Nemzetközi átvilágítás és stratégiai akciótervek: kihívások és megoldási javaslatok a HUN-REN számára

2024. október 02. 17:39

A magyar kutatás célja, hogy a nemzetközi élvonalba kerüljön, amihez azonban egyértelmű és ambiciózus vízióra, valamint intézményi stratégiára van szükség.

2024. október 02. 17:39
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: HUN-REN

 

A magyar kutatás zászlóshajója a nemzetközi élvonal felé tart. E cél eléréséhez azonban világos és ambíciózus vízióra és intézményi szintű stratégiára van szükség. A stratégia mellett pedig számos alapfeltétel szükséges a vízió megvalósításához: rugalmasabb szabályozási környezetre, hosszú távon tervezhető és emelkedő finanszírozásra, valamint egyszerűbb és átlátható irányításra, hálózatos és egységes elvek alapján történő hatékony működésre van szükség. Dr. Szántó Zoltán Oszkárt, a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Irányító Testületének tagját, a Budapesti Corvinus Egyetem Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) dékánját kérdeztük a szervezet jövőjéről.

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózatot 2019-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a magyar tudományos élet egyik alappillérét képezze, és független kutatóhálózatként működjön. Tizenegy kutatóközpontot, hét kutatóintézetet és 116 kutatócsoportot foglal magába, melyek különböző tudományterületeken – a természettudományoktól a társadalomtudományokig – végeznek kutatásokat támogatva a teljes értékláncot. A HUN-REN célja, hogy a kutatói szabadság megőrzésével, az állami finanszírozás mellett hatékonyabbá és eredményesebbé tegye a kutatásokat. Emellett támogatja a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítását, elősegítve a magyar gazdaság versenyképességét, valamint nemzetközi kutatási és innovációs együttműködéseket.

– Már több mint 1 éve tagja a HUN-REN Irányító Testületének? Hogy látja az elmúlt egy évet?
Azzal kezdeném a választ, hogy a HUN-REN fejlesztése a 2023-ban jóváhagyott és elfogadott új magyar innovációs stratégia, vagyis a Neumann János Program egyik fontos stratégiai akciója. Ennek átfogó célja a magyar tudományos kutatás zászlóshajójának, vagyis a HUN-REN-nek a nemzetközi élvonalhoz való további felzárkóztatása, a nemzetközi kiválósági szempontok maradéktalan érvényesítésével. 

Ehhez fogott hozzá a megújított Irányító Testület szoros együttműködésben a HUN-REN új menedzsmentjével, valamint a Nemzetközi Tanácsadó Testülettel és az Elnök Körének tagjaival. Ez utóbbi két testületben 

a világ vezető tudományos intézményeinek olyan kiváló kutatói vesznek részt, mint az Academia Europaea korábbi elnöke, Sierd Cloething professzor úr, a Nobel-díjas Konstantin Novoselov,

 aki jelenleg a Szingapúri Nemzeti Egyetemen kutat vagy Lam Khin Yong professzor, a szingapúri Nanyang Technological University (NTU) ipari kapcsolatokkal foglalkozó alelnöke. Az elmúlt időszakban fontos lépések történtek a fejlesztések előkészítése terén, és ennek a folyamatnak jelentős mérföldkövéhez érkeztünk, ahogy az az 5. stratégiai workshopon elhangzott prezentációkból kiderül.

Prof. Dr. Szántó Zoltán Oszkár (PhD, közgazdász-szociológus) a Budapesti Corvinus Egyetem (Corvinus) egyetemi tanára, jelenleg a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) dékánja. Korábban a Társadalomtudományi Kar dékánjaként (2000–2004), oktatási rektorhelyettesként (2012–2017), általános rektorhelyettesként (2018–2019), valamint nemzetközi kapcsolatokért és akkreditációért felelős elnökhelyettesként (2020–2022) szolgálta a Corvinust. A kulturális és innovációs miniszter tanácsadója (2022– ), valamint a Human Potentials Observatory nonprofit Kft. tudományos és általános igazgatója (2023– ).


