Szlovénia férfi biztosjelöltje visszalép, mert nem nő – hatásos volt Ursula von der Leyen nyomásgyakorlása

2024. szeptember 06. 20:05

Mindent megtesz a Bizottság elnöke a „nemi egyensúly” érdekében.

2024. szeptember 06. 20:05

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Tomaž Vesel már nem Szlovénia hivatalos jelöltje a soron következő Európai Bizottságban – írja a Politico. A szlovén politikus ugyanis Ursula von der Leyen nyomására – aki több nőt szeretne a Bizottságban – pénteken visszalépett.

A lap információ szerint Ursula von der Leyen több országra is komoly nyomást gyakorolt azért, hogy cseréljék le férfi jelöltjeiket nőkre – a nemi egyensúly érdekében. 

Jelenleg a 26 jelölt közül kilenc nő. (Minden tagország egy biztosjelöltet javasol, kivétel Németország, mivel Ursula von der Leyen maga a német biztos.)

Robert Golob szlovén miniszterelnök pénteken elfogadta Vesel visszalépését – a miniszterelnöki hivatal közlése szerint.

Ursula von de stábja egyelőre nem reagált a történtekre. 

A fordulat mindössze három nappal azután történt, hogy a szlovén kormány kitartott Vesel mellett, és nem jelölt más személyt a helyére. Hétfőn Románia Roxana Mînzatu-t jelölte következő európai biztosának az augusztus 31-i határidő után, miután eredetileg egy férfit javasoltak a szerepre.

Az utóbbi napokban a Bizottság elnöke arra kérte Máltát is, hogy javasolja jelenlegi EU-biztosának, Helena Dalli mandátumának meghosszabbítását, ahelyett hogy Glenn Micallef-et jelölje. A máltai miniszterelnök azonban nem volt hajlandó megváltoztatni a véleményét.

Szlovén média szerint több női név is szóba került következő biztosjelöltként, többek között Marjeta Jager, az Európai Bizottság fejlesztési politikai részlegének magas rangú alkalmazottja; Marta Kos, aki Robert Golob pártjához tartozó diplomata; és Irena Joveva, aki pedig a kormányzópárt uniós képviselője a Renew Europe csoportban.

Szlovénia egyike volt azoknak az országoknak, amelyek figyelmen kívül hagyták a Bizottság elnökének nyári kérését, hogy két nevet — egy férfit és egy nőt — nyújtsanak be, hogy ő választhasson közülük.

Ursula von der Leyen ezen a héten azt mondta, hogy az első kritérium a csapattagok számára a kompetencia, 

mondván, hogy a Bizottságnak olyan emberekre van szüksége, akik magas rangú politikai vagy végrehajtói tapasztalattal rendelkeznek, illetve magas rangú diplomaták voltak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Von der Leyen pánikol: semmibe veszik kérését a tagállamok

Ha nem sikerül a bizottság elnökének terve, szembe kell néznie azzal a megalázó feladattal, hogy közölnie kell a Parlamenttel, hogy nem sikerült megvalósítania a nemek közötti egyensúlyt, mindössze néhány hónappal azután, hogy ígéretet tett arra, hogy megvalósítja azt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisstomi-2
2024. szeptember 07. 11:42
-Ursula von der Pfizer egy "diszkrimináló" homofób patkány ! Féfiakat s legalább ugyanannyi nőt akar eu biztosnak, s mi lesz a "travikkal", ."dragqeenekkel", "ciszneműekkel", "nembinárisokkal", "interszexuálisokkal", "genderfluidokkal", "genderexpanzívokkal", "gendervoidokkal", "cishetekkel", "szartúrókkal" és a többi 97-10.000 vagy több aberrált társadalmi nemmel ? Nekik is jár egy eu biztos hely, nem ?
bathory-odonke
2024. szeptember 07. 10:04
Mi van akkor, ha a jelölt hímnemű kijelenti, hogy nő? Az a kvóta szerint hogyan értelmezhető?
alexandrosz-2
2024. szeptember 07. 09:22
A korrupt komisszár kvótaribancok korrupt komisszar kvótaribancok között érzik jól magukat. Zsidó vircsaft. Ez van. A vétótlan köpcös gecinek köszönjétek!
Patika
2024. szeptember 07. 08:24
Ursula von de stábja egyelőre nem reagált a történtekre. -Ursula von de, na de ilyet?! (s írni tudni kellene)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!