Mindent feltettek egy lapra az ukránok: úgy rettegnek Trumptól, hogy azonnal dűlőre vinnék az ügyet

2024. október 16. 13:32

Volodimir Zelenszkij korábban elárulta, a „győzelmi tervének” része, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-ba.

2024. október 16. 13:32
Zelenszkij

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ukrajna még Joe Biden távozása előtt szeretne meghívást kapni a NATO-ba – jelentette ki egy interjújában Natalija Galibarenko, Ukrajna brüsszeli NATO-missziójának vezetője azzal érvelve, ez szerinte méltó hagyatéka lenne Biden elnökségének.

Meglátásunk szerint Ukrajna meghívása ebben a pillanatban politikai jelzés lenne”

– mondta a diplomata az ukrán NATO-képviseleten kedden adott interjújában a Reuters hírügynökségnek. „Őszintén hiszünk benne, hogy ez a jelenlegi amerikai kormányzat hagyatékának része lehetne” – fogalmazott.

Az amerikai elnökválasztást november 5-én tartják. A demokrata párti jelölt, Kamala Harris jelenlegi alelnök elkötelezte magát Ukrajna támogatása mellett, de ennek részleteit egyelőre nem osztotta meg. Donald Trump republikánus elnökjelölt pedig nem tette világossá, pontosan hogyan kezelné a háborút megválasztása esetén.

Ukrajna NATO-csatlakozása révén a katonai szövetség kollektív védelmét élvezné. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban elmondta, hogy országa meghívására a NATO-ba „győzelmi tervének” részeként tekint.

Galibarenko az interjúban kiemelte, hogy a meghívás megszüntetné a Moszkva és Kijev közötti egyik fő vitás kérdést.

Oroszország ugyanis Ukrajna potenciális NATO-tagságára hivatkozott a háború indoklásakor, miközben Ukrajna azért ragaszkodott a szövetséghez való csatlakozáshoz, hogy meg tudja védeni magát egy esetleges jövőbeli orosz agresszióval szemben.

„Ha azt fogjuk mondani, hogy a meghívás megvan, az Oroszországi Föderáció számára ez olyan lenne, mint egy végleges ítélet – tehát ennyi, ebben a témában nem lehet tovább emelni a tétet” – magyarázta Galibarenko.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. október 16. 15:41
Igen, részben ezért tört ki a háború. Ukrajna már az USA-nak képzeli magát és úgy kezeli Ororszországot, mint aki a háború után megszűnik létezni. Nem okos...
SCsá
2024. október 16. 15:37
Nem az ukránok rettegnek, hanem a vezetőik.
o1gtolvaj-3
2024. október 16. 15:09
A Tramply kezdte az ukranokat felfegyverezni, cseled propagandista!
Ergit
2024. október 16. 14:57
Mindig lehet emelni a tétet! Még jobban belendülnek az oroszok, hogy ne legyen Ukrajna, amit meghívhatnak a NATO-ba. Lesz majd egy puffer terület, de nem Ukrajna lesz a neve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!