Két egyenrangú művészeti akadémiánk lesz

2011. április 13. 11:46

Pálinkás József, az MTA elnöke megerősítette: tartani fogja magát az akadémia alapszabályához. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy nem akarnak harcolni a Széchenyi Akadémiával.

2011. április 13. 11:46

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke megerősítette a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia képviselőinek, hogy az MTA és a SZIMA viszonya változatlan, és elnökként tartja magát az alapszabályban foglaltakhoz. A SZIMA ugyan nem szerepel az alkotmánytervezetben, csak az MTA és a Magyar Művészeti Akadémia, de Pálinkás József a Dobszay Jánossal, Jeney Zoltánnal, Ferencz Győzővel és az MTA és a SZIMA közti hivatalos kapcsolattartókkal, Somfai László és Marosi Ernő akadémikusokkal folytatott megbeszélésén kiemelte, hogy jogilag ezen már nem lehet változtatni.

Ferencz Győző, a SZIMA ügyvezető elnöke elmondta: Pálinkás József emlékeztetett rá, hogy a SZIMÁ-t az MTA hívta életre mint önálló alapszabállyal rendelkező társult intézményt, amely az akadémiai törvényben szerepel, költségvetését pedig az MTA közgyűlése szavazza meg. Hozzátette azt is, hogy a művészetek szabadsága jegyében létjogosultsága van az MMA működésének is. „Az lett volna a legszerencsésebb, ha az alaptörvényben az állna, hogy Magyarország kormánya garantálja a tudományos kutató- és a művészeti alkotómunka szabadságát” - jegyezte meg Ferencz. Fekete György, az MMA ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy nem akarnak harcolni a SZIMÁ-val, szellemi békességre törekednek, és a kettős tagok segítségével közös rendezvényeket szerveznének.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!