Wall Street Journal: Zelenszkij hagyta jóvá az Északi Áramlat felrobbantását, az ukránok a CIA tiltakozása ellenére vitték véghez a szabotázst

2024. augusztus 15. 07:59

Részletes cikkben mutatja be az amerikai lap a 2022 szeptemberi terrorakcióhoz vezető eseményeket.

2024. augusztus 15. 07:59
null

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

2022 májusában egy maroknyi magas rangú ukrán katonatiszt és üzletember gyűlt össze, hogy koccintsanak országuk figyelemre méltó sikerére az orosz invázió megállításában. Az alkoholtól és a hazafias érzésektől felbuzdulva valaki egy radikális lépést javasolt: az Északi Áramlat megsemmisítését” így kezdődik a Wall Street Journal cikke, amelyből kiderül:  a modern történelem egyik legmerészebb szabotázsakcióját – amely egyben, mint a kritikus infrastruktúra megsemmisítése, háborús bűncselekmény is – nem a CIA, és még csak nem is Putyin szervezte – bár ezt hangoztatta a mainstream sajtó annak idején – hanem: maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hagyta jóvá a terveket.

Ezt is ajánljuk a témában

A Wall Street Journal szerint az akció körülbelül 300 000 dollárba került.

Egy kis bérelt jachtot használtak, amelynek hatfős legénysége kiképzett civil búvárokat is magában foglalt. Az egyikük egy nő volt, akinek a jelenléte segített azt az illúziót kelteni, hogy egy baráti társaságról van szó, akik épp kirándulnak.

Átmulatott éjszaka szülte a nagyratörő tervet

Mindig nevetek, amikor a médiában találgatásokat olvasok valami hatalmas műveletről, amelyben titkosszolgálatok, tengeralattjárók, drónok és műholdak vesznek részt” – mondta egy tiszt, aki részt vett az akcióban. „Az egész dolog egy átmulatott éjszaka után és egy maroknyi ember vasszigorú elszántsága miatt született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdetben jóváhagyta a tervet egy részt vevő tiszt és három, a tervben járatos személy szerint. De később, amikor a CIA tudomást szerzett róla, és kérte az ukrán elnököt, hogy húzza be a féket, ő elrendelte a leállítást – mesélték.

A Wall Street Journal szerint ezután az akkori vezérkari főnök, Valerij Zsaluzsnij szorgalmazta a terv végrehajtását. A lap négy magas rangú ukrán védelmi és biztonsági tisztviselővel beszélt, akik vagy részt vettek az összeesküvésben, vagy közvetlenül tudtak róla. Mindannyian azt mondták, hogy „a csővezetékek legitim célpontot jelentettek Ukrajna Oroszország elleni védelmi háborújában”.

Beszámolójuk egy részét megerősítette a támadással kapcsolatos, közel két éve tartó német rendőrségi nyomozás, amelynek során bizonyítékokat szereztek, többek között e-maileket, mobil- és műholdas telefonok kommunikációját, valamint ujjlenyomatokat és DNS-mintákat  gyűjtöttek a szabotőröktől. A németországi vizsgálat nem hozta Zelenszkijt közvetlenül kapcsolatba a titkos művelettel.

Ezt is ajánljuk a témában

Zsaluzsnij tábornok, aki jelenleg Ukrajna londoni nagykövete, egy üzenetváltásban azt nyilatkozta, hogy nem tud semmiféle ilyen műveletről, és hogy minden ellenkező értelmű felvetés „puszta provokáció”. Hozzátette, az ukrán fegyveres erőknek nincs felhatalmazása tengeri missziók végrehajtására, ezért nem is vett volna részt benne.

A tényfeltáró riport ezután részletezi, hogy a kezdeti huzavona után hogy szánta rá magát mégis az ukrán vezetés a vezeték felrobbantására.

Zsaluzsnij ellenszegül a CIA-nak engedelmeskedni akaró Zelenszkijnek

Az üzletemberek és a katonatisztek közötti 2022. májusi paktum keretében abban állapodtak meg, hogy az előbbiek finanszírozzák és segítik a projekt végrehajtását, mivel a hadsereg minden pénzét felemésztette az orosz támadás visszaverése. Egy különleges műveletekben jártas, hivatalban lévő tábornok felügyeletére bízták a missziót, akinek közvetlenül Zsaluzsnijnak kellett jelentenie.

