Magyarország megkerülhetetlen: ezért fogadta a német kancellár Orbán Viktort

2024. október 15. 09:32

Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézet igazgatója szerint nem igazak azok a hírek, hogy Magyarországgal nem állnának szóba vagy izolálják a kormányzatot.

2024. október 15. 09:32
Germany's Chancellor Olaf Scholz (L) and Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrive for the Meeting of the European Political Community at the Blenheim Palace in Woodstock, near Oxford, on July 18, 2024.

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

A berlini folyamat arról szól, hogy 2014 óta az EU egyes tagállamai a nyugat-balkáni országokkal párbeszédet építenek ki. Erre a mostani csúcstalálkozóra Magyarország is meghívást kapott, hiszen nemcsak az Unió soros elnöke, hanem hazánk szakértelemmel, presztízzsel, befolyással rendelkezik a térségben – mondta a Hír TV Napi aktuális című műsorában Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója Orbán Viktor berlini látogatásáról.

Ezt is ajánljuk a témában

Bauer kijelentette, az

természetes, hogy a vendéglátó, Olaf Scholz német kancellár fogadta a magyar miniszterelnököt 

egy bilaterális találkozón. Azok a hírek, hogy Magyarországgal nem állnának szóba vagy izolálják a kormányzatot, nem igazak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az igazgató utalt arra, hogy Montenegróval és Szerbiával megnyíltak az uniós tárgyalások, a többi négy ország azonban még csak a csatlakozási kérelmet adta be. De lelassult a folyamat, miután Ukrajna pozitív elbírálásban részesül, a prioritás inkább felé irányul. Bauer leszögezte, azért hívták meg Orbán Viktort, mert Magyarország a nyugat-balkáni régióban már bizonyított, a legelkötelezettebb a bővítés mellett – ahogy ez Horvátország esetében is történt jó pár évvel korábban –, így elő tudja mozdítani a csatlakozást.

Az igazgató úgy véli,

a magyar álláspont népszerű a Balkánon, az albán miniszterelnök hazánkat sok tekintetben példaképnek nevezte,

amellyel Magyarország a térségben plusz pontokat tud szerezni. Így Orbán Viktor sztárvendég volt Berlinben.

Bauer azt mondta, a magyar miniszterelnököt fogadó Scholzot megválasztották a németek kancellárnak, az Orbán Viktorról Strasbourgban lesajnálóan beszélő Manfred Webernek – a Néppárt elnöke szerint a magyar miniszterelnökkel senki nem áll szóba – azonban senki nem szavazott bizalmat, 2019-ben sem sikerült a terve, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen.

Az igazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a pártpolitikai adok-kapokat, az ideológiailag motivált támadásokat nem szabad összetéveszteni az államközi kapcsolatokkal, az Európa jövőjét előmozdító politikával.
 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. október 15. 11:18 Szerkesztve
Magyarország megkerülhetetlen Ezért keresztül kell gázolni rajta. Wermacht nacht frei.
SpaniferRoland
2024. október 15. 11:00 Szerkesztve
"MarhagulyaSpaniferRoland 2024. október 15. 10:48 Ma is kiszedett valaki a ganéjból?" mit tudom én ha nem vagy benne akkor biztosDDDDlehet a cigény szüleid volltak, nem hagyhatnak téged benne ,mert nem kapják a segélytDDDDDlegközelebb őket faggasdDDDDDDD
elfújta az ellenszél
2024. október 15. 10:52
Solci is keresi a kiutat a háborúból, csak nincs bátorsága erről nyíltan beszélni. Most szinte egyedül Orbán áll ki nyíltan, de a színfalak mögött talán nem is olyan kicsi a támogatottsága. A németek ezzel is úgy vannak, mint az újraegyesítéssel: szeretnék de nem merik, inkább Magyarország szoknyája alá bújnak.
RasPutin
2024. október 15. 10:51
falcatus-2 2024. október 15. 10:10 folytatás: "Az autópályákon is rohamosan romlik a helyzet. A Szövetségi Közlekedési Minisztérium jelenlegi adatai szerint körülbelül 7112 kilométernyi autópálya szorul sürgős felújításra – ez több mint 1300 kilométeres növekedés a legutóbbi felméréshez képest. Az autópályák több mint 15%-a jelenleg a forgalom szempontjából nem biztonságos. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Tudod, hogy német szempontok alapján mit hívnak nem biztonságos autópálya szakasznak? Ahol nem ajánlott 200Km/h felett haladni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!