Egyre nagyobb a baj a tengerentúlon: Amerika a polgárháború szélén?

2024. február 06. 13:54

2021 januárja óta már több mint 9 millió illegális határátlépést észleltek az USA határain.

2024. február 06. 13:54

Egy négy kilométer hosszú szögesdrót kerítés elmozdítása körüli vita került a migrációs válság, tágabb kontextusban pedig a szövetségi kormány és a tagállamok közti ellentétek középpontjába az Egyesült Államokban az elmúlt hetek során – írja Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója Amerika a polgárháború szélén? – Egymásnak feszülő fegyveres szervek, irreguláris migrációs áradat és jogi csaták Texasban című legújabb Fókuszpont elemzésében.

Az igazgató szerint miközben a szövetségi kormány és Texas állam fegyveres szervei néznek egymással farkasszemet Eagle Pass-nál, 25 amerikai állam kormányzója írt támogató levelet texasi kollégájának, Greg Abbott-nak. A Biden-adminisztráció azonban továbbra sem enged elhibázott migrációs politikájából, amelynek következtében

2021 januárja óta már több mint 9 millió illegális határátlépést észleltek az USA határain.

A Biden-kormányzat már 2021. január 20-i beiktatása előtt nyilvánvalóvá tette, hogy – egyetlen elem, a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő Title 42 kivételével – a Trump-adminisztráció minden olyan rendelkezését eltörli, ami az irreguláris migráció elleni küzdelmet célozta. A Fehér Ház kommunikációja meghívólevél volt az illegális bevándorlók számára, akik immáron nemcsak a hagyományos kibocsátó országokból, Mexikóból és az ún. Északi-Háromszög (Guatemala, Honduras, El Salvador) államaiból, hanem a világ minden pontjáról kezdtek özönleni az Egyesült Államok déli – és részben északi – határához.

Az elmúlt három évben – beleszámítva azokat a személyeket is, akiknek a bejutását a hatóságok észlelték, de megakadályozni nem tudták – több mint 9 millióan érkeztek irreguláris úton az USA-ba.

2023 decembere az illegális migráció vonatkozásában minden idők legrosszabb hónapja volt az Egyesült Államok történetében: 371 ezer illegális határátlépőt fogtak el a hatóságok, ebből 301 ezret a mexikói határon.

Miközben a Biden-adminisztráció következetesen tagadja, hogy migrációs válsághelyzet lenne a déli határon, a leginkább érintett tagállamok évek óta próbálják felhívni a washingtoni szövetségi kormány – és a többi tagállam – figyelmét a helyzet súlyosságára.
Ebben az erőfeszítésben élen jár a texasi kormányzó, Greg Abbott, aki miután szembesült azzal, hogy nem számíthat a szövetségi kormány támogatására (amely hivatalosan felel(ne) a határ védelméért), 2021 márciusában saját kezdeményezést indított Operation Lone Star néven. Ennek keretében a texasi Nemzeti Gárda több ezer katonáját vetette be az illegális határátlépések és a drogcsempészet megakadályozására.

Az elmúlt évek során hosszadalmas jogi csatározásokkal zajlottak arról, hogy Texasnak joga van-e a szövetségi feladatok átvételére:

Abott szerint „invázió” zajlik állama ellen, ami veszélyezteti az állampolgárok biztonságát, és ennek megakadályozására – önvédelmi jelleggel – megengedett a fegyveres erők bevetése. A válság januári fordulójának középpontjában az áll, hogy

Hatalmas változás az Eagle Pass-i eljárásban. Texas mostantól azonnal letartóztatja a migránsokat, ha átlépik a Shelby Parkban lévő szögesdrótot. Évekig a migránsok besétálhattak, a határőrség megvizsgálta őket, majd elengedte őket.

Itt korábban a szövetségi Vám- és Határőség (CBP) ügynökei „fogadták” a Rio Grande határfolyón átkelő illegális migránsokat – vagyis regisztrálásuk után általában szabadon engedték őket az országban. Ennek a gyakorlatnak a felszámolására Texas elkerítette a területet, és a texasi Nemzeti Gárda továbbra sem engedi be oda a CBP embereit. Bár a Legfelső Bíróság 5-4 arányban alkotmányellenesnek ítélte a lépést, 25 republikánus kormányzó szerint Texasnak – és más államoknak – jogunk van az önvédelemhez a szövetségi adminisztráció által generált migrációs válsággal szemben.

A texasi Nemzeti Gárda egyelőre csak eseti jelleggel engedi be a CBP embereit a kerítésen túlra, és megakadályozza a fizikai határzár lebontását.

Nyitókép: SERGIO FLORES / AFP

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. február 07. 20:16
Sok minden megoldódna itt Európában egy amerikai polgárháborúval..
Kotucso
2024. február 07. 16:10
Polgárháború az USA-ban? Erre várunk már mióta.
Advocate
2024. február 07. 09:36
Lesz még itt polgárháború! Tényleg csak idő kérdése!
gyzoltan-2
2024. február 07. 05:35
Hová tűnt el a hozzászólások több mint 50 százaléka?! 34 kommentet számláltam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!