Románia választási maratonra készül

2024. október 14. 23:02

Vigyázó szemünket keletre vessük: kettős választás lesz a tél küszöbén szomszédunkban, nagy játékosok keverik a lapokat. A show-műsor fő kérdése, hogy vajon a szélsőségesek vagy a „vörös pestis” ellen fognak össze a választók.

2024. október 14. 23:02
ROMANIA-EU-EUROPE'S-DAY
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitóképen: A Nicolae Ceaușescu által épített bukaresti parlament a homlokzatára vetített EU-zászlóval. Fotó: AFP / Daniel Mihailescu

Nagy idők jönnek Romániában: november–december fordulóján két hét alatt tartják meg az elnök- és a parlamenti választást. 2004-ben változtatták ötévesre az elnöki ciklust, és most, húsz év után zárult egyszerre a négyéves parlamenti időszakkal – ezalatt tizennyolc kormány váltotta egymást a latinos hevületű bukaresti politikában. A két esemény azért nem teljesen lesz egy időben, az elnökválasztás első, november 24-ei és második, december 8-ai fordulója közrefogja 
a december 1-jére kiírt parlamenti választást.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. október 17. 11:30 Szerkesztve
Vagy 70 éve - kamasz korom óta - figyelem a román közélet furcsaságait. Immár 35 évvel a 89-es álforradalom (valójában a szeku puccsa) óta egyre világosabb, hogy a ceusizmust a románoknak találták ki, egyedüli rendszer amiben képesek normálisan visélkedni, mert ha nem , akkor megütik a bokájukat! A nagy felszabadulásukban szétverték az ipart, a mezőgazdaságot, az oktatást és egészségügyet, a kultúrát és 0%-ról 55%-ra tornászták az államadósságot. Hitelekből élnek ("bezzeg Románia"!), az októberi nyugdijakat is már abból fizetik. A felnőtt, munkaképes lakosság majd fele külföldön él és dolgozik, vagy éppen az ottani rendőrségeket foglalkoztatja. Az EU-ba felvették őket fejőstehénnek, de a Schengenbe már nem engedik be őket, stb. stb. A politikai életük otthon és külföldön is katasztrófális. Otthon a legnagyobb botrányhősöket választják meg, külföldön meg engedelmes bábok. Az idén esedékes választásaikat egy-két időpont helyett 4-ben tartják meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!