Pislogni nem volt ideje Putyinnak: alaposan felkavarta az állóvizet az új NATO-főtitkár

2024. október 10. 17:24

Mark Rutte szerint Ukrajnának megvan a törvényes lehetősége arra, hogy bevesse a birtokában lévő nagy hatótávolságú rakétákat.

2024. október 10. 17:24
In Kyiv, Ukraine, on October 3, 2024, new NATO Secretary General Mark Rutte, who makes his first visit to Kyiv in this capacity, and President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy shake hands during a joint press conference.

Nyitókép: Yevhen Kotenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Jogilag lehetséges az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek bevetése oroszországi katonai célpontok ellen, de ennek engedélyezéséről a fegyvereket szállító nyugati szövetségeseknek egyenként kell dönteniük – mondta csütörtökön Londonban a NATO főtitkára.

Mark Rutte, aki Sir Keir Starmer brit miniszterelnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt a Downing Streeten, a találkozó utáni sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott:

Ukrajnának megvan a törvényes lehetősége arra, hogy a birtokában lévő nagy hatótávolságú rakétákat bevesse olyan oroszországi célpontok ellen, amelyek Ukrajnát fenyegetik.

Rutte kijelentette ugyanakkor, hogy nem érdemes egy fegyvertípusra összpontosítani a figyelmet, mivel egyetlen fegyverfajta bevetése önmagában nem változtathat a háborús helyzeten.

Zelenszkij hosszú ideje folyamatosan kéri a nyugati szövetségesektől az általuk szállított rakéták oroszországi bevetésének engedélyezését.

A csütörtöki londoni hármas találkozó utáni nyilatkozatában Mark Rutte NATO-főtitkár azt mondta: ez szóba került a Downing Streeten tartott megbeszélésen is, de az ukrán elnök megérti, hogy „ennél szélesebb körű ügyeket kell megvitatni annak érdekében, hogy Ukrajna felülkerekedhessen”.

Rutte később is így nyilatkozott

Rutte nem sokkal később külön interjút adott a BBC-nek, és ebben megismételte: a nyugati szövetségeseknek önállóan kell dönteniük az általuk Ukrajnának szállított fegyverek oroszországi bevethetőségéről, és bár pusztán jogi szempontból erre van lehetőség, számos egyéb tényezőt is megfontolás tárgyává kell tenni ebben a kérdésben.

A NATO-főtitkár a BBC-interjúban is megerősítette azt a véleményét, hogy egyetlen fegyvertípus önmagában nem tudja befolyásolni az ukrajnai konfliktus kimenetelét.

Rutte kijelentette: az ukrán NATO-csatlakozáshoz vezető folyamat „visszafordíthatatlan”, de ezen az úton „lépésről lépésre kell haladni”, mivel „igen érzékeny ügyről” van szó.

Hozzátette ugyanakkor: Oroszországnak sem szavazati joga, sem vétójoga nincs Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdésében.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. október 10. 19:12
Lehetőség van basszátok anyátokat garaton! Lehetőség nyugat eu ra is pár atomot küldeni! Oszt akkor mi lesz? !
karakter-2
2024. október 10. 19:08
Oroszországnak is joga van arányos és hatásos katonai válasszal megtorolni az engedélyező országnak az elszenvedett emberi veszteségeket és anyagi károkat. Atomot nekik!
Csigorin
2024. október 10. 18:34
Hozzátette ugyanakkor: Oroszországnak sem szavazati joga, sem vétójoga nincs Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdésében. de van neki hetezer atomraketaja... amugy az usanak se volt vetojoga azellen hogy Kuba milyen raketakat enged telepiteni a teruletere, de ezen mar akkor se akadtak fenn ugyebar
ptrfarkas43
2024. október 10. 18:31
Nem a törvénnyel van baj hanem a válaszcsapással
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!