Szakértő: Iránnak nem érdeke a közvetlen háború Izraellel

2024. október 04. 06:57

Teherán mintegy kétszáz rakétát lőtt ki legutóbb Izraelre, ezzel lényegében lezárta válaszcsapásának kötelezettségét – véli Sayfo Omar.

2024. október 04. 06:57
Dozens gather in Tunis to commemorate Hezbollah leader Hassan Nasrallah

Nyitókép: Yassine Gaidi / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Izrael háborúja a Hamász és a Hezbollah ellen Irán válaszát is kiváltotta ki, de Teheránnak nem áll érdekében egy szélesebb háborús konfliktus kirobbantása Izraellel – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője.

Az iráni rakétatámadás után is egyértelmű, hogy az ország elkerülné a további eszkalációt, miközben az izraeli válaszlépések és a Hezbollah provokációi is azt mutatják, hogy a béke esélye továbbra is rendkívül ingatag a térségben. Irán vonatkozásában a szakértő úgy látja, hogy az iráni front kibővítése Izrael számára sem elsődleges cél.

Minél rosszabb az iráni gazdaság helyzete, annál kevesebb erőforrást tud Teherán biztosítani a proxyhálózatai fenntartására, amelyek biztonsági fenyegetést jelentenek Izrael számára

– mondta.

Ugyanakkor egy közvetlen háború Iránnal jelenleg nem valószínű. „Ez Iránnak sem lenne érdeke” – hangsúlyozta Omar, utalva arra, hogy amikor Teherán a héten mintegy kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre, ezzel lényegében lezárta válaszcsapásának kötelezettségét. Irán politikai retorikája azt sugallja, hogy ezzel teljesítették kötelességüket a Hezbollah vezetője elleni támadás után.

Irán nyomás alatt volt, miután a proxyhálózata ékkövének számító Hezbollah vezérét megölték, és több tagját elvesztette. Teherán nem tehette meg, hogy ne válaszoljon, mert az rossz üzenetet küldött volna más proxy csoportjainak, például Szíriában vagy Jemenben. Ugyanakkor Irán nem akarja tovább fokozni a konfliktust

– foglalta össze a helyzetet a szakértő.

A térségben egy szélesebb körű konfliktus esélye továbbra is fennáll, figyelmeztetett a szakértő, mivel a katonai műveletek, rakétacsapások és fenyegetések folytatódnak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. október 04. 08:48
Az, hogy mi Irán érdeke, mit sem számít! -csakis az számít, hogy mi Izrael, a zsidóság érdeke! Az fog történni Iránnal, de Magyarországon is, a maradék magyarságával...
szeekely
2024. október 04. 07:09
Izrael december 8-an dobja le az atomot az ajatollahra. Ezt kesziti elo zsido alapossaggal. Lesz itt meg hu es buu, bing es bang. A nuklearis toltetet mar kicsomagoltak. 🙄
Kovács Ubul
2024. október 04. 07:05
A közvetlen háború pici akadálya, hogy 1000 km-re vannak egymástól, a közöttük lévő országok pedig már most sem túl lelkesek.
sexykitty-5000103
2024. október 04. 07:03
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­l­d­­­ ­a­­ ­­s­­­z­e­x­i­­ ­­­p­­u­­­n­­c­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!