Trump szövetségesei: egyre inkább körvonalazódik a korábbi elnök támogatói rendszere

2024. szeptember 23. 17:19

Nemzetközi támogatók egész raja veszi körül a korábbi elnököt. Így sorjáznak Trump szövetségesei.

2024. szeptember 23. 17:19
null

Ahogy az amerikai elnökválasztási kampány a végéhez közeledik, egyre világosabbá válik, kik a nemzetközi politikai közösségben Donald Trump szövetségesei, és kik azok, akikre a demokrata Kamala Harris a nemzetközi térben számíthat.

Trump szövetségesei: Orbán Viktor és Donald Trump találkozója Washingtonban.
Trump szövetségesei: A szakértő szerint Donald Trumpnak szavazatokat hozhat, ha Orbán Viktort említi a beszédében.
Forrás: Getty Images/Mark Wilson

Trump kapcsolatai jellemzően az európai jobboldalról kerülnek ki, s ezen belül is kiemelt jelentőségű a Trump-Orbán Viktor nexus; de Trump tanácsadói köre sikerrel épített ki más nemzetközi kapcsolatokat is.

Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata már-már legendás: az amerikai exelnök rendszeresen hivatkozik pozitív példaként a magyar miniszterelnökre,

legutóbb a számára egyébként nem éppen jól elsült elnökjelölti vitán is így tett.

Ezt is ajánljuk a témában

Trump szövetségesei: Mely vezetők támogatják Trumpot?

Trump szövetségi rendszerének alakulása jól lemérhető azon, hogy kik álltak ki a legelőbb és a leghangosabban mellette az elnökjelöltet ért merényletkísérletek után.

  • A Mandiner olvasói emlékezhetnek, hogy Orbán Viktor üzent Donald Trumpnak a pár nappal ezelőtti, újabb merényletkísérlet után; a miniszterelnök imádságos támogatásáról biztosította amerikai szövetségesét.
  • De jól példázzák a merényletet követő támogató szavak Trump és Salvini, valamint Trump és Björn Höcke kapcsolatát is: mind a tengeri bevándorlást megállító – és ezért bíróság elé citált – olasz miniszterelnök-helyettes, mind a kelet-németországi Türingiában fényes győzelmet arató tartományi AfD-vezér hangot adott felháborodásának az elnökjelöltet ért atrocitások kapcsán.

S akkor még nem is tettünk említést az igazi angolszász hagyományok szerinti „speciális kapcsolatról”, amely Trump és Boris Johnson között az elmúlt években kialakult: a bozontos frizurájú brit exminiszterelnök Nagy-Britannia első számú Trump-suttogójának hírében áll.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemzetközi politikai szövetségek Trump ellen?

Donald Trump második merénylőjéről nemrég kiderült, hogy Ukrajna-párti demokrata aktivista. Ez előrevetíti, hogy Trump szövetségi rendszere szemlátomást kevéssé terjed ki a Joe Biden elnök és családja által igen kedvelt keleti szomszédunkra. Meglepődni ugyanakkor kevéssé érdemes ezen, hiszen a republikánus elnökjelölt a kampány során többször világossá tette: alatta véget ér az az idő, amikor az Egyesült Államok korlátlanul önti a pénzt és fegyvert Ukrajna honvédő háborújába anélkül, hogy meggyőződne arról, hogy Ukrajna valóban képes-e bármit is elérni a nyugati támogatással.

A háborús stratégiáik között feszülő ellentétek dacára ugyanakkor valószínűnek látszik, hogy Donald Trump legalább hajlandó lesz találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Trump szövetségi rendszere a Közel-Keleten sem elhanyagolható tényező

Ukrajna mellett van egy másik régió is, amelyben Trump 2017-2021 közötti politikája nem csak barátokat, de ellenségeket is szerzett neki. Trump szövetségi rendszere a Közel-Keleten magában foglalja Izrael vezetését és mindazon arab államokat, akik neki, valamint vejének, Jared Kushnernek köszönhetően az Ábrahám-egyezmények keretében normalizálták kapcsolatukat Izraellel.

Ugyanakkor mindazon aktorok, akik ebben a kiegyezésben nem érdekeltek, Trump ellenségei.

Így aztán bizonyos, hogy Irán rossz szemmel néz a republikánus elnökjelöltre, aki szimpátiára a palesztin vezetők körében sem számíthat, és a török elnök erősen palesztinpárti politikáját tekintve az is kérdéses, milyen lesz Trump és Erdoğan kapcsolata a republikánus elnökjelölt újrázása esetén.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: David Dee Delgado / AFP

***

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 23. 18:52 Szerkesztve
Nem a támogatói réteg a fontos, hanem hogy a számítógépes szavazásoknál ki van a drót túlsó végén. Arról nem is beszélve, hogy Amerikában már megkezdódtek a szavazások. Sok kézen átmennek a szavazatok, míg végül Kamala mögé behúzzák a strigulát. 2 hónap alatt meg is halhat egy Trump szavazó - csak a demokrata marad életben. Mint Lenin.
makapaka2
2024. szeptember 23. 18:38
Európa csak Trump győzelmében reménykedhet!
Zolotarjov
2024. szeptember 23. 18:32
2020-ban Biden 1.2 százalékponttal nyerte meg Pennsylvania-t, Az utolsó közvéleménykutatások szerint 4.8 százalékpontos előnye volt az államban bidének..
sexykitty-5000088
2024. szeptember 23. 17:30
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­k­­e­l­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­e­x­­i­­­ ­p­u­n­c­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!