Döbbenetes szám: senki sem hitte, hogy ennyien bujkálnak Ukrajnában a sorozás elől

2024. október 15. 06:53

Ukrajnában mintegy hatmillió férfi nem frissítette katonai adatait, amivel gyakorlatilag „bujkálnak a sorozás elől.”

2024. október 15. 06:53
Ukrainian artillery crew at positions in Kharkiv region

Nyitókép: Viacheslav Madiievskyi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, az utóbbi időszakban jelentős mértékben szigorították az ukrán katonai sorozás elmulasztásával járó szankciókat. A szigorú szabályozás dacára, Ukrajnában már közel hatmillióan lehetnek olyanok, akik bujkálnak a katonai sorozás elől – írta meg a KISZÓ.

Az új mozgósítási törvény május 18-án lépett hatályba, mely alapján a hadköteleseknek 60 nap állt rendelkezésükre adataik frissítésére, ám július 16-án lejárt a törvény által megszabott határidő. Ennek következtében több mint hatmillió ukrán nem tette meg a szükséges lépéseket. Ezek az emberek könnyen razziák kereszttüzében találják magukat, hiszen országszerte katonai toborzók ellenőrzik a hadkötelesek adatait.

Már több mint ezer napja tart a a háború

Az orosz-ukrán háború immár közel ezer napja tart, és több mint egymillió ukrán teljesít szolgálatot a hadseregben, a frontvonaltól az irodai munkakörökig. Az ukrán katonai nyilvántartásban jelenleg 11,1 millió, 25 és 60 év közötti férfi szerepel, közülük 3,7 millió mozgósítható lenne. Azonban csak körülbelül 1-1,2 millió férfi teljesít aktív katonai szolgálatot, a többiek fogyatékossággal élnek, külföldön tartózkodnak, vagy „pótolhatatlan munkásként” dolgoznak.

Eddig 4,6 millió férfi frissítette katonai adatait, de az ukrán sajtó jelentései szerint leginkább azok tették ezt meg, akik már rendelkeztek valamilyen felmentéssel, így nem fenyegette őket a behívás veszélye.

Ukrainian artillery crew at positions in Kharkiv region
Forrás:  Viacheslav Madiievskyi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nemrégiben az Euronews arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felfüggesztette a katonai szolgálat alóli mentességet, miután kiderült, hogy másfél millió férfi kapott mentességet az orosz invázió kezdete óta. Ennek következtében toborzótisztek Kijevben és más nagyvárosokban razziákat tartottak éttermekben, bárokban és koncerttermekben. A cél az volt, hogy ellenőrizzék, a sorköteles korú férfiak regisztráltak-e a katonai toborzásra.

Ha ezt nem tudják igazolni, őrizetbe veszik őket

– állítják helyi források és szemtanúk.

Ennek következtében kiemelkedő incidens történt egy ukrán rockzenekar koncertje után, amikor a Sportpalota előtt tisztviselők igazoltatták a kilépő férfiakat, és videófelvételek szerint néhányukat erőszakkal tartották vissza. További ellenőrzéseket tartottak a fővárosi Goodwine bevásárlóközpontban és az Avalon nevű népszerű étteremben, amelyek a 25 és 60 év közötti férfiakat célozták. Noha a 25 évnél fiatalabbak mentesülnek a katonai szolgálat alól, a 18 évnél idősebbek nem hagyhatják el az országot. 

Egyre több szó esik a mozgósítási korhatár csökkentéséről

Roman Kosztenko, a nemzetbiztonsági tanács titkára és parlamenti képviselő elmondása szerint amerikai tisztviselők nyomást gyakorolnak Ukrajnára, hogy a korhatárt 18 évre csökkentsék. Kosztenko maga is támogatja ezt az elképzelést, sürgetve a változtatást. Az Ukrán Posta szeptember elején megkezdte az idézések kiküldését a hadköteles állampolgároknak. Az ukrán kormány rendelkezése alapján azoknak, akik október 1-jén kaptak behívót, 7 napon belül meg kell jelenniük a toborzóirodában, ha nem jogosultak felmentésre.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2024. október 15. 09:51
Ehhez asszisztál az EU.? Ursula patkánynő, takarodj már a sittre!!!!
AROON
2024. október 15. 08:59
Ugyan már, ki adná az életét azért, hogy a faxzongorista Hawain nyaraljon, és az USA elhappolja a földeket.
sexykitty-5000112
2024. október 15. 08:57
🍓 ️ ­É­­r­t­é­k­e­l­d­­­ ­­­a­­ ­s­­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­u­n­­c­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Lilyana2
2024. október 15. 08:56
Miért, az lenne a természetes, hogy egészséges, fiatal, élni akaró emberek egy kilátástalan harc áldozataivá vagy rokkantjaivá kívánnak válni???!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!