Európa az eszkaláció kapujában: Macron nem zárja ki, hogy nyugati csapatokat küldjön Ukrajnába

2024. február 27. 06:40

Közben nyugati vezetők megállapodtak abban, hogy növelik a harmadik országbeli beszállítóktól történő lőszervásárlást.

2024. február 27. 06:40
Emmanuel Macron At A Press Conference After The Special EU Summit

Miután hétfőn az európai vezetők Kijev támogatásáról tartottak csúcstalálkozót, Emmanuel Macron francia elnök egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a nyugati csapatok Ukrajnába történő küldését sem szabad kizárni – írta meg a Politico.

Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalosan szárazföldi csapatokat küldjenek, de... semmi sincs kizárva 

– mondta Macron egy sajtótájékoztatón Párizsban, ahol hangsúlyozta, hogy a nyugatnak „mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút.”

Oroszország veresége elengedhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához

 – tette hozzá a francia elnök.

A lap szerint Az EU vezetői egy olyan megállapodás felé is elmozdultak, amely növeli az Ukrajnának harmadik országbeli beszállítóktól történő lőszer vásárlását, ami egyébként ellentétes Franciaország stratégiai autonómiaprogramjával és az európai védelmi ipar fellendítésére irányuló szándékával.

Macron azt mondta, hogy Párizs részt vesz a kezdeményezésben, kiemelve, hogy most az egyetlen cél, az ukránok támogatása.

A Politico szerint Franciaország részéről ez jelentős változás, ugyanis korábban Párizs azzal érvelt, hogy az EU-n kívüli fegyverek és lövedékek elsietett vásárlása azzal a kockázattal járna, hogy csökkenti az európai védelmi gyártók ösztönzését egy olyan időszakban, amikor a kontinensnek önellátóbbnak kell lennie. Minden jel szerint Párizs félretette korábbi érveit, behódolva a minden korábbinál erősebbnek tűnő külföldi nyomásnak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép:  Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugatellenes
2024. március 04. 14:36
Remélem “európa” elbukik és káoszba fullad. Mert ami a helyén jön, az más lesz, és jobb. Magyarország és a Kárpát-medence túléli.
Martell 2
2024. február 27. 18:51
Elmebeteg háborús uszító gazember.
troppauer-humer
2024. február 27. 17:56
Na, Macron is Napóleonnak képzeli magát...
Csigorin
2024. február 27. 17:47
a buzi barom aberralt allatja az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!