A tervet ismerő négy személy szerint Zelenszkij napokon belül jóváhagyta azt. Minden megállapodás szóban történt, írásos nyom nem maradt.

A következő hónapban azonban a holland katonai hírszerző ügynökség, a MIVD tudomást szerzett a tervről, és figyelmeztette a CIA-t – állítja több, a holland jelentést ismerő személy. Az amerikai és német tisztviselők szerint az amerikai tisztviselők ezután azonnal értesítették Németországot.

Ezt követően a CIA figyelmeztette Zelenszkij irodáját, hogy állítsa le az akciót – mondták amerikai tisztviselők. A beszélgetést ismerő ukrán tisztek és tisztviselők, valamint nyugati hírszerzési tisztviselők szerint az ukrán elnök ezután utasította Zsaluzsnijt, hogy állítsa le a műveletet. A tábornok azonban figyelmen kívül hagyta a parancsot, és csapata módosította az eredeti tervet – mesélték a források.

Ezt is ajánljuk a témában

A hadművelet irányításával megbízott tábornok a támadás koordinálására Ukrajna legjobb különleges műveleti tisztjeit bízta meg, akiknek volt tapasztalatuk az Oroszország elleni nagy kockázatú titkos küldetések szervezésében.

Egyikük Roman Cservinszkij, kitüntetett ezredes volt, aki korábban Ukrajna fő biztonsági és hírszerző szolgálatában, az SZBU-ban szolgált.

Cservinszkij jelenleg Ukrajnában bírósági eljárás alatt áll, az ügyhöz nem kapcsolódó vádak miatt. Júliusban több mint egy év fogva tartás után óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Szabadulása után nem kívánt nyilatkozni az Északi Áramlat-ügyről, mondván, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy erről beszéljen.

Baráti hajózásnak álcázták a merényletet, ezért nőt is vittek magukkal

A cikk szól az akció kivitelezéséról is: 2022 szeptemberében az összeesküvők a németországi Rostock balti-tengeri kikötővárosban béreltek egy 50 láb hosszú, Andromeda nevű jachtot. A hajót egy lengyel utazási iroda segítségével bérelték ki, amelyet az ukrán hírszerzés a pénzügyi tranzakciók fedőszerveként hozott létre közel egy évtizeddel ezelőtt.

A legénység egyik tagja, egy aktív szolgálatot teljesítő katonatiszt, aki a háborúban harcolt, tapasztalt kapitány volt, négyen pedig tapasztalt mélytengeri búvárok – mondták a német nyomozást ismerő személyek. A legénységben civilek is voltak, akik közül az egyik egy 30-as éveiben járó nő volt, aki magánúton képezte ki magát búvárnak. Egy, a terveket ismerő személy szerint a nőt nemcsak a képességei miatt választották ki, de azért is, hogy a legénység hihetőbben tudja nyaraló barátoknak álcázni magát.

A kapitány rövid szabadságot vett ki az egységétől, amely a délkelet-ukrajnai fronton harcolt. A parancsnokát a történteket ismerő két ukrán szerint nem tájékoztatták.

Ukrajnában régóta folyik a legjobb civil és katonai búvárok kiképzése. A Krím-félszigeten található haditengerészeti bázis a múltban mélytengeri búvárokat képzett ki szabotázs és aknamentesítés céljára. Két magas rangú ukrán tiszt szerint harci delfineket is tartottak, amelyeket arra képeztek ki, hogy megtámadják az ellenséges búvárokat és felrobbantsák a hajókat. A bázist Oroszország vette át a Krím elfoglalása után, és a személyzet egy része Ukrajna más részeire költözött, írja a WSJ.

A legénység csak búvárfelszereléssel, műholdas navigációval, egy hordozható szonárral és a tengerfenék nyílt forráskódú térképeivel felszerelkezve indult útnak. A német vizsgálatot ismerő személyek szerint a négy búvár párban dolgozott. A koromsötét, jeges vízben ügyködtek, és egy HMX nevű, erős robbanóanyagot kezeltek, amelyet időzítővel vezérelt detonátorokra kötöttek. A könnyű robbanóanyagból egy kis mennyiség is elegendő volt a nagynyomású csövek felszakításához.

Az ilyen mélységben eltöltött 20 perc körülbelül három óra dekompressziót igényel, és az illetőnek ezután legalább 24 órán át tartózkodnia kell a búvárkodástól, különben súlyos egészségügyi következményeknek teszi ki magát.

