Megint felvetették: európai csapatokat kellene küldeni Ukrajnába

2024. október 22. 11:47

A litván külügyminiszter szerint itt az ideje újra átgondolni a Macron által feldobott tervet.

2024. október 22. 11:47
Polish Armed Forces Day Celebrated In Warsaw, Poland

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A dél-koreai hírszerzés beszámolója szerint legalább ezerötszáz észak-koreai katona érkezett Oroszországba, és a feltételezések szerint potenciálisan bevethetik őket az ukrán csapatok ellen. Ez a hír egyes európai politikusokat arra késztetett, hogy újra felvessék annak az ötletét, hogy európai csapatokat kellene küldeni Kijev megsegítésére – számolt be a Politico. 

Gabrielius Landsbergis litván külügyminisztert azt mondta a Polticónak, hogy itt az ideje feleleveníteni Macron elnök ötletét azzal kapcsolatosan, hogy csapatokkal is megsegítse a Nyugat Zelenszkijt.  

„Ha megerősítik azokat az információkat, amelyek szerint Oroszország gyilkos osztagai észak-koreai lőszerrel és katonai személyzettel vannak felszerelve, akkor vissza kell térnünk a „csizmák a földön” és a Macron által javasolt egyéb elképzelésekhez” – állította Landsbergis. 

A francia elnök februárban vetette fel a katonák küldésének ötletét, de Olaf Scholz német kancellár gyorsan elutasította, és fogadkozott, hogy sem európai, sem NATO-csapatokat nem fognak Ukrajnába vezényelni.

„Sajnálatos módon ismét lemaradásban vagyunk, reaktívak vagyunk, de hiszek abban, hogy közösen képesek vagyunk megtenni minden szükséges proaktív lépést, hogy Macron elnök elképzeléseit tettekre váltsuk” – tette hozzá Landsbergis.

A nyugati vezetők egyelőre óvatosan tapogatóznak az Ukrajnába tartó észak-koreaiakról szóló hírek körül. 

Sem Mark Rutte NATO-főtitkár, sem Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nem erősítette meg a jelentéseket, amelyeket Dél-Korea és Ukrajna vezetői osztottak meg.

Riho Terhas, az Európai Parlament konzervatív észt képviselője, volt tábornok a Politicónak elmondta: szerinte nincs nagy jelentősége az észak-koreaiak bevetésének, és véleménye szerint ez a lépés csak Moszkva gyengeségét és nem pedig az erejét mutatná. Mindazonáltal – tette hozzá – az európaiaknak újra kellene gondolniuk a csapatok Ukrajnába telepítésének ötletét. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 22. 14:24
Mindig a legkisebbek a legharsányabbak.
Jose
2024. október 22. 14:22
Ez megőrült. Biztos van előtte egy nagy asztalon egy 3D térkép és azon tologatják a csapatokat hosszú tologatókkal. "Ferikém, nyomjunk ahhoz a hegyhez egy dandárt és mellé még kettőt, hogy jól nézzen ki!"
julius68-2
2024. október 22. 14:19
julius68-2--magyarok2026 2024. október 22. 14:18 " innentől nyugodtan mehet bárki megvédeni Európát az ukránok oldalán " Az ilyen Weberszopó mint te, úgyse mész inkább elsunnyogod, mint ez a úszító Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. Valódibb lenne a nickneved, ha megváltoztatnád labancokra.
Öreg Palóc
2024. október 22. 14:18
Akik felvetették MENJENEK !!!! És vigyék a gyerekeiket, unokáikat, feleségüket, meg még a szeretőiket is !!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!