Biztonságpolitikai szakértő: Izrael lépései az amerikai elnökválasztásra is hatással lesznek

2024. október 07. 18:37

Somkuti Bálint szerint Benjamin Netanjahu a politikai örökségét akarja előkészíteni a mostani cselekedeteivel.

2024. október 07. 18:37

Nyitókép: Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Kamala Harris, a Demokrata Párt elnökjelöltje (ROBERTO SCHMIDT / AFP)

A közel-keleti helyzetről kérdezték a Hír TV Napindító című műsorában Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt a Hamász támadásának évfordulóján

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti arról, hogy az izraeli-palesztin konfliktusnak lehet-e kétállami megoldása, azt mondta: maga is ezt javasolná, de 

ennek feltétele, hogy a palesztinok lemondjanak arról az álláspontjukról, hogy kétségbe vonják Izrael létjogosultságát.

Ezzel az alappal ugyanis nem lehet tárgyalni – szögezte le.

A szakértő a nemzetközi környezetről elmondta: az utóbbi időben a globalista baloldal számára Izrael olyan imperialista hatalommá vált, amelyet egyre jobban támadnak. Ez jelentős változást jelent a korábbiakhoz képest.

Somkuti szerint a Hamász tavaly október támadásának egyik kiváltó oka a megbuktatását célzó demokrata párti törekvés volt. A szakértő emlékeztetett, mekkora tüntetések voltak Izraelen belül is Benjamin Netanjahu ellen. Ő azonban mindig is egy kemény politikus volt, ezért nem volt meglepetés, hogy sikerült megoldania ezt a válságot és egy korábban elképzelhetetlen koalíciót létrehozni – mondta. 

Somkuti úgy látja: 

Ha Netanjahu megtámadja az elkövetkező hónapban Iránt, akkor ő fogja megbuktatni az USA-ban a demokratákat.

A szakértő egyre biztosabb abban, hogy Netanjahu a politikai örökségét akarja előkészíteni a mostani cselekedeteivel. A Hamászt évekre „lerendezte”, a Hezbollah képességeit jelentősen meggyengítette, s ha úgy háttérbe tudja szorítani Iránt, hogy az ne jelentsen fenyegetést Izrael számára, akkor komoly eredménnyel vonulhat nyugállományba. 

Ezt is ajánljuk a témában

Iránról szólva a szakértő elmondta: az iráni társadalomban komoly feszültségek vannak és egy komolyabb gazdasági megrázkódtatás megingathatja a jelenlegi vezetés hatalmát. Ezért vannak olyan kijelentések, hogy Izraelnek nem Irán nukleáris, hanem olajlétesítményeit kellene támadnia. Ezzel gazdaságilag ingathatják meg a teokráciát.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. október 07. 19:51
Irán lezárja a Hormuzi szorost a világgazdaságnak kakukk
sexykitty-5000105
2024. október 07. 19:17
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­k­­e­l­d­ ­a­­ ­s­­z­­e­­x­­i­­­ ­p­­u­­n­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
karakter-2
2024. október 07. 19:06 Szerkesztve
Januárig licencük van a szabad gyilkolászásra, aztán abban reménykednek, hogy a keménykezű Trump rendet rak. Feltéve, hogy élni akar.
véna
2024. október 07. 19:02
Remek, lesz megint vagy 1000Ft a benzin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!