Mit ad Isten: Belgium felében is épp iskolai okostelefon-tilalom lép életbe, az iskolaszövetség is támogatja

2024. szeptember 02. 09:19

A tanári korlátozás nem volt elég, úgyis lehet laptopot használni, így teljes okostelefon-tilalmat vezet be Belgium déli része, Vallónia a most kezdődő tanévtől. Az iskolák többsége már eddig is tiltott.

2024. szeptember 02. 09:19
A hollandiai Geldermaslenben a mobiltartóba teszi okostelefonját egy diák

Fotó: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

A gyerekek azzal kezdik a napjukat a Brüsszel melletti Bogaerts Nemzetközi Iskolában, hogy okostelefonjukat egy szekrénybe teszik – írja a Politico.

„Ha elkapjuk őket egy telefonnal, lefoglaljuk, és a nap végén visszaadjuk” – mondta a lapnak az iskola igazgatója, David Bogaerts.

Brüsszelben és Belgium déli régiójában, Vallóniában iskolák százai követik az intézmény példáját. A nyáron a frankofón közösség új kormánya bejelentette, hogy az általános iskolákban és a középiskolák első három évében betiltják az okostelefonokat.

Sok iskola azonban nem várja meg a terv véglegesítését, saját korlátozásokat vezet be addig is.

A Politico rámutat arra, amire mi is rámutattunk összefoglaló cikkünkben: ez egy nyugati tendencia. Hollandiában már betiltották az eszközöket, Franciaország és Írország oktatási miniszterei a múlt héten közölték, hogy ők is fontolgatják ezt.

Belgiumban leginkább három applikációt emlegetnek, amelyeket a diákok használnak: a TikTokot, a Snapchatet és egy újat, a TenTent.

Géraldine Kamps, a Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE) frankofón iskolaszövetség szóvivője szerint az ilyen alkalmazások arra kényszerítik az iskolákat, hogy gondolkodjanak el azon, „hogyan kerüljék el az olyan visszaéléseket, amelyek megzavarhatják az órák zavartalan lebonyolítását”.

Az iskolaszövetség most egyértelmű választ dobott: teljes okostelefon-tilalmat.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy a tilalmakat csak azért vezették be, mert a korábbi, kevésbé drákói kísérletek az okostelefonok osztálytermi használatának szabályozására már kudarcot vallottak.

„Gyakori téma az iskolákban az okostelefon, meg kell tanítanunk a gyerekeket, hogyan kezeljék ezt. Ez az életük része, lehet, hogy helye van az iskolában” – mondta Lieven De Marez, a média, a technológia és az innováció professzora a Genti Egyetemen, aki a belga Imec kutatóközponttal is dolgozik.

Ugyanakkor a részleges tilalom nem jött be, a tanárok küzdöttek a saját szabályaik betartatásával, az okostelefon ugyanis túl nagy késztetés 

– írja a Politico. A teljes tilalom az egyértelműség előnyével jár: „békét fog hozni az iskolákban. Nem lesz [digitális] zaklatás, a tanárokat nem fogják filmezni, a figyelmet edzik” – mondta de Marez.

Mások amellett érvelnek, hogy az okostelefon okos használatára kell megtanítani a diákokat, példaul Michel Walrave, az Antwerpeni Egyetem kommunikációs professzora.

Sok iskolában a tanulók azonban már laptopot is használnak az órákon.

„Szükségük van telefonra, ha van számítógépük? Nos, egyáltalán nem” 

– mondta Bogaerts, a cikk elején idézett nemzetközi iskola igazgatója.

Mi a helyzet a ma életbe lépő magyar szabályozással?

A Mandiner aktuális számában és online is olvasható riport az iskolai okostelefonhasználatról. Mint írtuk: Európában Franciaországban, Olaszországban, Bajorországban, Spanyolországban, Görögországban és Bulgáriában van tiltás, most készül a szabályozás Hollandiában, Finnországban, Lettországban, Írországban és Szlovákiában.

Az Amerikai Egyesült Államokban a iskolák 76 százaléka évek óta korlátozza az iskolai okostelefon-használatot, de négy republikánus vezetésű állam, Ohio, Indiana, Oklahoma és Florida már tagállami szinten is korlátozza azt; két demokrata vezetésű tagállam, Kalifornia és New York pedig most tervezi bevezetni.

Ezt is ajánljuk a témában

Megszólaltattuk Bagdy Emőkét; Pöltl Ákost, az MCC Ifjúságkutató Inté­zetének családbiztonsági szakértőjét, a Pannon Egyetem Védelmi Oktatási és Kutatási Centrumának vezetőjét; de Erica Komisar amerikai gyermekpszichológust is, aki szerint 16 éves kor alatt illegálisnak kellene lennie az okostelefonnak, és csak sima mobiltelefont szabadna adni a gyerekeknek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. szeptember 04. 13:23
Jó de nálunk és keleten rossz tiltás van, nyugaton meg jó. Amúgy meg ez már réges régen nem digitális kompetencia kérdése. Tudják használni a telefonjukat, jobban is mint sokan. A jogalkotó már rég felismerte, hogy a leszálló repülő pilótájának az levakítása katonai lézerrel, az nem kompetenciahiányosságból eredő helytelen lézerhasználat, hanem nettó szándékos bűncselekmény, ahol az erre alkalmas eszköz polgári használata tiltott és az elkövetőt börtönbe kell zárni.
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 03. 01:15
>>kunfia1 2024. szeptember 02. 13:51 Ekrü 2024. szeptember 02. 13:40 • Szerkesztve kunfia1 2024. szeptember 02. 13:28 Nem beszélve arról, hogy a bérletet manapság egyes településeken már papíralapon nem lehet megvenni, ezért a legtöbben mobilappal veszik, azaz a mobil szükséges az iskolába eljutáshoz.<< A buszon nincs megtiltva a mobiltelefon használat. 14 éves kor alatt a helyközi járatokon ingyenes az utazás, tehát nincs szükség bérletre.
altercat1
2024. szeptember 02. 17:33
Reggel a tanárnő elveszi a telefonokat... (Kanalas Ronáldó, 5. oszt, 16 éves: - A kurva életbe! Én akartam elvenni!)
Mandiner444hu
2024. szeptember 02. 15:40
Fidesz ma már jóvátehetetlen történelmi bűne hogy az elmúlt 15 év alatt sem tisztította meg a nevelési oktatási intézményeket (óvodától egyetemig) a nemzetromboló liberálisbaloldali óvónőktől nevelőktől tanároktól professzoroktól. De ez a bűn nem maradt büntetlenül látva a most felnőt fiatal generációt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!