Véleményszabadság az Európai Unióban: ezúttal Berlinben igyekeztek ellehetetleníteni egy konzervatív szakmai konferenciát

2024. október 15. 11:27

Két héttel az esemény előtt új helyszínt kellett keresni a Mathias Corvinus Collegium eseményének, de Brüsszellel ellentétben Berlinben a városvezetés nem küldte rá a rendőrséget a rendezvényre.

2024. október 15. 11:27
null

Nyitókép: MCC

Nemzetközileg elismert szakértők, tudósok és politikusok bevonásával szervezett konferenciát Berlinben az MCC a Danube Institute és a The Republic oldalán.

„A Transatlantic Partnership in a New Era konferencia célja, hogy egyedülálló fórumot teremtsen az európai és amerikai kapcsolatok, valamint a két kontinens közéletét érintő legaktuálisabb kérdéseinek megvitatására Magyarország, Németország és az Egyesült Államok szemszögéből”olvasható a Matthias Corvinus Collegium honlapján. 

A konferencia rendben lezajlott, de ahogy ez már általánossá vált: ez a konzervatív rendezvény is ellenállásba ütközött. Mint emlékezetes, tavasszal a brüsszeli városvezetés mindent megtett, hogy megakadályozza a National Conservatism konferenciát. Majd később Frank Füredi könyvbemutatóját is lemondta egy brüsszeli könyvesbolt. Hasonlóval próbálkoztak Berlinben is. 

Két héttel az esemény előtt a Hilton közölte, mégsem tarthatják meg az eseményt a szállodában, mondván: „propagandaeseményt nem lehet náluk tartani.”

Mellesleg Orbán Viktor két éve, ugyanabban a teremben még felszólalhatott, most azonban egy szakmai konferenciát már nem fogadtak be. Az eseményt a Marriott Hotelbe költöztették át, ahol rendben lezajlott a program. 

Ezt is ajánljuk a témában

Neves szakértők 

Az egynapos rendezvényen több panelre is sor került – derült ki az MCC közösségi oldaláról. A konferenciát Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója nyitotta meg. 

Jövőre akár Németországban és az Egyesült Államokban is konzervatív kormányok alakulhatnak. Ez nemcsak lehetőség, hanem felhívás is: most kell teret adnunk annak, hogy a közös értékek és érdekek valóban érvényre jussanak

 – mondta Bauer Bence.

Armin Petschner-Multari, a berlini székhelyű TheRepublic agytröszt alapítója kiemelte, hogy Európa komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrajnai háború, valamint a Kína és a Nyugat közötti fokozódó konfliktus veszélyei egyszerre állnak előttünk.

A délelőtti blokk nyitó panelbeszélgetésén Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi politikában tapasztalható blokkosodás arra a narratívára épül, hogy a történelemben vannak a jó fiúk és a rosszak. 

A blokkosodás helyett viszont Európa és Magyarország a konnektivitásban érdekelt.

Orbán Balázs azzal kapcsolatban is megosztotta a nézőpontját, hogy az Európai Uniónak a föderális működés helyett alulról szerveződő, a nemzetállami érdekeket szem előtt tartó döntéshozatali formákat kell kialakítania – számolt be az MCC. 

Dr. Patrick J. Deneen, a Notre Dame Egyetem politikatudományi professzora szerint „a liberális világrend önpusztító pályára állt”. Deneen kiemelte, hogy a második világháború utáni világrend kiüresedett, a hazafiság és a vallás helyét átvette a pénz.  „Európa mellérendelt partner, nem alárendelt” – mondta el Mechthilde Wittmann, a CSU Bundestag képviselője, hangsúlyozva, hogy Európának a saját hangját kell megtalálnia a globális konfliktusokban, és a nemzeti érdekeket előtérbe helyezve önbizalmat kell építenie – olvasható az MCC összefoglalójában. 

A konferencia további beszélgetései során a konzervatív gondolkodás meghatározó szereplői – politikusok, szakértők és újságírók – megkísérelték feltérképezni a globális krízisek jelentette veszélyeket, és közösen keresték a megoldásokat. A konferencián többek között részt vett még Rod Dreher, a Danube Institute vendégkutatója és a Network Project igazgatója, Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, valamint Sohrab Ahmari iráni-amerikai szerző is. 

Ezt is ajánljuk a témában


 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2024. október 15. 13:19
Micsoda ócska komcsik! Ndk módszerek!
pulsarito
2024. október 15. 12:00
Németországban csak akkor alakulhat konzervatív kormány, ha az AfD 50% feletti eredményt ér el a választásokon! Egyrészt ugyanis a CDU/CSU-t már régen elfoglalták Soros ügynökei (az ilyen UvdL és Weber félék), emiatt már nem nevezhetők konzervatív pártnak! Másrészt pont a fenti irányváltás miatt a CDU/CSU nem is lépne koalícióra az AfD-vel!
elégia
2024. október 15. 11:49
Szánalmasak.
2024. október 15. 11:43 Szerkesztve
Átlag kedd ha valami ellenzéki akar tartani valamit M.O-n. Mondjuk Potyondi. Már nincs is hírértéke. Amúgy ha hiszünk a szuverenitásban akkor ugye a Hilton eldöntheti ki mit tarthat nála.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!