Több ezer külföldi katona léphet be az oroszok oldalán a háborúba, már a NATO is tapogatózik az ügyben – Zelenszkij kétségbeesett nyilatkozatot tett

2024. október 23. 09:15

Az ukrán elnök természetesen a szövetségeseit kezdte kapacitálni arra, hogy lépjenek fel az Oroszország kötelékében állítólag szolgáló észak-koreaiak miatt. „De ne csak szavakkal!”

2024. október 23. 09:15

Nyitókép: Jeon Heon-Kyun – Pool/Getty Images

***

Emlékezetes, nemrég borzolta a kedélyeket az a hír, hogy Észak-Korea is beszállhat Oroszország és Ukrajna konfliktusába. A feltételezéseket tovább erősítette az az információ, miszerint észak-koreai katonák estek hadifogságba ukrán oldalon nemrég, miután dezertáltak.

A helyzet kapcsán aztán sokan sokfélét mondtak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök például vasárnap „új fenyegetésnek” nevezte Oroszország és Észak-Korea együttműködését, amely az ukrán elnök szerint jócskán megnövelheti a háború eddigi volumenét, de a NATO-főtitkár, Mark Rutte is „jelentős eszkalációnak” nevezte ennek a lehetőségét. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban egyébként „újabb álhírnek” nevezte az észak-koreai katonák oroszországi tartózkodásáról szóló híreket.

Mindezt lapunknak adott interjújában Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az NKE John Lukacs Intézet Stratégiai Jövők Program vezetője árnyalta valamelyest, ugyanakkor az északiak jelenlétét ő is valószínűsítette, ha nem is a frontvonalon.

Ezt is ajánljuk a témában

Most Zelenszkij újra megkongatta a vészharangot, kedden a Politico beszámolója szerint arra szólította fel a szövetségeseit, hogy tegyenek lépéseket ebben a kérdésben, és ne riadjanak vissza a kihívástól. 

Az elnök közölte, a hírszerzés szerint jelenleg 12 ezer észak-koreai katona készül bevetésre orosz részről.

„Információink vannak arról, hogy két észak-koreai katonai egység kiképzése folyik – akár két, egyenként 6000 fős dandáré” – mondta beszédében Zelenszkij.

Az ukrán elnök természetszerűleg minden alkalmat megragad, hogy háborúban álló országának katonai, pénzügyi vagy morális támogatást biztosítson, jelenleg éppen amiatt emelte fel a hangját, hogy Phenjan és Peking is egyre komolyabb támogatást nyújt Moszkvának. Zelenszkij keddi beszédében azt mondta, hogy az Észak-Korea részvételére adott kollektív válasz hiánya éppenséggel felbátoríthatja Moszkvát. 

„Ha Észak-Korea be tud avatkozni az európai háborúba, akkor a rezsimre nehezedő nyomás biztosan nem elég erős” – mondta az elnök, aki közölte azt is, hogy „határozott, konkrét választ” vár a világtól, „remélhetőleg nem csak szavakban”.

Persze az oroszokkal kapcsolatban legrosszabb tapasztalatokkal bíró baltiakra számíthat elsősorban Zelenszkij, azt is egyelőre inkább a szavak szintjén: vasárnap Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azt mondta a Politicónak, hogy itt az ideje, hogy újra tárgyaljanak Ukrajna „terepen” való megsegítéséről.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindeddig azonban sem az Egyesült Államok, sem a NATO nem erősítette meg azokat az ukrajnai és dél-koreai jelentéseket, amelyek szerint Észak-Korea csapatokat küldött Putyin erői mellé. Nem véletlenül kérte a NATO-főtitkár is Dél-Koreát, hogy tájékoztassa a szövetséget a jelentésekről.

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
europész
2024. október 23. 11:23
Megy a kamupropaganda.A kutya sem hiszi el,hogy tobb ezer eszekkoreai van a fronton. A ketsegbeesett ukran vezetes utolso rugasai. Fuldoklanak az orosz fojtogato foleny miatt es ugy gondoltak ez a szalmaszal megmenti oket.Putyin megmondta a kurszki tamadas utan nincs targyalas.Ha a nyugat ezer km hatotavu fegyvert ad az ukran kitartottjainak akkor akkora teruletet foglal el ukrajnabol. Lehet,hogy az eltart meg hosszabb ideig de az ukranok fogjak banni.Ennek a haborunak a vege most mar csak az ukranokon mulik. A nyugat nagyot kaszalt penzben a halal nagyot kaszalt az ukranokbol.Szep nagy temetok lesznek es hosi emlekmuveket emelhetnek majd orok mementokent. Megerte?
sexykitty-5000122
2024. október 23. 11:21
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­­­e­l­d­ ­­a­­ ­s­­z­­e­­x­i­ ­­p­u­­n­c­­­i­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
robertdenyiro
2024. október 23. 11:20
Ziliinskiiiynek vannak szövetségesei? Honnan, minek?
2024. október 23. 11:14 Szerkesztve
RasPutin 2024. október 23. 10:23 Baromi rosszul emlékszel! De sebaj! Hidd azt, hogy az USA mindenkit is legyőz! Mint az afgánokat a vietnamiakat stb… Mellesleg Irakban Anglia, Franciaország és meg néhány ország is részt vett, nulla légierő és legvedelemmel, először a civil célpontokat válogatás nélkül szétbombázták. A civil aldozatok száma magasabb volt Irakban, mint a hadseregé! Barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!