Orbán Viktor az európai szélsőjobb bankára

2024. október 10. 07:23

Két-három év távlatából már tudatos építkezésnek látszik, ami 2022-ben még egyedi esetnek tűnt.

2024. október 10. 07:23
Santiago Abascal
Parászka Boróka
Parászka Boróka
HVG360

Nyitókép: X

„Orbán Viktor a szélsőjobboldali szövetségeseinek kistafírozására használja a részben a barátja, részben az állam tulajdonában lévő MBH Bankot. Mészárosék mintaprojektje a francia Nemzeti Tömörülés finanszírozása volt, de már a spanyol Voxszal és az osztrák FPÖ-vel való együttműködésre is van bizonyíték. 

Ezt is ajánljuk a témában

Két-három év távlatából már tudatos építkezésnek látszik, ami 2022-ben még egyedi esetnek tűnt: a magyar Mészáros Lőrinc bankja az európai szélsőjobb előretörését finanszírozza. Ma ugyanis már nemcsak a francia, hanem a spanyol elvbarátok, vagyis a Nemzeti Tömörülés után a Vox hitellel való megtámogatása is tény, sőt az osztrák és a magyar sajtó együttműködésének köszönhetően az is, hogy a múlt héten éppen választásokat nyert Osztrák Szabadságpárt médiuma, az AUF1 televíziós csatorna kapcsolatban áll Mészáros és a magyar állam közös pénzintézetével. A szélsőjobboldali és oroszbarát kötelékektől hemzsegő AUF1 támogatója ugyanis egy egyesület, a Verein für Basisgetragene Medienvielfalt (magyarul Alulról Építkező Médiadiverzitásért Egyesület), amelynek számlavezető pénzintézete ugyancsak Magyarországon van. Márpedig ez a kör június óta a Patrióták Európáért pártszövetség alapítóit adja ki, és ekként a magyar kormányfő szuverenitáspárti, ám az Európai Unió föderális és liberális szemléletét mélyen elutasító politikáját támogatja. A szóban forgó pártok sajátossága az is, hogy nem utasítják vissza az orosz, netán iráni kapcsolatokat sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Legutóbb a spanyol Vox párt ügye irányította a figyelmet ezekre a kapcsolatokra, miután kiderült, hogy az ottani szélsőjobb is részben a magyar MBH Bank hiteléből finanszírozta 2023-as parlamenti és önkormányzati választási kampányát. A párt két részletben összesen 9,2 millió eurót vett fel. 2022-ben a francia Nemzeti Front 10,6 millió eurót kapott az azóta az MBH-ba beolvadt MKB Banktól. A madridi El País napilap megkeresésére a Vox szóvivője most azt mondta: az időközben már visszafizetett kölcsönre azért volt szükség, mert hazai forrásból nem jutottak a kampányhoz szükséges pénzhez. Az állítást azóta már Orbán Viktor is kommentálta, holott attól mereven elzárkózott, hogy bármi köze lenne a barátjának és egyben az államnak a kezében lévő pénzintézet döntéseihez: felháborodottan kérdezte több tucat újságíró előtt, hogy vajon méltányos-e, ha a saját országában visszautasítják egy párt hitelezését.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2024. október 10. 11:49
Igen, és? Törvénytelen hitelezni? Az ellenségtől lehet tanulni, ő is ezt csinálja csak nem kölcsön, hanem ingyen pénz és ingyen sajtó útján.
sexykitty-5000107
2024. október 10. 10:34
🍓 ️ ­É­r­t­­é­k­­e­l­­­d­­ ­a­ ­s­­z­e­x­­i­ ­­p­­u­n­c­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
dorkoka
2024. október 10. 10:32
Most az fog jönni hogy a hitel az bűn!!! Én emlékszem amikor szarrá finanszírozták az szdsz-t akkor mikor látták hogy leves betét lesz, mindezt ki más? Az állam, a drága jó állam odaadta a pénzét az szdsz-nek. 850 000 000-val csődölt be a judeobolsevik párt. De állami pénzen. Az Mbh-ban ha van állami rész az is minimális, piaci alapon érthető-ugyanis felfelé jönnek.
cutcopy
2024. október 10. 09:49
Hogy ezek mennyi baromságot tudnak tényként közölni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!