Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Irán több mint 300 drónnal és rakétával támadta Izraelt az éjszaka

2024. április 13. 22:19

Az előző órák legfontosabb történései egy helyen.

2024. április 13. 22:19
null

Nyitókép: ATTA KENARE / AFP

Szombaton a Mandiner is beszámolt róla, Joe Biden amerikai elnök arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva „előbb, mint később” fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani.

Izrael már napok óta készül az iráni támadásra, és ahogy írtuk, erre figyelmeztetett az amerikai elnök is. Teherán ugyanis válaszcsapást ígért azután, hogy Izrael légi csapással végzett Damaszkuszban az Iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokával.

Ezt is ajánljuk a témában

Izraeli tisztviselők jelentése szerint Irán 185 drónt, 110 ballisztikus rakétát és 36 cirkálórakétát lőtt ki az éjszaka – írja a New York Times.

Megdöbbentő videón, ahogy rakétákat és drónokat lőnek le Jeruzsálem légterében, miközben üvöltenek a szirénák

A BBC és a CBN is közölt egy-egy rövid videót, amin az látható, ahogy Irán megtámadta Izraelt, Jeruzsálem légterében különféle rakétákat és drónokat lőnek le, miközben szirénaszó hallatszik. 

Biden határozott üzenetet küldött Iránnak – az USA vasszigorral fog lecsapni, ha kell

Rövid, ám annál velősebb nyilatkoztatott adott ki Joe Biden az Izraelt ért támadás kapcsán. Az amerikai elnök leszögezte, hogy a lehető leghatározottabban elítéli a támadásokat, amelyet „Irán – és a Jemenből, Szíriából és Irakból kiinduló megbízottjai” indítottak.

Ezt is ajánljuk a témában

Reagált a magyar kormány Irán éjjeli támadására

Szijjártó Péter ismertette a magyar kormány álláspontját, kemény üzenetet küldött, leszögezte többek között, hogy Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben Irán egészen arcátlan ajánlatot tett Izraelnek

Irán szerint az egész ügy lezártnak tekinthető, hogyha Izrael nem válaszol a támadásra. Teherán keményen figyelmeztette Washingtont, hogy maradjon ki ebből a konfliktusból.

Ezt is ajánljuk a témában

Irán máris megindokolta a megfelelő ENSZ-cikkellyel, hogy miért is volt jogos Izrael megtámadása

Irán az ENSZ Alapokmányának jogos önvédelemről rendelkező 51-es cikkelyével élt, ennek keretében mért csapást Izrael területére – közölte a teheráni külügyminisztérium a Telegram-oldalán vasárnapra virradóra. 

Ezt is ajánljuk a témában

A rakétákat elfogták

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát – jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva, egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

Ezt is ajánljuk a témában

Irán szombat este megkezdte az Izrael elleni támadást, több tucat drónt indítottak, amelyek órákon belül a megtámadott ország területén lehetnek – írja a The Times of Israel.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke azt nyilatkozta, hogy hazája készen áll az iráni támadásra. Immár több tucat repülőgép járőrözik az izraeli légtérben. A CNN beszámolója alapján már Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője is megerősítette az iráni támadást. Közölte, hogy az IDF azon fog dolgozni, hogy a lehető leghamarabb elfogja a célpontokat. A CNN szerint az iráni állami média azt közölte, hogy ez már az iráni válaszcsapásnak számít. Teherán ugyanis válaszcsapást ígért azután, hogy Izrael légi csapással végzett Damaszkuszban az Iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokával.

Az Al jazeera szerint a Forradalmi Gárda közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy drónok és rakéták bevetésével hadműveletet indítottak,

válaszul Izraelnek arra, hogy célba vette az iráni konzulátust Szíriában”.

Joe Biden az éjszaka folyamán nemzetbiztonsági vezetőkkel találkozott a válságszobában – közölte a Fehér Ház.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 469 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. április 14. 20:11
Az önvédelem természetesen csak a mocskos zsidóknak jár, így Szijjártó Péter ismét felmondta a kötelező filoszemita leckét, ami a terrorállam ellen irányuló légicsapásokat illeti. Tette mindezt vasárnap hajnalban, a zsidókért "megéri" korán kelni. Szijjártó úgy gondolja, hogy Iránnak nincs joga megvédeni magát, mert ha Izrael megtámad, te meg visszaütsz, az "a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra". Rohadjon meg minden zsidó, meg a csicskáik is!
Tommaso
2024. április 14. 16:31
a Világon IRÁN A LISTAVEZETŐ a követségek elleni támadásokban -------------------------------------------------------------------------------------------------- Mindenki emléxik a teheráni amerikai és brit nagykövetség elleni 1979-es KEGYETLEN IRÁNI TÁMADÁSRA. Arra már kevesebben, hogy az Oroszországi Föderáció nagykövetsége Teheránban tragikus események színhelye volt. 1829. január 30-án (február 11-én), a nagykövetség alkalmazottainak és a benne menekült örmény menekülteknek a fanatikusok általi lemészárlása történt. A diplomáciai képviselet vezetője, Alekszandr Gribojedov író is az áldozatok között volt 2023-ban támadás érte Azerbajdzsán teheráni nagykövetségét, egy biztonsági őr meghalt Ilham Alijev azeri elnök terrortámadásnak nevezte az incidenst, és azonnali felelősségre vonást követelt.
Tommaso
2024. április 14. 15:38
Mig Izrael békében szeretne élni az arabokkal és Iránnal., addig az iráni rezsim nem titkolt célja, hogy elpusztítsa Izrael államát.
Tommaso
2024. április 14. 15:32
Izrael egyelőre nagyon visszafogott, csak védekezik, de lehet, figyelmeztetnie kellene az iráni férgeket, hogy nem tehetnek meg bármit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!