Perlik a magyar államot a Herzog-örökösök

2010. július 28. 11:47

Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben nácik által elrabolt műgyűjteményének Magyarországon található darabjait - írja a The New York Times. A visszakövetelt műkincsek összértéke több mint 100 millió dollár.

2010. július 28. 11:47

A Herzog-örökösök visszakövetelik az 1944-ben ellopott műgyűjtemény hazánkban található darabjait. A washingtoni kerületi bíróságon beadott kereset példátlan fordulat a Herzog-gyűjtemény ügyében. A felperesek egyrészt azt a 40 műtárgyat akarják visszakapni, amelyeket sajátjukként azonosítanak, és amelyeknek összértéke több mint 100 millió dollár, ráadásul azt is követelik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről. A II. világháboróban nácik által ellopott, majd magyarországi múzeumokban őrzött 40 szobor, festmény és egyéb műtárgy között olyan mesterek alkotásai is szerepelnek, mint például El Greco, van Dyck, Velázquez vagy Monet.

Hasonló kérést - melyet az Amerikai Egyesült Államok szenátorai, köztük Christopher J. Dodd, Hillary Clinton és Edward M. Kennedy intéztek a kormányhoz - 2008-ban már visszautasított a magyar bíróság. „Németország és Ausztria foglalkozott az üggyel, ellenben Magyarország nem. Ők visszautasították a felelősség vállalását.” - mondta Charles A. Goldstein, a Commission for Art Recovery, egy 13 éves nonprofit szervezet képviselője, mely a náci műkincstolvajok áldozatait segíti.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2010. július 28. 13:55
Menjenek már a p.csába ezekkel a majd' hetvenéves régi dolgokkal!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!