Hátborzongató: a NATO-főtitkár már a Putyin elleni válaszcsapásban gondolkodik

2024. október 16. 12:07

Mark Rutte szerint továbbra is fenn kell tartani Ukrajna folyamatos támogatását is.

2024. október 16. 12:07
NATO Secretary General Mark Rutte gives a press conference with Latvia's Prime Minister Evika Silina (unseen) in Brussels, on October 16, 2024.

Nyitókép: Simon Wohlfahrt / AFP

A NATO készen áll arra, hogy megvédje szövetségeseit bármilyen támadással, bármilyen ellenséggel szemben most és a jövőben egyaránt – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben szerdán.

„Mindent meg fogunk tenni, bármire is legyen szükség ahhoz, hogy a kollektív védelemre vonatkozó vállalásunkat minden körülmények között teljesítsük” – fogalmazott Mark Rutte, miután megbeszélést folytatott Evika Silina lett miniszterelnökkel. A főtitkár hangsúlyozta: a védelem szavatolásához további védelmi ipari befektetésre van szükség. Ezzel kapcsolatban azt mondta, noha már 23 tagállam védelmi kiadása haladja meg GDP-arányosan a két százalékot, ez a kötelezettségvállalás a jövőben nem lesz elégséges mindazon célok elérésére, amelyeket a szövetség kitűzött maga elé.

Legyen egyértelmű: a két százalékos kiadás nem lesz elégséges, többet kell tenni a védelem és biztonság szavatolásárért”

– fogalmazott Rutte, majd hozzátette: a védelmi kiadás mértékének új célszámainak meghatározásáról további vita szükséges.

Kijelentette: mivel Oroszország továbbra is előre akar nyomulni Keleten, valamint fokozza támadásait az ukrán létfontosságú infrastruktúra ellen, meg kell erősíteni a NATO elrettentő és védelmi képességét, ahogy

fenn kell tartani Ukrajna folyamatos támogatását is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ne tudja elfoglalni az országot.

„Be kell váltanunk az ukrán katonák kiképzésére tett ígéretünket is, és biztosítanunk kell a drónellátást, valamint folyósítani a szükséges támogatásokat” – fogalmazott.

Rutte végezetül hozzátette: a NATO figyelemmel kíséri a szövetség keleti határán végzett orosz műveleteket, hogy hozzáigazítsa készenlétét a folyamatosan változó helyzethez és készen álljon válaszlépéseket tenni, ha szükséges.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. október 16. 14:21
Na ja, Mark Rutte nem véletlenül lett főtitkár. Viszont, ha egyszer elindul a lavina, akkor az emberiség nagy része megtakaríthatja a hamvasztási kiadást.
Tasi János
2024. október 16. 14:10
Legyen egyértelmű: Rutte! Rühes, patkány, vérszívó mocskok vagytok! Vérszívásból, kifosztásból gazdagodtatok meg! Mások nyomorba taszításából származik a versenyelőnyötök, amit most veszélyben éreztek, ezért vonyítasz te rühes patkány! Amitől meg kell óvni a Világot, az a cionáci kamatos-kamat rendszer, aminek osztalékából lakmároztok és amivel a SAJÁT NÉPETEKET IS NYOMORBA TASZÍTJÁTOK, te szar!
julius68-2
2024. október 16. 14:04
julius68-2--szintetikus 2024. október 16. 14:02 Foglalkozz inkább a ballibsikkel, közülük jelenleg a legmagasabb pozícióban a főpolgármester, az angol nyelv professzor, dr kaligeli van. Persze nem doktor, angolul meg azóta se tanult meg, elég szép. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián azért is kínos ez a szereplése, mert szemben vele, az összes résztvevő képes volt elmondani a gondolatait angolul, az isztambuli, a varsói polgármester is, csak éppen ő nem, magyarul makogott, hát eléggé bunkó magyar, nem ?
MTom
2024. október 16. 14:04
Azon gondolkodom ki a nagyobb retard aki irja ezeket a cikkeket, vagy a nyomoroncok akik beszopjak. VALASZcsapas....tudjuk-e mit jelent? Reakcio arra h amegtamadnak minket. Mi ebben a hatborzongato?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!