Applebaum teljesen elszabadult: „Orbán illiberális pártállamot épít”

2024. október 14. 08:40

Az amerikai újságíró kizárná Magyarországot az EU-ból, de még a NATO-ból is.

2024. október 14. 08:40
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

 

Az általában meglehetősen sarkos és politikailag elfogult véleményeket megfogalmazó amerikai újságíró-történész, Anne Applebaum ezúttal sem fogta vissza magát. A történész ezúttal „az illiberális pártállam” rémképeként beszélt Orbán Viktor kormányáról a Die Weltnek adott interjújában.

A magyar miniszterelnök október 9-i európai parlamenti felszólalása, ahogy sok más balliberális gondolkodónál, vélhetően Applebaumnál is kiverhette a biztosítékot.

Európa biztonságára Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt, nem biztos, hogy Amerika a tekintélyuralom felé tart, de biztosan vannak olyanok Trump környékén, akik elfoglalnák az államot

– jelentette kiaz újságíró, ki nem mellesleg a jelenlegi lengyel külügyér, Radosław Sikorski felesége.

Kizárni Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból

Applebaum szerint Orbán „kihasználta politikai hatalmát, hogy sorra hódítsa meg a demokratikus intézményeket, a bíróságokat, a sajtót és a közigazgatást, majd korrupt egypártrendszert épített ki.” A történész nem titkolta, ha rajta múlna, kizárná Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból, mivel Orbán politikája már most is távol áll a két szervezet alapértékeitől. Hangsúlyozta, hogy a magyar és az orosz rendszer között azért van egy alapvető különbség: Magyarországon a Fidesznek nincs abszolút hatalma, és az ellenzék még mindig jelen van a politikai színtéren.

Applebaum Lengyelország példáját hozta fel, ahol szerinte sikerült megállítani az autokratikus törekvéseket (mint jeleztük, férje ugyebár tárcavezető), és 

győzött a liberális gondolkodásmód, amely az »igazságosság, a szabadság, a méltóság és a derűlátás« értékeit képviseli.”

Ezzel szemben olyan országokban, mint Oroszország, Kuba vagy Mianmar lehetetlen lenne. Az interjúból kiderült, hogy történész Európa legnagyobb fenyegetését jelenleg Moszkvában látja, mivel Oroszország nemcsak a földrész biztonságát veszélyezteti, hanem több országban is igyekszik destabilizálni a politikai helyzetet.

Ugyanakkor rámutatott arra, hogy Oroszország hanyatló hatalom, amely belsőleg instabil. Meglátása szerint Oroszországban egy vezetőváltás elkerülhetetlen válsághoz vezetne.

Saját szövetségesei sem bíznak Kijev győzelmében

Anne Applebaum szerint az ukrajnai és a közel-keleti háború között is szoros összefüggés van. Úgy véli, Irán ki akarja használni a jelenlegi helyzetet, hogy Izraelt támadhassa, miközben az Egyesült Államokat és Európát lefoglalja az orosz agresszió. Szerinte Teherán és Moszkva kölcsönösen támogatja egymást, és nem várható a közel-keleti konfliktus gyors megoldása.

Ezzel szemben sokkal inkább valószínű, hogy „Izrael hamarosan megtámadja az Iszlám Köztársaságot.”

A történész hangsúlyozta, hogy az EU-nak „saját háborújára” kellene koncentrálnia, és ha sikerülne legyőzni Putyint, az segítene véget vetni a közel-keleti erőszaknak is.

Úgy véli, hogy Kijev azért nem tud nyerni, mert a szövetségesek egész egyszerűen nem bíznak az ukrán győzelemben. Putyin győzelme világméretű hatalmi eltolódást eredményezne, ami az egyik legnagyobb biztonsági veszélyt jelentené, tette hozzá.

Az amerikai politikai helyzet kapcsán Applebaum nem biztos abban, hogy az Egyesült Államok a tekintélyuralom felé tart, de aggasztónak tartja, hogy Donald Trump környezetében vannak olyanok, akik „elfoglalnák az államot”, és azt saját érdekeik szolgálatába állítanák.

 A történész szerint a bevándorlás mélyebb társadalmi és kulturális változásokat szimbolizál, és bár sok helyen alig van bevándorló, mégis erős az ellenállás.

Magyarország példáját említette, ahol ez különösen igaz. Véleménye szerint a bevándorlás szabályozása elengedhetetlen, hiszen a legfontosabb cél, hogy az emberek ne érezzék magukat fenyegetve.

Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciát nem kell újra feltalálni, csak biztosítani kell, hogy korszerű körülmények között is tudjon működni. Ennek érdekében meg kell akadályozni, hogy a diktátorok az ellopott pénzt Nyugaton rejtsék el. Applebaum állítja, nincs szó új hidegháborúról. Sokkal inkább egy világméretű küzdelem zajlik az autokrata szemlélet ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
o1gtolvaj-3
2024. október 14. 11:08
Orban maga mondja, hogy illipcsiat epit! Epitett, mert kesz van. Mi a faszt vergodik a propagandista?
Ad majorem Dei gloriam
2024. október 14. 11:07
Applebaum? Kibicnek kuss. Akkor is, ha a lengyel külügyminiszter a felesége (mert hogy a nadrágot nem sikorski hordja, az biztos).
Chekke-Faint
2024. október 14. 11:04
Csak nem ide is demokráciát akarnak hozni? Tudjuk milyen nem kérjük.
szeekely
2024. október 14. 11:03 Szerkesztve
survivor "Az arabok/páleszek/Irán........stb. azok Putyin proxyjai." Ja es a ketallami megoldas kinek a proxy-ja? Lol. Minden civilizalt europai erre torekszik. Egy zsido vallasallam, ahol maguk dontenek a sajat, de nem masok, sorsarol. S egy masik szuveren allam, Palesztina, etnikailag kulonvalt es onallo. Legyen ket szuveren allam egymas mellett, aki elismerik egymast es bekeben kereskednek egymassal. Ugyis rokon nepek. Sok bennuk a genetikai azonossag, a kozos kanaanita gen. Csak a palesztin zsidonak tul arab, arabnak pedig tul zsido. Ilyen a sors. Testverhaboru. Fiverek es noverek legyilkolasa... A palesztin nep ket szek kozott van, de nem a pad altt. Eleteros es be tudja tolteni a szamara kijelolt Palesztin Allamot sajat erobol. Nem ugy mint a dekandens Izrael a maga foldjet. A muvelt Europa kereszteny alapon ismeri el minden ember es minden nep egyenlo jogait sajat szulohazajahoz. Aki ezt nem latja be, az - vagy nem muvelt, - vagy nem europai, - vagy nem kereszteny.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!