Harcok a Szépművészeti körül

2010. április 07. 12:36

Nem lehet bejáratot vágni a Szépművészeti lépcsőjébe tiltakozó aláírásgyűjtők miatt, így kérdéses, hogyan lehet majd bejutni a múzeumba.

2010. április 07. 12:36
Aláírásgyűjtő háború alakult ki az építésszakmán belül arról, hogy a Szépművészeti Múzeum térszint alatti építkezése, és az ehhez kapcsolódó lépcsősorba vágott bejárat mennyire rontaná el a klasszikus egységet. A tiltakozás miatt Baán László főigazgató az átépítést jegyző Karácsony Tamástól végül azt kérte, hogy dolgozzon ki másik megoldást, hogy ne kelljen belevágni a lépcsőbe.
 
Karácsony szerint két és fél megoldás is körvonalazódik a megoldásra, melyek közt szerepel az eredeti üvegtorony, annak egy kisebb változata, és félként ugyanannak az elfektetett verziója. „A lépcsőbe vágott változat rengeteg előnnyel járna, de ha ez már nem jöhet szóba, és az oldalbejárat sem, akkor szinte csak a másik tervezett bejárat, a Dózsa György útra tervezett úgynevezett üvegtorony átpozícionálása lehet a megoldás” - mondta el az építész.
 
Karácsony Tamás elmondta, hogy örül a kritikáknak, mert így elindulhatott egy párbeszéd, melyre a szerdán nyitó kiállításon is lesz lehetőség az N&N Galériában. A múzeum sajtószóvivője szerint a módosítások nem veszélyeztetik a határidőket, így a tervek szerint június elején megkezdődhet az építkezés. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beton
2010. április 08. 12:30
néhány mondatban miről szól a bővítés terve: A Szépművészeti Múzeumot egy földalatti 8000nm-es látogatóközponttal bővítik, aminek része egy nagy kiállítótér, előadóterem, gyerekfoglalkoztatók, múzumbolt (ezek a funkciók kötődnek szorosabban a múzeum működéséhez) emellett kávézó étterem szolgálná a Hősök tere vendégforgalmát. A funkciók keverésének egyik célja, hogy minél több, a térre látogató vendéget csalogasson be a múzeum időszaki vagy állandó kiállítására. A Szépmű abban a formában ahogy megépült, ma már nem tudja méltó módon fogadni a több százezer látogatót akik felkeresik, mert a bejáratot és az előcsarnokot a száz évvel ezelőtti múzeumlátogatási szokásokra tervezték. Aki járt ott egy napsütötte hétvégén, az tudja, hogy miután felsétál a lépcsősoron, belép az ajtón az előcsarnokba, már indulhat is le az alagsori ruhatárba sorbanállni, onnan ismét vissza az előcsarnok jegypénztáraihoz sorbanállni, ha időszaki kiállításra érkezett, akkor pedig ismét le az alagsorba. Legyenek bármennyire segítőkészek a biztonsági őrök és a pénztárosok, a mai használat szétfeszíti az építészeti keretet. A főlépcső lebillentésének gondolata onnan ered, hogy a timpanon, az oszlopcsarnok, előtte a lépcsősorral mindenki számára egyértelműen jelöli a bejáratot, ösztönösen veszi célba aki a téren áll. Nagyon erős, évezredes jelkép. Nehéz lenne, és az eredeti épülettel szemben tiszteletlenség is, egy olyan jelet letenni a Hősök terére (kérdés kell e még egy jel oda), ami egyértelműen jelzi a bővítés utáni új bejárat helyét, nem újabb biztonsági őrökkel és kiragasztott a4-es papírokkal kell odairányítani a látogatókat. Balázs Mihály a műleírásában szépen összefoglalja az ellentmondást: http://epiteszforum.hu/node/8967 (itt találhatóak az eredeti meghívásos pályázat rajzai is) A lépcső lebillentése csak egy lehetséges megoldás, de nem elegáns egyből elmebetegezni egy átgondolt (nyilván kompromisszumos) gondolatot, amit nem is értünk valójában. üdv b
smalladam
2010. április 07. 18:58
felháborító!! és mindezt a FIDESZ kulturális miniszter-jelöltjének támogatásával!! mondjon le azonnal mindenki mindenről!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!