Tényleg azt hitte, hogy már találkozott a hónap legabszurdabb hírével? Ön tévedett, rútul!

2024. október 24. 07:31

Mi a megoldás, ha rossz helyre került a biciklisáv? Tán átteszik máshova? Talán más módon variálják át a forgalmat? Berlinben tudnak ennél is jobbat.

2024. október 24. 07:31
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(A nyitóképen a cikkben vázolt sajátos állapot a Kantstraße 41-46 környékén; forrás: Google Street View)

Azt hittük, ugye, hogy a hónap abszurdja már meg is volt a nemrég átadott, különösen modern hesseni tűzoltóállomással, amely tűzjelző híján porig égett? 

Amatőr naivitás volt a részünkről.

Ezt is ajánljuk a témában

Ismét tűzoltók, ismét Németország, de ezúttal Berlinben járunk, az Immanuel Kantról elnevezett úton, a zöld vezetésű Charlottenburg negyed azon részén, ahol az idei EP-választásokat is toronymagasan a Zöldek nyerték – egyes háztömbök akár 31 százalékkal is jutalmazták őket eddigi tevékenységükért. Itt történt, hogy

még 2020 tavaszán, a hardcore lezárások alatt felfestettek egy úgynevezett „pop-up” bicikliutat,

amely azóta állandósult: így a felállás most az, hogy van a járda, mellette a kerékpársáv, utána egy sávnyi parkolóhely, amellett pedig egyetlen sávon halad a forgalom. Aztán jön még egy eredetileg füvesített elválasztósáv, amögött pedig a szembeforgalom.

A gond az, hogy ez az elrendezés nem alkalmas arra, hogy tűz esetén a házak felsőbb emeleteiről a tűzoltók létrán ki tudják menekíteni a lakókat. A kerékpársáv túl szűk a tűzoltóautónak, a parkolósáv tele van, annál kijjebbről pedig már nem működik a dolog. A tűzoltóság már többször is felhívta a figyelmet az anomáliára, voltak is tervek, hogy buszsávvá alakítják a parkolósávot, de azóta se történt semmi. Berlin akkor még zöld vezetésű közlekedési hatósága úgy emlékezett, hogy

ha nem is optimális a helyzet, de azért a tűzoltók szerint megoldható a létraállítás; a tűzoltók ezt a minap újfent cáfolták.

Így a kerület illetékes elöljárója a CDU színeiben úgy döntött, egy huszárvágással véget vet a tarthatatlan teszetoszaságnak: amennyiben november elsejéig nem születik más megoldás, levélben értesíti az érintett házak harmadik és felsőbb emeleti bérlőit – életveszély miatt teljes egészében megtiltva a lakások további használatát.

De aggodalomra ok nincs: ezzel még csak a hónapokig tartó jogi eljárás veszi kezdetét,

senkinek nem kellene azonnal elhagynia otthonát az állítólag 35 ház bő száz érintett lakásának bérlői közül.

A CDU politikusa ugyanakkor jóindulatúan azt is hozzátette: másfél hétig még lehet segíteni a helyzeten – részéről a sávok megcserélését javasolja, vállalva azt a rizikót, hogy

a sofőrök rányitják az ajtót a biciklisekre;

a német kerékpárosszervezet azonban ezt elfogadhatatlannak tartja, és inkább a parkoló- és rakodósávot számolná fel a forgalmas úton. A Zöldek javaslatot még nem tettek, de a leghatározottabban bírálják a tűzbiztonság és a bicikliforgalom egymás elleni kijátszását.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lepenyleso
2024. október 24. 09:11
Ezek a németek valaha ésszerűen gondolkodó népek voltak. Most meg mintha valahová elmerült volna szép szemük világa - de teljesen. Vissza fognak-e térni?
sexykitty-5000124
2024. október 24. 08:21
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­a­­­ ­­s­­z­­e­x­i­­­ ­­p­u­n­­­c­­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Karvaly
2024. október 24. 08:20
Tönkretették Kafka és a Monty Python teljes életművét: mára az már nem abszurd, hanem a szürke hétköznapok.
Ergit
2024. október 24. 08:18
Tehát ha te a 4.-en laksz, és bár tied a lakás, el kell költöznöd egy bérleménybe, ott fizetni a bérleti díjat. A 4.-en lévő lakást nem adhatod el, de karban kell tartanod, talán télen még fűtened is kell, nehogy bepereljen a 3.-on lakó polgár. :)))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!