zoltán, a Budapest Jazz Orchestra, a 40 éves Egri Csillagok Népdalkör és az Agria Cigányzenekar gondoskodik. Az Egres Néptánccsoport és a Tekergő zenekar a „Hozz bort kocsmárosné!” elnevezésű műsorral kedveskedik a látogatóknak, de lesz virágszirom- és lovasruha-divatbemutató is. Az Egri Bikavér Ünnep kuriózumaként az idén árverésre kerülnek olyan 225 literes egyedi boroshordók, amelyeket egri művészek díszítettek. A bevételből az ötletgazda Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete az Egri Csillag legendájából ismert csillagkunyhó felépítését tervezi.

A fesztivál programjához tartozik a Hoffer traktormatuzsálemek beindítása is, amely idén a magyar gyártású motorkerékpárok és veterán autók felvonulásával egészül ki. A feljegyzések szerint éppen 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, amely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez fűződik. Azóta a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve. Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját, így született meg az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt - mondta a referens.

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!