Politico: Hamarosan kioszthatják a biztosi pozíciókat, ezt kaphatja Magyarország

2024. szeptember 09. 08:45

Hamarosan kiderül, milyen portfóliót kap Várhelyi Olivér.

2024. szeptember 09. 08:45

Nyitókép: ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL / AFP

 

Mielőtt Ursula von der Leyen kiosztaná a kulcsfontosságú pozíciókat a következő Európai Bizottságban, Brüsszelben már javában folynak a találgatások arról, hogy ki milyen szerepet kap. Az adott portfóliók leosztása nagyban befolyásolhatja azt is, miként fogja kezelni Brüsszel a migrációt, a gazdák követeléseit, valamint a zöld energiával kapcsolatos problémákat – írja a Politico. 

A brüsszeli székhelyű lap újságírói számtalan beszélgetést folytattak az EU különböző tisztviselőivel az elmúlt időszakban, és ezek alapján összeállították, milyen országok mely portfóliókat kaphatják meg.

Megelőlegezik: az utolsó pillanatban is történhetnek változások és eddig Ursula von der Leyen mélyen hallgat a kinevezésekről.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A fontos pozíciók

A Politico spekulációja szerint az ügyvezető alelnöki pozíciókat Franciaország, Olaszország, Lettország, Szlovákia és Spanyolország fogja megkapni. A lap szerint a francia Thierry Breton kaphatja meg az ipar és stratégiai autonómiáért felelős ügyvezető alelnöki pozíciót. Breton nyíltan támadta Von der Leyent a választási kampány alatt, így ez a szerep büntetésként is értelmezhető. 

Beérhet Giorgia Meloni taktikája, ha igaznak bizonyul a Politico jóslata és a Európai Konzervatívok és Reformisták valóban megkapják a kohézióért, gazdaságért és járvány utáni helyreállításért felelős ügyvezető alelnöki pozíciót. Raffaele Fitto, az olasz kormány jelöltje ezzel nagy beleszólást kaphatna az EU regionális gazdasági politikájába. 

A mindössze 1,3 millió lakossal rendelkező Észtország igen kiemelt szerepet kaphat a Bizottságban. 

Mint ismert Kaja Kallas Ukrajna támogatásáról ismert, korábbi észt miniszterelnök lehet az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A balti országok sok fontos pozíciót kaphatnak hiszen a Politico szerint a lett Valdis Dombrovskis lehet az EU bővítésért és Ukrajna újjáépítésért felelős ügyvezető alelnök. Ez azt is jelezné, hogy az EU elkötelezett Ukrajna további határozott támogatása mellett. 

Szintén balti ország kaphatja meg az újonnan létrehozott a biztonságért és védelmi iparért felelős posztot. A Politico szerint Andrius Kubilius lehet az új tárca vezetője, aki szintén kemény ukrán-párti nézeteiről ismert, és többek között támogatja azt, hogy a lefagyasztott orosz vagyonból építsék újra Ukrajnát. 

Mit kap Magyarország? 

A Politico szerint Budapest és Brüsszel kapcsolata „új mélypontot ért el Orbán békemissziója miatt”, így az is kérdéses, hogy megszavazzák-e Várhelyi Olivért, aki korábban a szomszédságpolitika és bővítés portfólióért felelt, vagy új jelöltet kell küldenie Magyarországnak. 

A Politico szerint a többnyelvűségért, oktatásért és sportért felelős biztosi pozíciót kaphatja meg Várhelyi Olivér. 

Szomszédainkkal nagylelkű lehet Ursula von der Leyen: a Politico szerint Szlovákia elviheti az egyik alelnöki pozíciót, Ausztria a pénzügyi szolgáltatásokért felelhet, Románia jelöltje pedig a foglalkoztatásért, szociális jogokért és lakhatásért felelős biztosi pozícióra pályázik. 

A Politico által vázolt szereposztás természetesen változhat, de arra lehet számítani, hogy a fontosabb pozíciókra az uralkodó koalíció jelöltjei fognak kerülni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2024. szeptember 12. 23:55
huxit, D Schengen- Vakarózunk itt, közben a keleti testvérek tárt karokkal várnak. Hogy nem érdeke az új trendnek a 40 millás audi?! Ki nem szarja le.
Robert69
2024. szeptember 10. 19:48
Ebben a bizottságban nem kellene részt vállalni. Értelmes politikus ebből kimarad. Ki akarna tagja lenni annak a bagázsnak aki a sírba teszi az EU-t.
Patika
2024. szeptember 09. 19:04
biztosi pozíciókat, ezt kaphatja Magyarország --- egy biztos pozíciója van a magyaroknak. Gutaütés.
fater0921
2024. szeptember 09. 17:08
Miért a leghülyébbre és a legkorruptabbra van bízva az ilyesmi???????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!