Az elmúlt 6-8 hónapban lezajlott – talán a kutatóintézet-hálózat történetében először – egy teljeskörű nemzetközi átvilágítás. Miért döntöttek úgy, hogy ezt elindítják?
Minden fejlesztési projekt pontos és részletes helyzetkép felállításával kezdődik, és ez történt HUN-REN esetében is, mivel ahogy utaltam rá, a cél a nemzetközi kiválóság elérése minden területen. Ezért kézenfekvő volt, hogy a nemzetközi tanácsadó testület tagjainak bevonásával és külföldi jógyakorlatok érvényesítésével induljon el a folyamat. Ilyen átfogó és nemzetközi megmérettetésre még nem került sor az intézmény történetében. 
 

– Kik végezték ezt az átvilágítást, hogyan nézett ki a folyamat?
Nemzetközi és hazai szakértők, valamint a nemzetközi tanácsadó testület és az elnök körének tagjai vettek részt ebben a munkában. Különböző európai, amerikai és ázsiai kiemelkedő kutatóintézetek képviselői adták át tapasztalataikat, és egyúttal vették górcső alá a HUN-REN teljesítménymutatóit és működési mechanizmusait. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

– Milyen eredményeket hozott az átvilágítás? Mik az erősségek és mik a kihívások a hálózaton belül?
A megmérettetés során sok nemzetközileg is kiemelkedő kutatási eredmény került napvilágra, ami azt mutatja, hogy 

a HUN-REN-ben minden feltétel adott ahhoz, hogy a Neumann János Program kiemelt területein jelentős gazdasági és társadalmi hatásokkal járó kutatások folytatódjanak, illetve induljanak.

Kihívásként azonosította az átvilágítás a HUN-REN jelenleg tapasztalható szétaprózottságát, ami egyrészt szervezeti szinten, másrészt a kutatási témák számosságában is tetten érhető. Egy másik fontos kihívás a különböző tudomány területek közti együttműködés elmélyítése, ha tetszik az inter- és multidiszciplináris kutatások jelentős mértékű erősítése. 

Végül de nem utolsó sorban a HUN-REN jelenlegi működési környezetének kihívásai, a támogató és adminisztratív területek fejlesztése is napirendre került, a legújabb technológiai lehetőségek (pl.: mesterséges intelligencia) kiaknázásával. Ezen irányok követésének természetesen mind jogszabályi, mind erőforrást érintő (beleértve az ingatlanhelyzet rendezését) feltételei vannak, melyek előteremtése az előttünk álló időszak legfontosabb kihívása.

Ezt is ajánljuk a témában

 

– Hogyan látja a HUN-REN jövőjét és mit lát, mit szükséges ennek eléréséhez?
Ismét hangsúlyozom, hogy a jelenlegi kiemelkedő eredmények mellett hatalmas fejlődési potenciállal rendelkezik a hálózat. 

Ezek eléréséhez világos és ambíciózus vízióra, valamint intézményi szintű stratégiára van szükség. 

Ezt aztán intézetek és kutatócsoportok szintjére is le kell bontani, és az elengedhetetlen szervezetfejlesztésre is sort kell keríteni, beleértve a szervezeti kultúra fejlesztését. Mindezek fényében lehet a költségvetési kérdéseket felvetni, és rendezni hosszú távon azokat. A rugalmasabb szabályozási környezet, a hosszú távon tervezhető és emelkedő finanszírozás, valamint az egyszerűbb és átlátható irányítás, a hálózatos és egységes elvek alapján történő hatékony működés a stratégia sikeres implementálásának, a jövőkép realizálásának nélkülözhetetlen feltételei. 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000102
2024. október 02. 18:17
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­e­­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­s­­z­­­e­x­­­i­ ­­­p­u­n­­­c­­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
seherezade-2
2024. október 02. 17:49
Stratégia: 1. pont Addig verni az asztalt Brüsszelben, amíg nem lesz méltányos a kutatás-fejlesztési pénzek elosztása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!