Amerikai tábornok: A NATO már felkészült Moszkva támadására

2024. október 21. 06:30

A legrosszabb forgatókönyv esetén, több tízezer katona áll készenlétben, ha Moszkva megtámadná a NATO-t.

2024. október 21. 06:30
Boris Pistorius attends the Artillery School in Idar-Oberstein.

Nyitókép: Malte Ossowski/SVEN SIMON / SvenSimon / dpa Picture-Alliance via AFP

A NATO felkészült egy esetleges orosz támadásra – derült ki Carsten Breuer német vezérkari főnök és Christopher Cavoli amerikai tábornok közös interjújából, amelyet a Der Spiegel közölt. Mindkét vezető hangsúlyozta, hogy Oroszország fenyegetése valós, és az ukrajnai háború végkimenetelétől függetlenül Moszkva megerősödhet. „A GDP két százaléka csak a minimum, amit védelemre kell fordítani” – mondta Cavoli, felszólítva a NATO-tagállamokat, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. Szerinte a NATO-nak „jelentősen növelnie kell fegyveres erőinek katonai képességeit”, hogy szembenézhessenek az egyre növekvő kihívásokkal.

Cavoli szerint „ma már több tízezer katona áll készenlétben”, akik néhány nap alatt bevethetők, ha a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezne.

Breuer emellett figyelmeztetett, hogy „mindig tisztában kell lennünk Putyin szándékaival”, különösen, mivel Oroszország katonai kiadásai jóval meghaladják a NATO-országok védelmi költségvetését. „Oroszország hadigazdasága teljes gőzzel működik” – tette hozzá, utalva arra, hogy Moszkva hosszú távú konfliktusra készíti fel társadalmát. Az interjú során Cavoli kiemelte a légvédelem fontosságát is, amely az ukrajnai háború tanulságai alapján nélkülözhetetlenné vált. 

Oroszország állandó fenyegetést jelent a szövetségre és Európa biztonságára

– fogalmazott, utalva Moszkva Kínával és Észak-Koreával való együttműködésére.

A fenyegetés az új normalitás

Cavoli szerint ezt a fenyegetést csak erős elrettentéssel lehet kezelni, ezért kulcsfontosságú, hogy a NATO tagországai gyorsan teljesítsék védelmi követelményeiket. Breuer hozzátette, hogy a béke több mint három évtizedig volt a normális állapot, de „most a fenyegetés az új normalitás”. Elmondta, hogy Oroszország olyan rakétákat állomásoztat a NATO közvetlen szomszédságában, amelyek képesek Németország és szövetségesei elleni támadásra. „Az amerikaiak segítségével megpróbáljuk elrettenteni ezt a fenyegetést” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez nem provokáció, hanem „hiteles elrettentés”.

Day of the Bundeswehr 2024 in Holzdorf-Schönewalde
Carsten Breuer tábornok, a Bundeswehr főfelügyelője beszédet mond a fegyveres erők napjának megnyitóján a Holzdorfi bázison. Fotó: Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Cavoli szerint nincs más lehetőség, mint felkészülni egy lehetséges orosz támadásra. Bár Oroszország veszteségeket szenvedett Ukrajnában, „tanulnak, fejlődnek, és alkalmazzák a tanultakat”. Az amerikai tábornok szerint az ukrajnai háború végén az orosz hadsereg erősebb lesz, mint ma, és ezek az erők továbbra is a NATO határainál lesznek.

Az amerikai tábornok a NATO egységét is kiemelte, amely szerinte példaértékű a jelenlegi helyzetben. „A NATO sikerreceptje mindig is a minőségben rejlett” – mondta, hozzátéve, hogy bár Oroszország a számok erejében bízik, ő hisz a NATO katonai erőinek kiváló minőségében. Az ukrajnai háború kimenetelével kapcsolatban Cavoli nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, de bizakodó Ukrajna győzelmét illetően, amely szerinte a Nyugat támogatásával érhető el.

Breuer a béketárgyalásokkal összefüggésben hangsúlyozta, hogy Ukrajnának kell meghatároznia a háború befejezésének feltételeit. „Nem lehet diktált béke” – fogalmazott a német vezérkari főnök, aki szerint Ukrajna célja egy olyan megállapodás, amely biztosítja a számára kedvező diplomáciai megoldást.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. október 21. 08:36 Szerkesztve
Ja és Kína? Ideje lenne az amikat kiebrudalni európából és nem csak a NATO miatt, hanem a tetves libsik miatt is, akik a szexualitástól átfűtött lamerikai zsidók beteg nemi vágyaiból tákolnak európában egyfajta dogmát. A gyarmatosítás és a népességcsere mellett.
sexykitty-5000118
2024. október 21. 08:27
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­ ­­­s­z­e­­­x­­i­­­ ­p­u­­n­­c­i­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
irondome
2024. október 21. 08:21
Undorító, hogy ezek az Európa gyarmatosítását végző globalista háborús disznók teljesen hülyének nézik az embereket. Ez az ócska hazugság, amit Zselé is sulykol kezdettől fogva (úgy mint h. ők “egész Európát védik az oroszoktól”) csakis az angolszász proxy-háború tovább folytatásának “igazolását” szolgálja az európai emberek kárára. Nincs kétség róla, h. az új amcsi elnök (bárki lesz is) januári beiktatásáig a deep state mindent meg akar majd tenni, h. az új adminisztrációt mindenképpen a háborús kényszerpályán tartsa, sőt még inkább belecementezze abba. Nagyon észnél kell lennünk, és továbbra is kimaradni az őrületből. Isten óvjon minket pl. egy “nyugati” sugallatra történő észak-kelet Magyarországot érő hamis zászlós háborús provokációtól. Remélem a hadseregünk, légvédelmünk fel van készítve az ilyesmik elleni védelemre (is) és hírszerzésünk minden idegszálával őrködik.
Chekke-Faint
2024. október 21. 08:19
Buzikkal és bevándorlókkal? Nigger eltartottakkal és drogosokkal? 1 kilométert sem fognak előre menni, visszaszöknek a "jó világba"...DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!