Együtt szavazott a Néppárt és Meloniék, kiakadt a baloldal

2024. október 25. 21:21

Az Európai Parlamentben az EU külső határainak védelme kapcsán szavaztak meg egy öszvérmegoldást, de a progresszíveknek már ez is sok.

2024. október 25. 21:21
migránsok

A nyitókép illusztráció. Fotó: Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

***

Ismét nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Parlament baloldali-liberális csoportjai inkább figyelmen kívül hagyják a választók akaratát, minthogy együttműködjenek a konzervatív-szuverenista pártokkal – írta meg a The European Conservative.

A legújabb jelzést az EU külső határainak védelméről szóló szavazás során küldték erről a kérdésről, amikor szerdán az EP jobboldali képviselőcsoportjai, valamint a centrista-liberális Európai Néppárt (EPP) képviselőinek többsége a „külső fizikai akadályok” finanszírozása mellett szavazott, amit az EU 2025-ös költségvetéséből lehet fedezni. Illetve amellett, hogy kitoloncolási központokat fejlesszenek az EU-n kívül uniós forráskból.

A lap emlékeztet: az illegális migráció visszaszorítása érdekében a hangsúly a külső határok védelmére került, az EP-választások után megfigyelhető jobbratolódás és a „bevándorlásellenes” pártok növekvő támogatottsága csak erősített ezen. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjába tartozó svéd képviselő, Charlie Weimers arra biztatta a képviselőket, hogy mivel

általánossá vált „a határvédelem, amelyre egykor eretnekségként tekintettek”, az EP pedig vagy megvédi Európát, vagy kinyitja a zsilipet – élni kell a jobboldali többséggel, és lépni kell.

Az EPP hajlott is erre, mire a baloldali és liberális képviselőcsoportok felháborodtak azon, hogy „együtt mertek szavazni a szélsőjobbal” – a bélyeget az ECR-re, a Patróták Európáért csoportra, amelynek a magyar kormánypárt is tagja, illetve a Szuverén Nemzetek Európája csoportra értették.

Victor Negrescu, a szocialista román EP-képviselő arra panaszkodott, hogy szerinte az EPP nem tartotta be a megállapodást ezzel. Fabienne Keller francia liberális EP-képviselő pedig már fenyegetőzött is, mondván,

ezzel az EPP „lemond arról a szilárd többségről, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnöki posztjának támogatásával kialakult”.

A Politico pedig arról írt, hogy a „jobbratolódás elleni védőbástya” van veszélyben – vagyis a választói akarattal szemben, jegyzi meg a The European Conservative. A cikkben hozzáteszi: a baloldal nem habozott odacsapni a demokráciának, hiszen az EP harmadik legnagyobb erejét adó Patriótáknak semmilyen pozíciót nem adott a vezető testületekben, visszautasítva az erre vonatkozó jogos igényt. Lapunk egyébként korábban azt is kiszámolta, hogy pozíciókban pontosan hogyan és hány embert diszkriminált a mainstream EP-elit.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindemellett a lap idézi a Patrióták nevében beszélő Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt, aki sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a képviselőcsoport módosításai hatékony eszközt adtak volna a migránsok beáramlásának megfékezésére, de a most elfogadott verzió sajnos még mindig kevés, a költségvetésben továbbra is a migrációt ösztönzik, ezért ellene szavaztak.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap hozzáteszi, a paktum kapcsán általános a jobboldalon az elégedetlenség, a magyar és szlovák kormány ellenzi azt, hogy a migránsok befogadása vagy súlyos pénzbírságok legyen az alternatíva a kérdésben – a fideszes Gál Kingát idézi a lap, aki szerint „a hibás uniós migrációs paktumot nem végrehajtani, hanem ki kell dobni”, és be kell fejezni Magyarország „kemény megbüntetését”.

Emlékezetes: hazánkat naponta növekvő gigabírsággal sújtották, mert az Európai Bíróság szerint megsértette a menekültek jogait.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000126
2024. október 25. 21:58
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­k­e­­l­d­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­e­x­i­ ­p­­­u­­n­­c­i­­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
nempolitizalok-0
2024. október 25. 21:57
Európát eláruló libsi csürhe. Azért ha lassan is, de csengenek le Remélem, Trump meggyorsítja bukásukat és talán a felelősségrevonás ideje is eljöhet. Mérhetetlen bűnöket követtek el az európaiak ellen.
namégmitnem
2024. október 25. 21:53
Az EP-ben a köztörvényes bűnöző, Ilaria Salis felszólalásban követelte, hogy az EU keményen bírságolja meg Olaszországot, megbüntetve a Meloni-kormányt azért, mert az albán kormánnyal kötött megállapodás keretében befogadóközpontokat létesített az ország területén a menedékkérők ügyének elbírálásáig. "Az emberi lény szabad, mozgásában nem korlátozható - oda megy, ahová akar"- hangoztatta Salis, aki az EB-t Olaszország megbírságolására szólította fel.
Zolotarjov
2024. október 25. 21:42
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!