Kabaré az Európai Unióban: végre kimondták, milyen változásra van szükség

2024. október 11. 11:58

Oswald Spengler utolsó nagyszabású művének könyvbemutatóján a panelbeszélgetés résztvevői arról beszéltek, hogy a szerző meglátásai, előrejelzései és aggodalmai 2024-ben legalább annyira érvényesek, mint megírásuk idején.

2024. október 11. 11:58
null
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Frederick Florin

Nagyszabású könyvbemutatót rendeztek a Mathias Corvinus Collegiumban, az eseményen elemezték Oswald Spengler utolsó nagyszabású művét, A döntés éveit, mely 1933 augusztusában jelent meg.

Kényes időpontban született meg ez a könyv

– erősítette meg Csejtei Dezső fordító, egyetemi tanár, filozófiatörténész, akinek Juhász Anikóval közös tanulmánya zárja a művet, mely a spengleri gondolatok megértését segíti. A szakértő ezzel arra utalt, hogy 1933 januárjában Adolf Hitler hatalomra jutott, ám Spengler 106 oldallal már kész volt addigra, és nem is változtatott, mondván, hosszabb távra ír, nem rövid politikai időszakokra.

Visszabillenni a történelmi hagyományok közé

A professzor rámutatott, hogy a szerző idegenkedett a nemzeti szocializmustól, hiszen müncheni lakosként a kezdetektől figyelte a tevékenységét. Elutasította a tömegmozgalmakat, a faji alapú elméleteket és az antiszemitizmust, egyértelműen az állami főhatalom mellett foglalt állást, ami felett nem állhat egyetlen párt sem. 

A kötet tartalmaz számos olyan meglátást, előrejelzést, melyek 2024-ben legalább annyira érvényesek, mint megírásuk idején – Spengler például egyértelműen írt a világháborúk koráról és a nyugati civilizáció lassú hanyatlásáról, amellyel napjainkban is foglalkoznunk kell.

Ezt is ajánljuk a témában

A világháború utáni konzervatív forradalom fő alakjaként Spengler kijelentette, a kommunizmus össze fog omlani, a bolsevikokból lesznek az új tőkések. Ezt mi is megéltük, ha a rendszerváltásra gondolunk

– fogalmazott Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, aki emlékeztetett, a könyvben megjelenik az az arctalan, technokrata társadalom, amely megpróbálja átalakítani azt a keresztény-zsidó nyugati kultúrát, amit ismerünk. A szerzőt taszította a hordaérzés, és az érdekelte, hogyan lehetünk képesek visszabillenteni a társadalmat a történelmi hagyományok közé.

Európa hanyatló szerepe a világpolitikában

A panelbeszélgetés során Csejtei Dezső kiemelte, hogy

a köz szolgálata egy liberális számára minden, csak nem a szabadság, a németek kontextusában viszont a szabadság kiteljesedése.

A könyv megjelenése idején Németország a partvonalon kívülre került, ám Spengler éles szemmel vette észre, hogy a németek nélkül lehetetlen világpolitikát folytatni.

A professzor idézte az ismert mondást, mely szerint ha Németország tüsszent, Magyarország megfázik, majd hozzátette, az egész kontinensre kihat, ha a németeknél válság üti fel a fejét – erre már Spengler is felhívta a figyelmet. A szakértő megjegyezte, akadnak olyan teóriák, amelyek félrecsúsztak A döntés éveiben, például a vízió az Egyesült Államok felbomlásáról – Szalai Zoltán mosolyogva közbe vetette, hogy ezzel azért várjuk meg a novemberi elnökválasztást.

Ezt is ajánljuk a témában

A főigazgató hangsúlyozta, Spengler volt az egyik első európai gondolkodó, aki észrevette a globalizációs folyamatokat: a versengés nem csak Európán belül zajlik, a világháborúkban pedig szerepet játszanak a kontinensek és a kultúrák harcai.

Ez a mai napig így van, sajnos ezt kell tapasztalnunk Európa hanyatló szerepét látva a geopolitikai összefüggésekben, miközben az Egyesült Államok és Kína egymással versenyez

– tette hozzá Szalai Zoltán, aki másik fontos pontként az Oroszországhoz fűződő viszonyt jelölte meg,

Kabaré, ami az Európai Unióban zajlik

Szerinte évszázadok óta az egyik legnagyobb vita a német társadalomban, hogy milyen legyen a kapcsolat Oroszországgal. A szociáldemokraták válasza az volt, hogy össze kell kötni a német és az orosz gazdaságot, a fogyasztókat, a nyersanyagokat, ennek lett az eredménye például az Északi Áramlat – amit az orosz-ukrán háború kezdete után felrobbantottak.

A beszélgetés során, nézői kérdésre válaszolva szóba kerültek az államférfi jellemvonások is, a különböző karakterek egészen Platón koráig, amikor a professzor úgy fogalmazott az Európai Parlamentben történtekre utalva:

Kabaré, ami az Európai Unióban zajlik. Néha a demokráciában sem ártana határokat szabni…

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madre79
2024. október 11. 13:59
Ami az EU-ba zajlik az nem kabaré, hanem Európa és a tagállamok elárulása és tönkretétele! A Patrióták lépjenek ki ebből a mocsokból! Csináljanak egy újat, de azelőtt is volt élet az EU nélkül is! Ezt a sok szemetet meg ítéljék el nemzetközi bíróság előtt Ursulával az élen! A tegnapi "műsort" az egész világ látta, ennyi elég is volt belőlük!
lhotx
2024. október 11. 13:35
Hová lett? a megbízott mandi-hozzászólóknak az szakosztálya, amely Orbán konfrontatív, a (szendeszűz) unióvezetést folyton támadó hozzáállását szokta itt vádolni a kialakult „rosszviszony” miatt. Elromlott a gépezet?
sexykitty-5000108
2024. október 11. 13:33
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­­­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­n­­c­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
kékFogúHarald
2024. október 11. 13:33 Szerkesztve
A Salis történet mindent elmond > bizonyítoTTan bűnözőkkel van tele az EP, nem kell csodálkozni, hogy 20 fillérért eladnák még az Anyjukat is.. ja bocsi, ezeknek > Anyjuk nincs, ill. nem emlékeznek !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!