Putyint kritizálta, az ukránok oldalán – életét vesztette

2024. október 07. 08:31

Ismert orosz ellenzéki hunyt el orosz tüzérségi tűzben Harkivnál.

2024. október 07. 08:31
null

Nyitókép: Vasily MAXIMOV / AFP

 

Ildar Dadin, a Vlagyimir Putyin-kritikus orosz ellenzéki aktivista, életét vesztette Ukrajnában, miközben Kijev oldalán harcolt az orosz erők ellen. A „Polgári Tanács” nevű csoport, amelyhez Dadin csatlakozott, megerősítette, hogy a harcok során esett el. A csoport szóvivője kijelentette: „Dadin hős volt, és az is marad” – írta meg a BBC.

Az aktivista halálával kapcsolatos további részletek egyelőre nem ismertek.

A Dabin-törvény

Dadin neve egy évtizeddel ezelőtt vált ismertté Oroszországban, amikor kiállt a kormányellenes tüntetések mellett, dacára a politikai elnyomás erősödésének.

Ő volt az első személy, akit a 212. 1. cikkely alapján ítéltek el, amely Oroszországban 2014-ben bűncselekménnyé nyilvánította a tüntetésekre vonatkozó szigorodó szabályok ismételt megsértését. A törvényt hamarosan „Dadin-törvényként” kezdték emlegetni. Az aktivista esetében ez mindössze annyit jelentett, hogy egy transzparenssel állt Moszkva utcáin, ezért két és fél év börtönre ítélték.

Bár korábban pacifistának vallotta magát, Dadin végül fegyvert ragadott. A tél folyamán csatlakozott az Oroszország Szabadsága Légióhoz, amely hivatalosan az ukrán fegyveres erőkhöz tartozik. A légió főként orosz állampolgárokból áll, akik abban bíznak, hogy Vlagyimir Putyin legyőzése Ukrajnában az első lépés lesz a Kreml uralmának megdöntése felé.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. október 07. 10:05
Venced elvtárs azt hittem hogy te pacifista vagy , de amint írásodból kiderült Te Paci fika vagy , meg alul hátul neki az teleszkópos antenna az is vagy.
Burg_kastL71-C
2024. október 07. 10:01
Ezeknek az u.n. aktivistáiknak javarészt olyan furcsa nevük van, ami eltér az orosztól.
Krupp Skya
2024. október 07. 10:00 Szerkesztve
vanced 2024. október 07. 09:24 Dadin hős volt. Béke poraira. Azt viszont '56 népétől már nem nehéz megérteni Orbán Balazs óta, hogyan lehet 180 fokot fordulni a saját népe érdekében önfeléldozó emberek tetteinek értékelésével kapcsolatban, hogyan lehet meggyalázniezek emlélét. Több a magyar hazát a ruszkiknak kiszolgáltatni hajlandó es képes hazaáruló mint korábban bármikor. ÁVH-s kurva édes anyád most elmorzsolt egy könnycseppet a szemén a terrorházi ÁVOs gecik tablóján. Náluk csak az ukránoknak kiszolgáltató van nagyobb számban, ill. a te szádban meg az amarikai nagykövet fasza -.
Krupp Skya
2024. október 07. 09:56
Nagy Imre is így járt ő is az oroszokat kritizálta aztán Apró Antal, Kádár János, Müncheni Ferenc, Marosán György tettek róla hogy ne sántítson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!