Megírta a Forbes, miért retteghet Zelenszkij a tűzszünettől

2024. október 12. 21:20

A neves lap hasábjain megjelent cikk szerint ráadásul az ukrán elnöknek a saját népétől kell a legjobban tartania.

2024. október 12. 21:20
Zelenszkij

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ukrajna jövője egyre rosszabb képet fest – írja Melik Kaylan a Forbes-ban megjelent véleménycikkében. Ennek oka a szerző szerint elsősorban az, hogy Ukrajna olyan nyugati partnerei, mint az Egyesült Államok és Németország nem nyújtottak kellő időben megfelelő támogatást, amelynek következtében Oroszország további területeket tud megszerezni.

A jelenleg legvalószínűbb forgatókönyv szerint egy olyan tűzszüneti javaslat vár Ukrajnára, amelyben Oroszország ideiglenesen megtarthatja a megszállt területeket, míg Moszkva engedélyezi Ukrajna NATO-csatlakozását. A katonai szövetség szabályai szerint ugyanakkor nem lehetséges olyan országok csatlakozása, amelyek konfliktusok részesei – mutat rá a cikk szerzője.

Mitől tarthat Zelenszkij?

A tűzszünetről  a Forbes szerzője szerint valahogy így gondolkodhat a Kreml: Zelenszkijt arra kényszerítik, hogy a megszállt területeket átengedje, ezért cserébe Oroszország megengedi Ukrajnának, hogy csatlakozzon a NATO-hoz.

Az ukrán elnök számára ez viszont komoly veszélyekkel járhat,

mivel a hadsereg ultranacionalista elemei fellázadhatnak és puccsot szervezhetnek ellene, amiért átengedte Donbászt és a Krímet. Vagyis míg az oroszok bizonyos szempontból így is, úgy is elérik céljukat, az ukrán elnöknek lehet félnivalója attól, hogy a tűzszünet valójában milyen megállapodást eredményezhet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mazsola-977
2024. október 12. 23:49
Hála az elég erős antiszemitizmusnak Ukrajnában, ha a nacionalistának nem tetsző béke születik, akkor az a zsidóság egészét negativen fogja érinteni.
figyelő4322
2024. október 12. 23:31
"Oroszország ideiglenesen megtarthatja a megszállt területeket, míg Moszkva engedélyezi Ukrajna NATO-csatlakozását." - A Forbes újságírója szerint. Talán nem is jár olyan TÚL messze az igazságtól ez az analízis. Mondjuk azzal a különbséggel, hogy Oroszország beleegyezésének az ukrán NATO tagságba ennél azért nagyobb lenne az ára.
figyelő4322
2024. október 12. 23:30
A jelenleg elfoglalt területeknél Putyin nagyobb ütköző zónát (buffer) követelne és foglalna el - mármint ha egyáltalán beleegyezne a maradék Ukrajna NATO tagságába. Ez szerintem sokban függene az oroszok győzelmi esélyeitől IS az esetleges békekötés idején. Ezenkívül szerintem szó sem lehetne IDEIGLENES egyezményről, mivel a ruszki vezetés nem hülye. A NATO tagság egy óriási lépés lenne, és Putyin sem szeretne egy jövőbeli konfliktust, ami egy ideiglenes tűzszünet esetén valószínű lehetne!
2024. október 12. 23:15 Szerkesztve
Az oroszoknak a fö problémája a nato tagsággal a fizikai távolság volt. Messzebbröl jött rakétát könnyebb kilöni. Vagyis ha ukrajnából csak mondjuk LVIVrajna maradna az már lehetne nato tag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!