Afganisztánban járt a magyar kutató: megdöbbentő állapotokról számolt be

2024. október 18. 11:23

„A helyzet aligha marad így örökké” – jegyezte meg Omar Sayfo.

2024. október 18. 11:23
Third Anniversary of Taliban in Power in Afghanistan

Nyitóképen: tálibok Afganisztánban
Forrás: Mustafa Noori / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Omar Sayfo, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője Afganisztánba látogatott, hogy felmérje a tálibok uralma alatti helyzetet és megdöbbentő dolgokról számolt be. 

„Alighanem eljön az idő, amikor a Nyugat szövetségesként fog tekinteni a tálibokra az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni harcban”

 – szögezte le az Afganisztánban talált állapotok miatt. Mint írta, „a helyiek szerint rég nem volt olyan jó közbiztonság Afganisztánban, mint amilyen a tálib hatalomátvétel óta van. Mióta ők jelentik az államot, megszűntek a merényletek, az utcák és autóutak pedig éjszaka is biztonságosak.”

Omar szerint nagy változás, hogy a tálibok immár igyekeznek integrálni a kisebbségeket, és „abban még a kritikusok is egyetértenek, hogy 

megszűnt a korábban mindent átitató korrupció, és a tálib tisztviselők tisztelettel bánnak az emberekkel. 

A külföldiekkel már zavaróan kedvesek”. Szigorították a fegyertartást is, „már nem lóghat bárki oldalán AK-47-es”.

A nők helyzete is változott

„Milyen nőként a tálibok által uralt Afganisztánban?” – tette fel a kérdést Sayfo Omar. Megjegyezte, a nemzetközi sajtó híreinek egy része igaz:

„Tény, hogy nők egyebek mellett már csak a hatodik osztályig tanulhatnak, férfi kísérő nélkül nem utazhatnak és hivatalosan csak bizonyos munkaköröket tölthetnek be. A valóság azonban összetettebb, mint a hírekből látszik.”

Szerinte a tálibok célja a hatalmuk megszilárdítása, ezért az ideológiát felülírja a realitás. „Kénytelenek elfogadni, hogy Afganisztán kulturálisan sokszínű ország, a nők helyzete pedig, központi akarat ide vagy oda, közösségenként változik. A fejkendő kötelező, de hogy az egy lazán feldobott kendő, vagy arcot is eltakaró burka, az közösségfüggő. A hazara környékeken a nők többnyire továbbra is dolgoznak a korábbi munkahelyeiken. Kabulban láttam iskolai egyenruhás 17-18 éves diáklányokat és azt beszélik, hogy országszerte rengeteg lányiskola működik, csak nem verik nagydobra.”

Arról is írt Omar, hogy a tálib rendfenntartók és hatósági személyek immáron – központi utasítás értelmében – nem zaklathatják a polgárokat, a „nőkérdés” pedig az erkölcsrendészetre tartozik. 

„Róluk azonban a helyiek azt beszélik, hogy tudatosan nem ellenőrzik a piacokat és az olyan helyeket, ahova a nők elméletileg nem, vagy csak kísérővel mehetnének, de tömegesen szegik meg a szabályt”

 – jegyezte meg Omar. „Mindez persze korántsem jelent vigaszt azoknak a nőknek, akik elvesztették munkahelyeiket és álmaikat. Mivel azonban a táliboknak is több frakciójuk van és a nők dolgairól nincs konszenzus, a helyzet aligha marad így örökké.”

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemugatolmerkapol
2024. október 18. 13:56
És ami a legfontosabb, hogy a tálibok legyőzték a megszálló szovjeteket és legyőzték a megszálló amerikaiakat is.
herden100
2024. október 18. 13:39 Szerkesztve
Omar! Egy csomó egyetemi prof hithű muszlim van. Nem tudnátok meggyőzni a tálibokat, hogyha ezt csinálják, akkor az országuk lemarad. Gondolkodjanak már el azon, hogy oktatással mire vitték a zsidók. Egy csomó mindent 3rdemes eltanulni tőlük. Értelmes izraeli arabok is magyarázhatnák a sjátjaiknak az arab világban.
nesztekjobbrol
2024. október 18. 12:54
Omar Sayfo, ork ban legujabb szerzemenye ugyan nem tud magyarul, nem feher es nem kereszteny, de legalabb a magyarok kozpenzen irja a propagandat.... besza-behu
Kriszta67
2024. október 18. 12:40
ideje megkezdeni velük a csatlakozási tárgyalásokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!