Új fejlemények: a tálib embercsempészek hozták el az erőszakot a magyar határra

2023. november 03. 06:42

Kiderült, hogy a tálibok az irányításuk alá vonták a Vajdaság területén működő afgán embercsempészcsoportokat.

2023. november 03. 06:42

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a tálib titkosszolgálat irányítása alá vonta a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempészcsoportokat, 

a végső céljuk pedig az, hogy a bandák közötti harcokat megszüntessék, az iparág irányítását teljes egészében átvegyék 

– derült ki a most nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági jelentésből. Hozzáteszik: az üzletből befolyó hatalmas hasznot a tálib vezetés akár terrorfinanszírozásba is forgathatja, ami jelentős kockázatot jelent.

Hangsúlyozzák: a mindinkább radikalizálódó csoportok között ugyanakkor megkezdődtek a piac újraosztásáért folyó harcok. Ráadásul 

az egyes bandákban felbukkanó személyek rokoni kapcsolatban állnak az afganisztáni tálib kormányzat, valamint annak frakciójaként működő, terrorszervezetként nyilvántartott Haqqani-hálózat tagjaival.

A jelentés szerint kockázatot jelent egy olyan bűnözői kör megjelenése, amelynek tagjai gátlástalanok és nyíltan vállalják az erőszakot. A szóban forgó csoportok olyan magatartásformát hoztak otthonról magukkal, amely szerint az ellenséges katona megtámadása és legyőzése dicsőséget jelent – írja a Magyar Nemzet.  

A közelmúltban először fordult elő, hogy ezek a csoportok a szerb rendőrök ellen fordították fegyvereiket. Az úgynevezett erőszakkészség napjainkra a határon is átível, hiszen a csempészek, 

az utaztatók már magyar határvadászokra is céloztak, 

ám személyi sérülés eddig még nem történt. Emellett szinte mindennaposnak mondható a rendszeres verbális fenyegetőzés, és hogy fegyvert fognak a határvadászokra.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint aggodalomra ad okot, hogy a tálibok nemcsak a finanszírozási, hanem az operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet – kiemelten a szerb–magyar határtérségben.

Nyitókép: Elise Blanchard / AFP

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 03. 10:28
Le kell lőni őket!
Agricola
2023. november 03. 09:17
A szerb hatóságok eltűrik, hogy a magyar határ közeli területek olyanná váltak, ahol olyan hiányos a közrend, hogy veszélyes ott járni. Eltűrik, hogy szerb területről támadják a magyar határőröket. Nem éppen jószándékú magatartás!
files32
2023. november 03. 08:42
Szerb belügy, most töltötték fel itthon koppra a határvadász létszámot, ja nem mindenki IS menekül onnan.
auditorium
2023. november 03. 08:20
Békés üdözött családok helyett életerős, felfegyverkezett és mindennel ellátott férfiak érkeznek a határokhoz. A Balkánon is vannak humanitárius szervezetek, akik segitik őket jó szándékkal, mert ez a dolguk, ezért kapjákj a fizetést az NGO-któl. Az embercsempészek pedig egyre gazdagodnak, mert fejenként ötezer euróért terelik a migránsokat a schengeni határokhoz. A németek most szigoritottak, csak 6 hónapig maradhatnak a bevándorlók befogadóhelyeken, de dolgozni is kell közben és megtanulni alapfokon nyelvüket. Különben kitoloncolják őket. Eddig 9 hónap volt ez az idő és nem kellett dolgozniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!