Megnyitná a pénzcsapokat Brüsszel, csak Magyarországnak mintegy 10 milliárd euróval tartozik, de van egy kis gond

2024. október 19. 17:42

Az alapról még 2020-ban állapodtak meg a tagállamok, ám a források folyósítása igen döcögősen indult be, ha egyáltalán.

2024. október 19. 17:42

Nyitókép: Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Folytatódik az Európai Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) forrásainak folyósítása, miután az Európai Bizottság csökkentette az adminisztratív terheket és lehetővé tette a helyreállítási tervek módosítását – mutat rá szombati cikkében a Portfolio.

Mint a lap cikkéből kiderül: az RRF-forrásoknak eddig mindössze 40%-át folyósította ki a tagállamoknak a Von der Leyen vezette Bizottság, pedig a támogatás a gazdasági fellendülés egyik kulcseleme lenne. Hiszen annak eredeti célja, hogy a tagállamok COVID utáni, gazdasági helyreállítását támogassa, miközben ösztönzi a zöld és digitális átállást.

Magyarországnak tízmilliárd euró körüli összeggel tartoznak

A portál bizottsági tájékoztatásra hivatkozó cikke szerint Magyarország számára például 5,9 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást, valamint a RePowerEU keretén belül további 4,6 milliárd eurót kellene folyósítania Brüsszelnek a céldátumig,

csakhogy politikai okból hazánk továbbra is csak korlátozottan fér hozzá az alap forrásaihoz. A fent említett, több mint 10 milliárd euróból ugyanis eddig mindössze 900 millió eurónyi előleget hívhatott le hazánk.

Brüsszel szerint azért, mert Magyarország még „nem teljesítette az összes elvárt mérföldkövet”.

Az EU töbi tagállama sem számíthat rá, hogy időben megkapja a pénzét

A támogatás pikatériája, hogy bár az Európai Bizottság optimistán tekint a programra, és arra számít, hogy az RRF 2026-ra akár 1,4%-kal növelheti az EU GDP-jét, és a foglalkoztatás is jelentősen bővülhet,

az Ursula Von der Leyen vezette szervezet napokban közzétett beszámolójából kiderült: az Európai Bizottság szerint a céldátumig a legtöbb tagállam számára mindössze annyi reális, hogy a betervezett projektjei 80 százalékát végrehajtsa.

Az alapról egyébként még 2020-ban állapodtak meg a tagállamok, ám a források folyósítása igen döcögősen indult be, ha egyáltalán.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. október 19. 21:22
Olyan ez, mint mikor azon nevetnek, hogy valakit a csapatból a mókamester indok nélkül kurvára szájon vág. Akkor kezd el mindenki nem túl jól szórakozni, mikor a saját arcát borogatja, miután bekapta a fincsit, ejnye, ez már nem is mókás!
sexykitty-5000117
2024. október 19. 21:08
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­é­­k­e­­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­z­­e­x­i­­­ ­­p­u­n­­­c­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Tasi János
2024. október 19. 21:00 Szerkesztve
A probléma az, hogy ezek a nyugati patkányklánok annyira lenullázták Európát és Amerikát, hogy ha megadnák az összes pénzt, az automatikusan el IS inflálódna, mivel a PÉNZNEK NINCSEN FEDEZETE! Hogy értsük miről van szó, nézzünk szét Kínában, csak miheztartás végett!: youtube.com/watch?v=FxN3lXMwack youtube.com/watch?v=SBQoUPblK7c
nzoltan-818
2024. október 19. 20:58 Szerkesztve
Csak azt nem értem, hogy a kormányunk, parlamentünk miért nem hoz egy olyan döntést, hogy minden befizetést meg szüntet az Unió felé azzal, hogy az esedékes összeget vonják le a tartozásunk visszatartott, zárolt tökéjéből és annak kamatéiból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!