Magyarországot építik az Egyesült Államokban – öt kontinens magyar cserkészei gyűlnek össze New Yorkban

2024. július 13. 22:19

Hogy a magyar cserkészmozgalom ma is világszerte él és virul, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén július 25. és augusztus 4. között közel kilencszáz magyar cserkész vesz részt a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Jubileumi Nagytáborában. A központi téma ezúttal Szent István király korszaka, illetve az ország- és nemzetépítés lesz.

2024. július 13. 22:19
null
Farkas Anita

Nyitókép: Szakony András/KMCSSZ

 

Amit itthon betiltottak, nekünk az volt a kovászunk: egy talán soha nem is volt magyar világot őriztünk vele” – mondta nemrégiben a Mandinernek adott nagyinterjújában Pigniczky Réka újságíró-dokumentumfilmes arról, mit jelentett számára amerikai születésű magyarként a cserkészet. 

Hozzátette, mivel ‘56-os menekült szülei már az Egyesült Államokba való érkezésük előtt cserkészvezetők voltak, természetesnek tartották, hogy a nővére és ő is ebben a közegben nőjön fel, és „imádtuk minden percét. Azzal együtt, hogy a cserkészet, ahol magyarul beszéltünk, magyar népdalokat énekeltünk meg magyar néptáncot tanultunk, nyilvánvalóan inkubátor volt az inkubátorban: egy csodálatosan szép, meleg hely, ami életben tartott minket, de el is zárt a külső világtól”.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy a magyar cserkészmozgalom ma is világszerte él és virul, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén július 25. és augusztus 4. között közel kilencszáz magyar cserkész vesz részt a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) által 1956 óta ötévente megrendezendő Jubileumi Nagytáborban, New Yorkban, a  Sík Sándor Cserkészparkban. A jubitáborba, ahogyan a szervezők az eseményt kezdettől nevezik, 

az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Dél-Amerikából, Nyugat-Európából, valamint Horvátország, Erdély, Felvidék, Vajdaság magyarlakta területeiről és persze Magyarországról is érkeznek magyar cserkészek. 

A kerettörténet, amely köré az összes program épül, ez alkalommal Szent István király korszaka, illetve az ország- és nemzetépítés lesz, a jelenlévők többek között megismerhetik István király Intelmeit, és hogy azok miként vonatkozhatnak rájuk ma. A jubitábort önkéntesek tervezik és vezetik, a költésegeket részből adománygyűjtésből fedezik, ami a magyar diaszpóra erejét is mutatja.

Jubileumi Nagytábor 2015-ben New Yorkban. (Fotó: Szakony András/KMCSSZ)

Pigniczky Eszter, a clevelandi Jubitábor parancsnoka, aki egyben a KMCSSZ  vezetőképzéséért  is felelős, elmondta, bőven van munka egy ilyen nagyszabású rendezvény előkészítésében, logisztikájában, lebonyolításában, de megéri, mert ez óriási lehetőség a magyar cserkészmozgalomnak.

Az utóbbi majdem hetven év tapasztalata azt mutatja, hogy mindenki boldogan jön ötévente a jubitáborba. A legnagyobb kihívás, hogy minden cserkésznek életre szóló élményt nyújtsunk, és hogy mindenki feltöltődve térjen haza, 

és folytassa a cserkészmunkát, amire egyre nagyobb szüksége van a társadalomnak.

Az idei jubitáborban több újítás is lesz. Például hogy nemcsak a 10–18 éveseknek szól a program, hanem a szüleiknek is; a még nem cserkész édesanyák-édesapák a Fecsketáborban szerezhetnek cserkészismereteket. Lesz a lelkiségi eseményekért felelős Oázis csoport, a 19–22 éveseket pedig a sportos Vándortábor várja, 

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség 79 éve működik a Kárpát-medence határain kívül élő magyar ifjúságot szolgálja. Székhelye az Egyesült Államokbeli New Jersey-ben van, és 5 kerületből áll: I. Európa, II. Dél-Amerika, III. USA és Venezuela, IV. Ausztrália, V. Kanada. A KMCSSZ-nek világszerte közel háromezer tagja van 66 csapatban, 14 országban. 


 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. július 14. 06:43
Ott is tegyetek meg mindent, hogy Magyarország újra magyar lehessen!
nyúlgerinc
2024. július 14. 06:01
Amikor az "öregek" nosztalgiáznak.... Nem is olyan sokára az Ifjú Gárda egykoron volt vezetői fogják ugyanezt tenni....
h040183
2024. július 13. 23:05
Kérjük Isten áldását az eseményre, és imádkozunk a szervezőkért, résztvevőkért!
letsgobrandon-2
2024. július 13. 22:33
lájkoltam
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!