A rossz időjárás miatt a legénység kénytelen volt egy be nem tervezett megállót tartani a svédországi Sandhamn kikötőjében. Az egyik búvár véletlenül egy robbanószerkezetet dobott a tenger fenekére. A legénység röviden megvitatta, hogy a rossz időjárás miatt megszakítsák-e a műveletet, de a vihar hamarosan elült – mondta két, a műveletet ismerő személy.

Óriási veszteséget okoztak Németországnak az ukránok

A támadást követően – a négy vezetékből hármat kiiktattak – az energiaárak megugrottak. Németország és más országok is igyekeztek államosítani az orosz gázt kezelő, de a vezetékek megsemmisülése után összeomló energiavállalatokat. Németország még ma is csak a cseppfolyósított földgáz vagy LNG úszó termináljainak bérléséért naponta mintegy 1 millió dollárt fizet, és ez is csak részben pótolta az Északi Áramlat által becsatornázott orosz gázt.

Többek között Németország, Dánia, Svédország és az Egyesült Államok is hajókkal és búvárokkal vizsgálta a történteket, a svédek például nem hoztak nyilvánosságra semmi különöset.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij számon kérte Zsaluzsnijt, de a tábornok három, a szóváltást ismerő személy szerint elhárította a kritikát. 

Arra hivatkozott, hogy a szabotázscsapat, miután kiküldték, a kommunikációs csatornán kívülre került, és nem lehetett visszahívni, mert bármilyen kapcsolatfelvétel veszélyeztethette volna a műveletet. „Azt mondták neki, hogy ez olyan, mint egy torpedó – ha egyszer kilövöd az ellenségre, nem tudod visszahúzni, csak addig megy, amíg »bumm« nem lesz” – mondta a beszélgetést ismerő egyik magas rangú tiszt.

Napokkal a támadás után, 2022 októberében a német külügyi titkosszolgálat egy második fülest kapott az ukrán összeesküvésről a CIA-tól, amely ismét továbbította a holland katonai hírszerzés, a MIVD jelentését. A német és holland tisztviselők szerint ez részletes beszámolót nyújtott a történtekről, beleértve a használt hajó típusát és az elkövetők által bejárt útvonalat.

Hollandia mély hírszerzési kapacitást épített ki Ukrajnában és Oroszországban, miután az oroszok által támogatott félkatonai erők lelőtték a Malaysia Airlines Amszterdamból induló járatát Kelet-Ukrajna felett – tárta fel a hátteret az amerikai lapnak két holland tisztviselő.

A német nyomozók több tucat potenciális tanút hallgattak ki, átvizsgálták a tengerfeneket a robbanások környékén, és adatok tömkelegét szűrték át, beleértve a digitális kommunikációt, az utazási nyilvántartásokat és a pénzügyi tranzakciókat. Valószínűleg ennek a nyomozásnak az eredményei a napokban kiadott elfogatóparancsok is.

Talán szintén ehhez az eseményhez vezethető vissza Zsaluzsnij és Zelenszkij kapcsolatának megromlása is, amely 2024 elejére a népszerű tábornok leváltásához vezetett.

 

 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. augusztus 21. 14:48
Szegény CIA és szegény Zselé! Minjárt sírok! Brühühü! Pedig ők mindig csak a nagybetűs JÓT akarják az embereknek és jachtokat is csak azért vesznek, hogy aztán a hazatérő katonák bulizhassanak rajta. A CIA sem vett még részt soha semmilyen mocskos ügyben, szóval én hiszek nekik...
Megtalálta
2024. augusztus 17. 09:50 Szerkesztve
"President Biden on Nord Stream 2 Pipeline if Russia Invades Ukraine: "We will bring an end to it."": //youtu.be/OS4O8rGRLf8 "US and Norway blew up the Nord Stream Pipelines: Seymour Hersh" //www.helsinkitimes.fi/world-int/22973-us-and-norway-blew-up-the-nord-stream-pipelines-seymour-hersh.html "How America Took Out The Nord Stream Pipeline" ez a forrás (fizetős) //seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream
B_kanya
2024. augusztus 16. 21:43
Tehát a CIA tiltakozott, de vagy nem szóltak a Navynek, hogy ha már ott szambáznak, nézzék meg a csöveket is... Vagy az ott szambázó US Navy orra előtt csinálták. Melyik hülye akartok lenni?!
Korn
2024. augusztus 16. 21:32
Érdekes mese
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!